Nagyvilág

Netanjahu bosszút ígér, Irán pusztító csapással fenyegetőzik

Virág Sára Semsei László
Scholz felszólította Iránt
október. 2. szerda 8:40

Olaf Scholz német kancellár felszólította szerdán Iránt és a libanoni Hezbollah milíciát, hogy azonnal vessenek véget az Izrael elleni támadásoknak, és arra figyelmeztetett, félő, hogy Irán "lángba borítja" a térséget. Németország partnereivel együtt azon fog dolgozni, hogy tűzszünetet érjenek el Izrael és a Hezbollah között - tette hozzá.

A Hezbollah újabb rakétákat lőtt Izraelre
október. 2. szerda 8:39

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF. Az Irán támogatta szervezet számos rakétával támadta szerda reggel a határ közelében fekvő falvakat, amelyeknek a lakosait már tavaly ősszel evakuálták a Hezbollah támadásai miatt. Egy szélesebb északi sávban még lakhelyükön élnek az emberek, őket most a polgári védelem felszólította, hogy a rakéták miatt maradjanak az óvóhelyek közelében.

Az EU kapcsolatban áll valamennyi szereplővel
október. 2. szerda 8:38

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, amely komoly fenyegetést jelent a regionális biztonságra - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán, arra reagálva, hogy előző nap Irán mintegy 180 rakétával támadta Izraelt.

Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. A támadások, valamint az azokra adott válaszcsapások ellenőrizhetetlen regionális eszkaláció veszélyével fenyegetnek, az pedig senkinek sem érdeke - hívta fel a figyelmet.

"Az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett a feszültségek csökkentése mellett, valamint amellett, hogy hozzájáruljon az indulatok enyhítéséhez egy veszélyes regionális konfliktus elkerülése érdekében" - fogalmazott. Az Európai Unió szoros kapcsolatban áll valamennyi szereplővel és a jövőben is így tesz, miközben minden felet a lehető legnagyobb önmérsékletre szólít fel - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Európai külügyminisztereknek fenyegetőzik Irán
október. 2. szerda 8:36

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média.

Aragcsi a német, a brit és a francia diplomácia vezetőjével, valamint más országok tárcavezetőjével beszélt az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint. "Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük" - idézte a hírügynökség az iráni külügyminisztert.

"De ha a cionista rezsim megtorló lépést tesz, akkor a mi válaszunk még keményebb lesz" - mondta Aragcsi, hangsúlyozva, hogy Teherán nem törekszik az eszkalációra, de nem is ijed meg a háborútól.

 

Két robbanás történt Koppenhágában
október. 2. szerda 8:36

A dán rendőrség szerdán közölte, hogy nyomozást folytat két robbanás ügyében, amelyek Izrael nagykövetségének közelében történtek Koppenhága északi peremén. "Senki sem sérült meg, és a helyszínen előzetes vizsgálatokat folytatunk" - tudatta a koppenhágai rendőrség. A tájékoztatás szerint azt vizsgálják, hogy az eset mennyiben függ össze a környéken található izraeli nagykövetséggel.

Így állhat bosszút Izrael
október. 2. szerda 6:19

Izrael állítólag jelentős válaszlépést tervez a tegnap éjszakai iráni rakétatámadásra, bár a részletek és az időzítés még nem ismertek. Az Axios hírportál névtelen izraeli tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a lehetséges célpontok között szerepelnek iráni olajlétesítmények, de az iráni légvédelmi rendszer elleni támadás és magas rangú személyek célzott likvidálása is szóba jöhet.

Tömegek ünnepelték az Iráni támadást
október. 2. szerda 4:32

Iránban tömegek ünnepelték a rakétatámadást Izrael ellen, miközben az Iráni Forradalmi Gárda kemény válaszlépésekkel fenyegette Izraelt, ha az visszavágna. Teheránban, a Palesztina téren gyűltek össze ünnepelni, miközben az iráni állami televízió pedig olyan felvételeket sugárzott, ahol rakéták fénycsíkja látható, amint Izrael felé tartanak. Hasonló ünneplések voltak Irakban, Libanonban és Ciszjordániában is.

A Moszadot támadta Irán?
október. 2. szerda 4:27

Irán két izraeli légibázist és a Moszad központját támadta kedden – ezt közölte Mohammad Bagheri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke. Az iráni fél szerint a kilőtt rakéták 90%-a elérte a célját.

Netanjahu: Irán meg fog fizetni
október. 2. szerda 4:08

Izrael miniszterelnöke nagy hibának nevezte a keddi Iráni támadást, és kijelentette, hogy Teherán meg fog fizetni érte. Televíziós beszédében kifejtette, hogy Irán alábecsülte Izrael eltökéltségét önvédelme és ellenségeivel szembeni bosszúja iránt.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael szigorúan betartja az önvédelmi szabályait: „Aki megtámad minket, azt mi is megtámadjuk.” A miniszterelnök hozzátette, hogy az iráni támadás kudarcot vallott, mivel azt Izrael légvédelmi rendszerei – amelyeket a világ legfejlettebbjeinek nevezett – sikeresen megállították.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT
október. 2. szerda 4:06

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT)szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán. A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének "mosolyoffenzívája" mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei Ajatollah hozza.