videó

4 perces

Europeo – Fogynak a katonák Ukrajnában, egyre szigorúbb a sorozás

Oroszország Ukrajna elleni háborúja több hadszíntéren váltakozó sikerrel folyik, A veszteségek eközben mindkét oldalon egyre csak nőnek. Ukrajnában az önként jelentkezők száma már rég nem fedezi a hadsereg  emberszükségletét. Sok a halott, és sok katona elfáradt a több mint két éve tartó harcokban. Emiatt az ukrán állam a háborús jogra hivatkozva egyre szigorúbban jár el a sorozásnál. 

kapcsolódó videók

 

Europeo – Egyszerű, de nagyszerű: Miért imádják az Isztambulban a kumpirt?

Isztambul utcáin senki sem marad sokáig éhes! Törökország legnagyobb városa a street food egyik gasztronómiai központja. És bár a burgonya amúgy nem a török konyha kedvence, Isztambul egyik legnépszerűbb utcai étele mégis krumpliból készül. A kumpir tulajdonképpen egy egyszerű, héjában sült burgonya feltétekkel, de ennél azért jóval többet jelent a törököknek. 

 

Europeo – Bemutatkozik a világ első MI-zenésze

Az olyan AI-alapú szoftverek népszerűsége, mint a ChatGPT, töretlen. Másokban azonban inkább viszolygást kelt a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése és kihatása a mindennapjainkra. Megosztotta a közvéleményt Európa első MI -zenésze, Ben Gaya megjelenése is, akit Brémában egy német zenei ügynökség hozott létre. A kék szemű, szeplős és barna hajkoronájú énekes csak bitekből és bájtokból áll. 

 

Europeo – Svédország titka: Hogyan nőhet a gazdaság megújuló energiának köszönhetően?

Aki „klímasikereket” keres, Skandináviában megtalálja. Svédország évtizedek óta a megújuló energiára összpontosít, és különösen éghajlatbarát energiapolitikát folytat. A siker most már nyilvánvaló: az ország 1990 óta 80 százalékkal csökkentette a nettó károsanyag-kibocsátását, miközben gazdasági növekedést ért el. Hogy hogyan lehetséges ez? Megmutatjuk!

 

Europeo – Besúgók a padtársak között: nyugatra is elér a Kínai rezsim karja

Azok a Kínából és Hongkongból származó, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában tanuló diákok, akik nem elég lojálisak hazájuk vezetéséhez, zaklatásról panaszkodnak. A Deutsche Welle riportere Amszterdamban két olyan diákkal is találkozott, akiket rendszeresen megpróbálnak megfélemlíteni, ha kritikát fogalmaznak meg hazájukról, vagy kiállnak az emberi jogokért. Az érintettek szerint a besúgók sokszor egy kurzuson ülnek velük.  

 

Europeo – A lítium lesz az új arany?

Legyen szó okostelefonokról, elektromos járművekről vagy laptopokról, mindegyik csak lítium-ionos akkumulátorral működik. Így a lítium korunk egyik legkeresettebb nyersanyagává vált. Szerbiában pedig van belőle bőven – méghozzá jó minőségben. A fémet az ausztrál-brit Rio Tinto vállalat bányászná ki Nyugat-Szerbiában, a helyiek azonban környezeti katasztrófától tartanak.

 

Europeo – Miért vált az orosz dróntámadások céltáblájává Beriszlav, az ártatlan kisváros?

Az ukrajnai Beriszlav az elmúlt 12 hónapban orosz dróntámadások célpontjává vált. Eddig mintegy 150 civil halt vagy sebesült meg itt. De miért vette célba az orosz hadsereg ezt a területet, amelynek látszólag nincs katonai jelentősége? A DW oknyomozói ennek jártak utána, és bizonyítékokat találtak arra is, hogy Oroszország egy új típusú drónt tesztel.