Nagyvilág

Rendkívüli: Irán támadást indított Izrael ellen

Irán elnöke figyelmeztette Izraelt a támadás után
október. 1. kedd 19:31

Maszúd Peszeskján iráni elnök védelmébe vette az Irán által végrehajtott támadást, és figyelmeztette Izraelt az X platformon. Szerinte a támadás Irán „törvényes jogain” alapult, és célja az ország, valamint a régió békéjének és biztonságának megőrzése. Kiemelte, hogy ez egy „határozott válasz” volt az iráni érdekek és polgárok védelmében.

Az elnök külön üzenetet intézett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, amelyben kijelentette, hogy Irán nem háborúpárti, de szilárdan kiáll minden fenyegetés ellen. Hangsúlyozta, hogy az éjszakai támadás csupán egy „kis ízelítő” volt Irán képességeiből, és felszólította Izraelt, hogy ne vonja kezdjen konfliktusba Iránnal.

A Pentagon szerint semmilyen figyelmeztetés nem érkezett Irántól a támadás előtt
október. 1. kedd 19:23

A Haaretz beszámolója szerint a Pentagon "nem tud" semmiféle figyelmeztetésről, amelyet Irán a támadás előtt jutatott volna el az Egyesült Államokhoz. 

Szijjártó Péter: jól vannak a tel-avivi nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik
október. 1. kedd 19:03

Az Izraelt ért súlyos rakétatámadást követően konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót; a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedd este.

 

https://www.facebook.com/share/p/E9MrBrXihqDoSkHE/

 

Újabb információk a jaffai vérfürdőről
október. 1. kedd 19:01

Ahogy arról beszámoltunk, fegyveresek járókelőkre nyitottak tüzet kedden Tel-Aviv Jaffa kerületében. A rendőrség legfrissebb közlése szerint a lő- és szúrófegyverekkel elkövetett feltételezett terrortámadásban hatan életüket vesztették és kilencen megsebesültek. A hatóságok szerint a két támadót "semlegesítették".

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter szerint az elkövetők a ciszjordániai Hebronból származó palesztinok voltak.

Több jelentés szerint civilek magántulajdonban lévő lőfegyverekkel is a rendőrség segítségére siettek. A televízióban is közölt megfigyelőkamerás felvételek szerint a két fegyveres egy villamosmegállóban kezdett el lövöldözni.

Irán a támadás előtt nem sokkal figyelmeztette az Egyesült Államokat
október. 1. kedd 18:47

Egy magas rangú iráni tisztviselő szerint Irán nem sokkal a támadás előtt az Egyesült Államokat is figyelmeztette a közelgő eseményekre – írja a Haaretz. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán vitatja meg az Izrael elleni támadás
október. 1. kedd 18:44

A kedd este indított iráni rakétatámadás után az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán ül össze, hogy megvitassák a helyzetet. 

Teherán előre tájékoztatta Oroszországot a támadásról
október. 1. kedd 18:40

Magas rangú iráni tisztviselők szerint Teherán előre tájékoztatta Oroszországot az Izrael ellen indított rakétatámadáról – írja a Haaretz. 

Az IDF szerint a rakéták nagyrészét elfogták
október. 1. kedd 18:35

Az izraeli hadsereg állítása szerint az Irán által kilőtt 180 rakéta "nagy részét" sikeresen elfogták. Izrael légvédelme "hatékony" volt, jelentette az IDF. A védekezésben az Egyesült Államok is részt vett. 

Robert C. Castel: most jöttünk ki a bunkerekből
október. 1. kedd 18:31

 

 

Iráni rakétákat semmisített meg Jordánia
október. 1. kedd 18:29

Jordánia légvédelme elfogott több rakétát és drónt, amelyek az iráni támadás során hatoltak be az ország légterébe – közölte az ország illetékes hatósága. A közlemény szerint a Jordán Királyi Légierő és a légvédelmi rendszerek azonnal reagáltak a fenyegetésre.