Itthon

Párszáz szavazattal nyert Karácsony, Vitézy nem fogadja el az eredményt, az ellenzéket elsodorta a TISZA

Itt most lezárjuk a hírfolyamot
június. 10. hétfő 1:27

Köszönjük a figyelmet!

99,63 százalékos részvételnél
június. 10. hétfő 1:25

Karácsony: 47,52% (369 846)
Vitézy: 47,49% (369 586)

Karácsony: Budapest köztársaság marad, nem lesz részvénytársaság
június. 10. hétfő 1:20

Az éjszaka nem érhet véget – kezdte és hozzátette: úgy néz ki, hogy Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság.

Ezt követően köszönetet mondott a támogatóinak, és elmondta: tudja, hogy lesz egy kis huzavona az eredmények kapcsán, de hiszi, hogy a végén tovább viheti a munkát.

Új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is – jelentette ki, ezért még több összefogásra van szükség, fogalmazott. „Itt az ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a kampányt és hogy az életünk a politikáról szólt” - mondta.

Végső soron a lényeg az, hogy ez a város nem adta meg magát az ostromlóinak, Budapest büszke és szabad, mondta. 
 

A Fidesz végül megnyerte az I. kerületet
június. 10. hétfő 1:13

Böröcz László lett az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta helyett. 

Főpolgármester - részeredmény (99,26 százalék)
június. 10. hétfő 1:01

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 99,26 százalékos feldolgozottságnál a következő:

   1. Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK) - 47,52 százalék (368 248 szavazat)
   2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP - Zöldek) - 47,49 százalék (368 032 szavazat)
   3. Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) - 4,99 százalék (38 704 szavazat)

Dobrev Klára: az eredmény csalódást keltő
június. 10. hétfő 0:56

Az eredmény csalódást keltő, azt gondoltuk, hogy az a politika, amit képviselünk több szavazót tud meghódítani, több szavazót tud meggyőzni - értékelte a választási eredményeket a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a pártszövetség budapesti eredményváró rendezvényén, hétfő hajnalban. Dobrev Klára azt mondta, hogy az Európai Parlamentben 

a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek "egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi". 

Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország "belerokkan". 

Leszögezte, hogy az EP-ben továbbra is ezt az erős Európát fogják képviselni, ezt az erős Magyarországot fogják építeni. Az eseményen Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a "hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka" jelentősen átalakította a magyar politika térképét, Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak és milyen következményei lesznek, arról sokat fognak beszélni a következő napokban és hetekben - közölte. 

Az nagyjából világos, hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól szinte kizárólagosan a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnél van - jelentette ki a pártelnök. Hangsúlyozta, úgy gondolják, hogy Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni. Az önkormányzati választásról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a DK-nak több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz. Szavai szerint csalódásra ad okot, hogy kevesebb EP-képviselőjük lesz, mint amennyit szerettek volna de "az az európai gondolat, amit képviselünk, az nem változik".

Így oszlanak meg az EP-mandátumok
június. 10. hétfő 0:45

Az európai parlamenti képviselők vasárnapi választásának eredménye 91,29 százalékos feldolgozottságnál:

  • Fidesz-KDNP - 1 791 018 szavazat (44,29 százalék) - 11 mandátum
  • Tisza Párt - 1 210 292 szavazat (29,93 százalék) - 7 mandátum
  • MSZP-DK-Párbeszéd - 331 366 szavazat (8,19 százalék) - 2 mandátum
  • Mi Hazánk Mozgalom - 272 743 szavazat (6,75 százalék) - 1 mandátum

A többi párt nem szerzett mandátumot.

Európai parlamenti képviselők választása 90 százalékos feldolgozottság felett
június. 10. hétfő 0:43

Az európai parlamenti képviselők vasárnapi választásának eredménye 91,29 százalékos feldolgozottságnál:

  • Fidesz-KDNP - 1 791 018 szavazat (44,29 százalék) - 11 mandátum
  • Tisza Párt - 1 210 292 szavazat (29,93 százalék) - 7 mandátum
  • MSZP-DK-Párbeszéd - 331 366 szavazat (8,19 százalék) - 2 mandátum
  • Mi Hazánk Mozgalom - 272 743 szavazat (6,75 százalék) - 1 mandátum
Kispest élén nem lesz változás
június. 10. hétfő 0:38

Nem változik a polgármester személye a XIX. kerületben, Gajda Péter marad a kerület élén.

Vona Gábor: a Második Reformkor Párt az új ellenzék józan hangja
június. 10. hétfő 0:26

Az elmúlt időszakban a Második Reformkor Párt (2RK) közössége bebizonyította, hogy a párt az új ellenzék józan hangja - jelentette ki Vona Gábor pártelnök vasárnap éjszaka Budapesten újságíróknak azt értékelve, hogy nem egészen 0,7 százalékos eredményt értek el az európai parlamenti (EP-) választáson. 

Kiemelte: egyfelől csalódást okozott számukra az eredmény, mivel szerettek volna mandátumot szerezni az Európai Parlamentben, ugyanakkor kiemelkedő jelentőségű az, hogy a szerény médiajelenlét és a szűkös anyagi lehetőségek ellenére a párt "tiszta, kulturált és programalapú" kampányon van túl. 

A 2RK az a politikai közösség, amely a kampány során végig elkerülte "a bulvárt és a személyeskedést", ehelyett programjuk bemutatására és Magyarország jövőjére koncentráltak - hangsúlyozta a pártelnök. 

Az eredménytől függetlenül a következő két évben a Második Reformkor Párt be fogja bizonyítani, hogy ennek a politikai közösségnek van helye 2026-ban a magyar Országgyűlésben. Ez az a párt ugyanis, amely legmélyebben szeretné azt, hogy "hazánk ne a második középkor, hanem a második reformkor felé vegye az irányt" - mondta Vona Gábor. 

Leszögezte: a 2RK EP-választási eredményétől függetlenül nem mond le pártelnöki tisztségéről. "A Második Reformkor politikai közösségének a története nem véget ért, hanem most kezdődik" - hangsúlyozta Vona Gábor, aki gratulált az Európai Parlamentben, valamint az önkormányzatokban mandátumokat szerző magyar politikusoknak.