Nagyvilág

Nincs tűzszüneti megállapodás, megnyitnak egy átkelőt - Percről percre

Antony Blinken és Benjámin Netanjahu menedékben
október. 16. hétfő 19:23

Antony Blinken amerikai külügyminiszternek és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek egy bunkerbe kellett mennie, amikor légszirénák zavarták meg Tel-Avivban folytatott találkozójukat. A külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a rendkívüli intézkedés öt percig tartott – és ezt követően folytathatták a tárgyalásokat.

Az épület előtt várakozó Washington Post újságírója ezt a felvételt tette közzé a közösségi médiában:

 

 

Hamász: IDF tisztek is vannak a túszok között
október. 16. hétfő 19:18

A Hamász azt állította, hogy a túszok között vannak az IDF magas rangú tisztjei is. Izrael szerint a terrorszervezetnél 199 túsz van, a Hamasz azt állítja, hogy a számuk akár 250 is lehet. 

A rafahi határátkelő környékét lőtték
október. 16. hétfő 18:05

Légicsapást hajtottak végre a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi határátkelő környékén, jelentette a BBC gázai tudósítója. Az átkelő gázai oldalán lévő épület és az út is megsérült. (BBC)

Az EU humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére
október. 16. hétfő 17:20

A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító feleszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

"Az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül megvalósuló művelet megkönnyíti a segítségnyújtást a gázai rászoruló embereknek" - fogalmaztak.

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett arra a szombati bejelentésre, mely szerint az EU "azonnali hatállyal" megháromszorozza, azaz 50 millió euróval több mint 75 millió euróra növeli a Gázának nyújtott humanitárius támogatását.

Közölték továbbá: az EU 2000 óta nyújt humanitárius támogatást a rászoruló palesztinoknak. Az EU humanitárius segélyeit kizárólag bejegyzett humanitárius szervezeteken keresztül továbbítja és juttatja el a rászorulókhoz. Az EU partnerszervezetei kötelesek betartani a legszigorúbb szabványokat, beleértve a jelentéstételi követelményeket is - írták.

Az EU humanitárius segítségnyújtása mindig a humanitárius elvek, pártatlanság, semlegesség, függetlenség és emberség alapján történik - tették hozzá.

Izraeli állásokat támadott állítása szerint a Hezbollah
október. 16. hétfő 16:52

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot - Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket - támadott hétfőn Észak-Izraelben rakétagránátokkal és gépfegyverrel, a támadásnak több sebesültje van. A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél.

Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások. A libanoni fegyveres szervezet azt is közölte hétfőn, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén, miután a libanoni-izraeli határon nőtt a feszültség Hamász és Izrael között október 7-én kitört a háború.

A Hezbollah médiája közzétett egy videót, amelyen orvlövészek az izraeli-libanoni határ öt pontján, közöttük Metula izraeli város közelében elhelyezett megfigyelőkamerákat lövik 

Haszán Fadlallah Hezbollah-párti parlamenti képviselő vasárnap kijelentette, hogy a mozgalom minden lehetőségre felkészült, de nem árulja el, mi lesz a következő lépés. Mint mondta, a Hezbollah következő lépése "attól függ, mi történik a Gázai övezetben".

Catherine Colonna francia külügyminiszter Bejrútba érkezett, ahol libanoni vezetőkkel tárgyal a határ menti feszültségekről. Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök közölte, kormánya igyekszik csökkenteni a feszültséget a déli határ mentén, hogy elkerülje az ország belerángatását az újabb háborúba. Mint mondta, egy dél-libanoni háború senkinek sem áll az érdekében, és biztosított arról, hogy tárgyalásokat folytat a helyi pártokkal, valamint a nemzetközi vezetőkkel Libanon stabilitásának biztosítása érdekében.

Sunak: legalább hat brit halt meg a Hamász támadásában
október. 16. hétfő 15:43

Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának - közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak, aki a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket a terrortámadás utáni helyzetről, elmondta: a brit kormány adatai szerint további tíz brit állampolgár eltűnt, és félő, hogy közülük többen szintén életüket vesztették.

A brit kormányfő szerint a Hamász támadását "nevén kell nevezni", és ki kell mondani, hogy a szervezet pogromot hajtott végre Izraelben. Rishi Sunak szerint ugyanakkor a palesztin civil lakosság is a Hamász áldozata, és Nagy-Britannia éppen ezért növeli a palesztin népnek folyósított támogatását.

A TikTok az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos videók és élő közvetítések ezreit távolította el platformjáról
október. 16. hétfő 15:34

A vasárnap megjelent közlemény szerint október 7-e óta eltávolítják az olyan tartalmakat, amelyek sértik a közösségi oldal felhasználói irányelveit. Mint írták, a TikTok jelentős anyagi ráfordítással megnövelte az arabul és héberül tudó tartalmi moderátorainak számát, és továbbfejlesztette a nem kívánt tartalmakat automatikusan kiszűrő programját is. Megerősítették továbbá, hogy a TikTok továbbra is együttműködik a tényellenőrző szervezetekkel, amelyek 50 nyelven figyelik és ellenőrzik a platformon megjelenő tartalmakat. Hozzátették: ha nem vezet egyértelmű eredményre az ellenőrzés, akkor "nem hitelesítettnek" minősítik az adott közlést amely megosztható marad, de nem kerül a felhasználóknak személyesen ajánlott hírfolyamba. Ezen kívül az élő közvetítések és bizonyos címkék (hashtag) használatát is megszigorították.

