videó

4 perces

Europeo – Holttestek a folyó mentén: sorra szedi áldozatait a Drina a szerb-bosnyák határon

Bosznia-Hercegovina az Európai Unióba tartó egyik menekültútvonal mentén fekszik. A szerb-bosnyák határon futó gyors folyású Drina folyó évről évre tucanyti áldozatot szed a menekültek között. A hatóságok tehetetlenek, sírok több helyen is vannak a folyószakaszon. A már nyugdíjas Vidak Simić patológus az elhunytak azonosításán dolgozik. Célja, hogy a hozzátartozók megnyugodjanak, és méltó módon eltemethessék az áldozatokat.

kapcsolódó videók

 

Europeo – Óriási gazdasági kár keletkezett Dél-Olaszországban egy gombafertőzés miatt

A citrom több mint gyümölcs az olaszországi Amalfi-parton, meghatározza az egész vidék karakterét. Az itteni citromból készítenek fagylaltokat, süteményeket, és a Limoncello likőrnek is az amalfi citrom sűrítménye az egyik alapanyaga. Ez a kulturális érték azonban veszélybe került egy gombafertőzés miatt, amely a dél-olaszországi partokat sújtja. A gazdák tehetetlenek, a gazdasági kár pedig óriási.

 

Europeo – Napozóágy-háború: Applikációval küzdenek a görögök a szabad strandokért

A napozóágyak bérlése jó üzlet a görögországi strandokon a nyaralási szezonban. Negyven fok feletti hőmérsékletnél a turisták szívesen fizetnek egy kis árnyékért. A helyiek viszont gyakran neheztelnek, mert sok esetben ők már nem férnek oda, a nyugágyakkal elzárják a strandra való kijutásukat. Egy civil mozgalom nyomására applikációt fejlesztettek, amelyen keresztül jelenteni lehet az illegálisan kihelyezett napozókat. 

 

Europeo – Emlékmentés a halál küszöbén

Sabrina Görlitz valami egészen különlegeset kínál a haldoklóknak: közösen visszatekint velük az életükre, leírja történetüket, és megőrzi gondolataikat a család és a barátok számára. A Deutsche Welle riportere elkísérhette Sabrinát az egyik ilyen találkozójára.  Beszélgetőtársa, a 87 éves Gisela tüdőrákban szenved, és utolsó napjait egy hamburgi hospice-ban tölti.

 

Europeo – Miből lesz a lazacsteak?

A lazac az egyik legszélesebb körben fogyasztott hal a világon. A vadon élő példányok száma az elmúlt évtizedekben azonban drámaian lecsökkent. A kereslet kielégítése érdekében ezért a legtöbb lazacot modern halgazdaságokban, akvakultúrákban tenyésztik. A lazac Norvégiában ma már a legfontosabb exportcikk az olaj és a gáz után. A Deutsche Welle meglátogatta a világ legnagyobb halgazdaságát, hogy megnézze, milyen körülmények közül kerül a lazac Európa asztalaira. 

 

Europeo – Az egész országban szedi áldozatait a Szerbiát sújtó súlyos aszály

A Szerbiát idén nyáron sújtó súlyos aszály az egész országban szedi áldozatait. Több helyen a vízhiány miatt szükségállapotot hirdettek. A Szerbia délkeleti részén található Suva Planina hegységben a magas hőmérséklet és a csapadékhiány miatt a hegy egyetlen forrása is kiszáradt. A gazdák  nap mint nap messziről hozzák a vizet, hogy a teheneik és lovaik valahogy túléljék a szárazságot. 

 

Europeo – Fogynak a katonák Ukrajnában, egyre szigorúbb a sorozás

Oroszország Ukrajna elleni háborúja több hadszíntéren váltakozó sikerrel folyik, A veszteségek eközben mindkét oldalon egyre csak nőnek. Ukrajnában az önként jelentkezők száma már rég nem fedezi a hadsereg  emberszükségletét. Sok a halott, és sok katona elfáradt a több mint két éve tartó harcokban. Emiatt az ukrán állam a háborús jogra hivatkozva egyre szigorúbban jár el a sorozásnál.