videó

3 perces

Kiderült: nem a tigrisszúnyogok miatt vezettek be korlátozást a véradó állomásokon

Korlátozásokat vezettek be a véradó állomásokon a nyugat-nílusi láz veszélye miatt. Ez azonban a felröppent hírekkel ellentétben nincs összefüggésben a tigrisszúnyogok megjelenésével. A szakemberek elmondták, ez  szúnyog nem terjeszti ezt a betegséget és ha valahol felmerül a vírus terjedése, akkor  véradókat automatikusan tesztelik. Azokat pedig, akik olyan országokban nyaraltak vagy dolgoztak, ahol fokozott a veszély, egy hónapra kizárják a véradásból.

kapcsolódó videók

 

Orbán Viktor lemondta a külföldi útjait, itthon marad az árvíz miatt

A miniszterelnök nem lesz ott Strasbourgban sem az Európai Parlament vitáján, helyette ma Visegrádon járt, hogy megtekintse az árvízi védekezést. Közben egyre több politikus is részt vesz a mentés-előkészítésben: Magyar Péter ma Sziget-monostoron pakolta a homokzsákokat, Gyurcsány Ferenc pedig Óbudán segített. 

 

Megérkezett Magyarországra a dunai árhullám, a katonaságot is kivezényelték

Több mint háromszázötven katonát vezényeltek Mosonmagyaróvárra, Neszmélyre és Pilismarótra, hogy segítsék a felkészülést a harmadfokú készültséget meghaladó árhullámra. A Dunakanyarban és Budapesten a Margit-szigeten is megkezdték a homokzsákok feltöltését, ahol megközelítőleg nyolc-százezer homokzsákot helyez el a Fővárosi Csatornázási Művek.