A közösségimédia-cég azután hozta nyilvánosságra döntését, hogy az Európai Unió a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra (DSA) hivatkozva csütörtökön azon kötelezettségére emlékeztette a vállalatot, hogy akadályoznia kell felületein a jogsértő tartalmak, valamint az álhírek megjelenését.

Az EU korábban a többi közösségi platform üzemeltetőihez, így a Metához, az X-hez és a YouTube-hoz is hasonló üzenetet juttatott, el azt állítva, hogy erőszakot és álhíreket bemutató tartalmak árasztják el a közösségi oldalakat.

Az EU felhívására a TikTokon kívül eddig a Meta és az X (korábbi Twitter) válaszolt. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban hétfőn Párizsban kijelentette, hogy Brüsszel nem tartja kielégítőnek az X több tízezer fiók eltávolításáról szóló válaszát, ezért mélyebb vizsgálatot indít az Elon Musk tulajdonában álló közösségi platform ellen. (MTI)

Egyperces néma csenddel nyitották meg a kneszet téli ülésszakát Izraelben
október. 16. hétfő 15:15

Egyperces néma csenddel és imával nyitották meg a kneszet téli ülésszakát Izraelben a múlt szombati, Gázai övezet melletti terrortámadás áldozatainak adózva - jelentette a helyi média nyomán az MTI. 

Az ülés elején Amír Ohana házelnök vigasztaló szavakat intézett az áldozatok családtagjaihoz, és köszönetet mondott a segítségnyújtásra szerveződő szolidáris izraeli civileknek.

"Még 75 év elteltével sem ért véget a szabadságharcunk" - mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a téli ülésszak nyitóülésén. A "náci" Hamász elleni küzdelmet a fény és a sötétség közötti háborúnak nevezte, egzisztenciális harcnak a sötétség erői ellen.

"Győzni fogunk, mert a létünk forog kockán" - hangsúlyozta Netanjahu, s kifejtette, hogy a háború célja a "Hamász feletti győzelem, uralmának felszámolása".

A kneszet ülésszaka tíz nappal azután kezdődött, hogy az iszlamista Hamász terrorszervezet véres terrorakcióban lemészárolt több mintz 1300, és megsebesített négyezer, a Gázai övezet környékén élő embert, és mintegy 200 túszt az övezetbe hurcolt.

"Biztonsági, politikai és társadalmi szempontból nem szabad úgy kilépnünk a háborúból, mint ahogyan beléptünk" - mondta Jichák Herzog államelnök. "Az izraeli közvéleményben sokan haragot és fájdalmat éreznek, válságba jutott az államba vetett bizalom, amit kezelni kell és gyorsan kell cselekedni. Az emberek határozottságot követelnek a biztonság és a bizalom helyreállításában" - mondta az államfő.

Jaír Lapid, az ellenzék vezetője kijelentette, hogy a győzelemig egységesen kell fellépnie a különböző pártok híveinek. "Csak úgy győzhetünk, ha visszahozzuk az elrabolt embereket és nem lesz Hamász Gázában. Ez időbe és jelentős erőfeszítésbe telik. És ha a világnak nem tetszik, az se baj. Nem az ő gyerekeiket gyilkolták meg, hanem a mieinket. És meg kell győződnünk arról, hogy ez a fenyegetés soha nem lebeg többé a fejük fölött, addig nem állunk meg, amíg erről meg nem győződünk" - mondta Lapid.

A háborús kneszet első törvényjavaslata az önkormányzati választások januárra halasztásáról szól, s a háború idejére félretették az országot megosztó javaslatokat az igazságügyi rendszer átalakításáról, valamint az ultraortodoxok katonai felmentéséről.

Netanjahu: Világszintű összefogásra van szükség a Hamász ellen
október. 16. hétfő 14:10

Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász elleni egységes harcra szólította fel a világot. Szerinte ugyanolyan összefogásra van szükség most is, mint amikor legyőzték a nácikat és az Iszlám Államot. Azt mondta, hogy a Hamász a nácizmus új változatát képviseli. „Most már világszerte sokan megértik, hogy kivel áll szemben Izrael” – tette hozzá Netanjahu.

Közölte, mindenre kiterjedő vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, milyen mulasztások vezettek a tíz nappal ezelőtti „katasztrófáig”. „Győzni fogunk, mert a puszta létünkről van szó ebben a sötét erőktől sújtott térségben. A Hamász része Irán és a Hezbollah gonosz tengelyének. Az a céljuk, hogy a Közel-Keletet a totális káoszba taszítsák” – mondta Netanjahu a knesszetben, Izrael törvényhozó testületében. (Guardian)

Izrael kiüríti a libanoni határa közelében lévő városokat
október. 16. hétfő 13:34

Az izraeli hadsereg és védelmi minisztériuma bejelentette, hogy 28 közösséget evakuálnak a libanoni határtól két kilométeren belül lévő térségben. Miközben Izrael a Gázai övezet esetleges szárazföldi inváziójára készül, a feszültség a Libanonnal közös északi határán is fellángol.