videó

4 perces

Europeo – Egy argentin ember európai gyökerei: Hugo Edgardo De Giorgio kalandos családfakutatása

Próbálta már összeírni a családfáját? Nem is olyan egyszerű, ha az ember mélyebbre akar ásni családja történetében. Az Argentínában született Hugo Edgardo De Giorgio viszont nem riadt vissza a feladattól: kutatásai egészen Európáig hozták őt. Olaszországba, Svájcba és Franciaországba. Templomokban, levéltárakban, sőt még temetőkben is kereste rokonait, akikből végül mintegy nyolcezret talált. Kalandos felfedezéseiről pedig egy könyvet is írt.

kapcsolódó videók

 

Europeo – Óriási gazdasági kár keletkezett Dél-Olaszországban egy gombafertőzés miatt

A citrom több mint gyümölcs az olaszországi Amalfi-parton, meghatározza az egész vidék karakterét. Az itteni citromból készítenek fagylaltokat, süteményeket, és a Limoncello likőrnek is az amalfi citrom sűrítménye az egyik alapanyaga. Ez a kulturális érték azonban veszélybe került egy gombafertőzés miatt, amely a dél-olaszországi partokat sújtja. A gazdák tehetetlenek, a gazdasági kár pedig óriási.

 

Europeo – Napozóágy-háború: Applikációval küzdenek a görögök a szabad strandokért

A napozóágyak bérlése jó üzlet a görögországi strandokon a nyaralási szezonban. Negyven fok feletti hőmérsékletnél a turisták szívesen fizetnek egy kis árnyékért. A helyiek viszont gyakran neheztelnek, mert sok esetben ők már nem férnek oda, a nyugágyakkal elzárják a strandra való kijutásukat. Egy civil mozgalom nyomására applikációt fejlesztettek, amelyen keresztül jelenteni lehet az illegálisan kihelyezett napozókat. 

 

Europeo – Emlékmentés a halál küszöbén

Sabrina Görlitz valami egészen különlegeset kínál a haldoklóknak: közösen visszatekint velük az életükre, leírja történetüket, és megőrzi gondolataikat a család és a barátok számára. A Deutsche Welle riportere elkísérhette Sabrinát az egyik ilyen találkozójára.  Beszélgetőtársa, a 87 éves Gisela tüdőrákban szenved, és utolsó napjait egy hamburgi hospice-ban tölti.

 

Europeo – Miből lesz a lazacsteak?

A lazac az egyik legszélesebb körben fogyasztott hal a világon. A vadon élő példányok száma az elmúlt évtizedekben azonban drámaian lecsökkent. A kereslet kielégítése érdekében ezért a legtöbb lazacot modern halgazdaságokban, akvakultúrákban tenyésztik. A lazac Norvégiában ma már a legfontosabb exportcikk az olaj és a gáz után. A Deutsche Welle meglátogatta a világ legnagyobb halgazdaságát, hogy megnézze, milyen körülmények közül kerül a lazac Európa asztalaira. 

 

Europeo – Az egész országban szedi áldozatait a Szerbiát sújtó súlyos aszály

A Szerbiát idén nyáron sújtó súlyos aszály az egész országban szedi áldozatait. Több helyen a vízhiány miatt szükségállapotot hirdettek. A Szerbia délkeleti részén található Suva Planina hegységben a magas hőmérséklet és a csapadékhiány miatt a hegy egyetlen forrása is kiszáradt. A gazdák  nap mint nap messziről hozzák a vizet, hogy a teheneik és lovaik valahogy túléljék a szárazságot. 

 

Europeo – Fogynak a katonák Ukrajnában, egyre szigorúbb a sorozás

Oroszország Ukrajna elleni háborúja több hadszíntéren váltakozó sikerrel folyik, A veszteségek eközben mindkét oldalon egyre csak nőnek. Ukrajnában az önként jelentkezők száma már rég nem fedezi a hadsereg  emberszükségletét. Sok a halott, és sok katona elfáradt a több mint két éve tartó harcokban. Emiatt az ukrán állam a háborús jogra hivatkozva egyre szigorúbban jár el a sorozásnál.