Nagyvilág

Izraeli vezérkari főnök: a háború új szakaszába léptünk - percről percre

Netanjahu találkozik a túszok családjaival
október. 28. szombat 17:43

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége, Sara találkozott a Hamász által túszul ejtett emberek családjainak képviselőivel. "Minden lehetőséget kihasználunk és kimerítünk, hogy hazahozzuk őket" - mondta nekik Netanjahu, hozzátéve, hogy ez a háború egyik célja.

"Ez az erőfeszítés nemhogy nem állt le, hanem folytatódik, és még keményebben folytatódik" - tette hozzá a miniszterelnök: "Minden lehetőséget kihasználunk és kimerítünk, hogy hazahozzuk őket".

Nem tudták a mentősök elérni a sérülteket
október. 28. szombat 17:31

A szinte teljes kommunikációs áramszünet hatással volt az egészségügyi személyzet munkájára Gázában, a mentősök nem tudták elérni a sérülteket, a kórházak pedig nem tudtak kapcsolatba lépni egymással - írja a CNN.

Dr. Mohamad Al-Rayan, a Gáza központjában lévő Al Aqsa Mártírok Kórházának orvosa elmondta, hogy a mentősök késve jutottak el az izraeli légicsapások által az éjszaka folyamán megsérült emberekhez.

"A mentősök nem tudtak eljutni (a sérültekhez), mert nem volt velük kommunikáció. Volt néhány megoldás a problémára, de a helyzet nagyon nehéz és veszélyes volt. A sérültek sok órával később érkeztek a kórházba, (mivel) nem tudtuk őket gyorsan és közvetlenül elérni" - mondta. 
A CNN-nek azt is elmondta, hogy a gázai kórházak is elvesztették egymással a kapcsolatot, ami még nehezebbé tette a szakorvosi műtétre szoruló betegek kórházak közötti szállítását.

A veszélyekre figyelmeztetnek
október. 28. szombat 17:24

Az egyiptomi külügyminisztérium szombati közleményben figyelmeztetett egy nagyszabású szárazföldi hadművelet súlyos veszélyeire, a humanitárius és a biztonsági kockázatokra. Felelőssé tette Izraelt az ENSZ-közgyűlés által pénteken elfogadott határozat megsértéséért, amely azonnali, tartós és fenntartható tűzszünetet követelt. A kairói minisztérium ismét felszólította az izraeli felet, hogy könnyítse meg a humanitárius segélyek biztonságos, maradéktalan és tartós eljuttatását a Gázai övezetbe. Hozzátette: a humanitárius tűzszünetet sürgető felszólítások és a Gázába történő bejutás megkönnyítésének az elutasítása elkerülhetetlen humanitárius katasztrófához fog vezetni, és veszélyezteti a térség biztonságát.

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a palesztin civilek életét veszélyeztető, tervbe vett gázai szárazföldi hadműveletet.

A WHO szerint mély aggodalomra adnak okot a kórházak környékét érő izraeli légicsapások. A szervezet szerint a gázai övezeti kórházak máris a teljesítőképességük határán vannak a nagyszámú sebesült miatt, miközben több ezer polgári személynek is menedéket nyújtanak.

Új szakaszba lépett a háború
október. 28. szombat 16:47

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter megerősítette, hogy a Hamász elleni katonai műveletek előrehaladtak. "A háború új szakaszába léptünk" - mondta egy nyilatkozatában.

"Ma este megremegett a föld Gázában. Támadtunk a föld felett és a föld alatt. Minden szinten, minden helyen megtámadtuk a terroristákat. Az erőinknek adott utasítások egyértelműek: a hadművelet folytatódik, amíg új parancsot nem kapunk" - mondta.

Izrael hazarendelte a diplomatáit Törökországból
október. 28. szombat 16:16

Eli Cohen izraeli külügyminiszter az X-en közzétette, hogy utasította az izraeli diplomatákat, hogy hagyják el Törökországot a "kemény isztambuli nyilatkozatok" után.

Egy kórházat eltaláltak, és egy másik kórház környékét is célba vették
október. 28. szombat 16:00

A BBC Úgy tudja, hogy a Bait Lahia-i indonéziai kórházat a tegnap esti légicsapások során eltalálták, és egy időre leállították. A Gázai övezetben élő emberek szerint a terület legnagyobb kórháza, a gázai Shifa kórház közelében lévő utakra is csapásokat mértek.

Oroszország szerint a Gáza elleni izraeli légitámadások sértik a nemzetközi jogot
október. 28. szombat 14:28

Szergej Lavrov erről a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjúban beszélt, amelyet szombaton tettek közzé. "Amikor elítéljük a terrorizmust, kategorikusan elutasítjuk, hogy valaki a nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve reagáljon a terrorizmusra, beleértve azt, hogy válogatás nélkül támadjon olyan célpontokat, ahol köztudottan polgári személyek vannak jelen, közöttük a foglyul ejtett túszok" - jelentette ki Szergej Lavrov.

Lehetetlen elpusztítani a Hamász iszlamista palesztin szervezetet - amit Izrael ígért - anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt - tette hozzá az orosz külügyminiszter. "Ha Gázát lerombolják és a 2 millió lakosát elűzik, mint ahogyan egyes izraeli és külföldi politikusok javasolják, ez több évtizedes, ha nem évszázados katasztrófához vezet" - figyelmeztetett Szergej Lavrov.

CNN: üresen áll egy izraeli állomáshely a határ mentén
október. 28. szombat 13:22

A gázai határ közelében az egykor több száz izraeli tankkal, páncélozott személyszállító járművel és buldózerrel teli felvonulási területek nagyrészt kiürültek - írja a CNN. A logisztikai támogató járművek és páncélozott személyszállító járművek Gáza felé áramlottak.

Eközben más harckocsik észak felé haladtak, visszatérve ugyanezen, a határtól északra fekvő felvonulási területekre a gázai éjszakai heves harcok után.

Ezeket a jeleneteket figyelte meg a CNN szombat reggel, több mint 12 órával azután, hogy Izrael megkezdte az általa "kiterjesztett szárazföldi hadműveletnek" nevezett műveletet Gáza északi részén.

A Gázai övezetben több száz épület teljesen megsemmisült
október. 28. szombat 13:04

"Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott" - mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra - tette hozzá. 

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén. 

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy "kórházakból folytat háborút" és "élő pajzsként" használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.

Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

A török elnök felszólította Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet támadását
október. 28. szombat 11:55

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította szombaton Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet támadását. Izrael "azonnal hagyja abba ezt az őrületet"! - követelte a politikus. Az államfő az X-en közzétett üzenetében azt írta: 

"Izrael az éjjel fokozta a Gázai övezet bombázását, amely ismét nők, gyermekek, ártatlan civilek ellen irányult, és még súlyosabbá tette a humanitárius válságot. Izraelnek azonnal fel kell hagynia ezzel az őrültséggel, le kell állítania a támadásait". 

Erdogan egyúttal felszólította pártja (Igazság és Fejlődés Pártja/AKP) szombat esti isztambuli nagygyűlésének résztvevőit, hogy adjanak hangot kiállásuknak a palesztin nép mellett az Izrael általi üldöztetéssel szemben. 

A török államfő bejelentette, hogy maga is részt vesz ezen a palesztinok melletti nagygyűlésen a régi Atatürk repülőtéren. 

Erdogan az elmúlt napokban egyre hevesebben bírálta Izraelt a Gázai övezet elleni támadásai miatt, amelyekkel az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i kegyetlen, izraeli adatok szerint ezernégyszáz ember halálát okozó támadását torolja meg. Először még önmérsékletre szólította fel a feleket, de a gázai kórházat érő múlt heti rakétacsapás után, amelyet ő Izraelnek tulajdonít, megváltoztatta a hozzáállását, népirtásnak nevezte azt, és ezt az ítéletét azóta sem vizsgálta felül.