Nagyvilág

Macron Izraelbe érkezett, kiszabadult két idős túsz - frissülő tudósítás

Blinken: Washington nem akar háborút Iránnal, de megvédi magát
október. 24. kedd 19:55

Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában. 

"Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan" 

– hangoztatta Blinken. Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter az ENSZ-ben arra figyelmeztetett, hogy valós annak a veszélye, hogy a konfliktus kiszélesedik. 

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ezt megállítsuk. Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a konfliktus átterjedhet Ciszjordániára, Libanonra, és egyéb területekre is. Ezt senki sem akarja, mindannyian ez ellen dolgozunk." - fogalmazott Blinken erre reagálva. Blinken felszólította a teheráni vezetést, hogy akadályozza meg az Irán által támogatott libanoni siíta Hezbollahot beavatkozását a konfliktusba.

Haladéktalan tűzszünetet és a palesztinok védelmét sürgette a palesztin elnök
október. 24. kedd 19:24

A Gázai övezetben haladéktalan tűzszünetet és a palesztinok védelmét sürgette Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Emmanuel Macron francia államfővel a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén, Rámalláhban tartott találkozóján. Abbász felszólította hivatali partnerét, hogy segítsen véget vetni az "agressziónak" a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász és Izrael háborújában. 

"Látom, hallom a civil lakosság szenvedését a Gázai övezetben és Franciaország számára semmi sem igazhatja ezt" 

- hangsúlyozta Macron hozzátéve, hogy a palesztin, izraeli és francia életek egyenlő értékkel bírnak. A francia elnök kijelentette, hogy a Hamász támadása Izrael ellen "a palesztinok számára is katasztrófát jelent". Macron ismételten szót emelt békekezdeményezéséért, amelynek - a francia államfő szavai szerint - három oszlopa a terrorista csoportok elleni harc, a polgári lakosság védelme és a politikai folyamat újraindítása. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások újrafelvétele fontosabb, mint valaha. 

"Rövid távon tudjuk, hogy a helyzet még jelentősen romolhat" 

- mondta Macron. Leszögezte egyben, hogy Párizs partnereivel azon lesz, hogy megoldást találjon, hogy az olyan terrorszervezetek, mint az iszlamista Hamász elleni harc ne terhelje a jövőt és ne borítsa lángba a térséget. Abbászhoz intézve szavait hozzáfűzte, hogy "semmi sem igazolhatja a terrorizmust, és ezt Ön tudja jól".

Netanjahu tanácsadója szerint Izrael minden tőle telhetőt megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében
október. 24. kedd 18:14

Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a civil áldozatokat a Gázai övezetben, mondta Benjamin Netanjahu tanácsadója.

Mark Regev úgy fogalmazott a SkyNews-nak: nagyon fontos, hogy mind katonailag mind diplomáciailag nyomást gyakoroljanak a Hamászra. 

Az izraeli külügyminiszter: mégis mi lenne az ,,arányos válasz" a csecsemők meggyilkolására
október. 24. kedd 17:20

Eli Kohen izraeli külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat. Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint 

mi lenne az "arányos válasz" a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról. 

"Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk" - hangsúlyozta Kohen, aki szerint a Hamász "az új náciknak". 

"Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében" - mondta. Nem sokkal később a miniszter azt is tudatta, hogy lemondta tervezett találkozóját az ENSZ-főtitkárral, miután António Guterres élesen bírálta Izrael műveleteit a Gázai övezetben, amelyek szerint "világosan megsértik a humanitárius jogot" és kollektív büntetéssel érnek fel. 

"Főtitkár úr, Ön mégis hol él?" - szegezte a kérdést a portugál politikusnak az izraeli diplomácia vezetője. "Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről" - írta a közösségi médiában az izraeli külügyminiszter. 

Izrael ENSZ-nagykövete megdöbbenésének adott hangot, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Guterres szavai a terrorizmus és a gyilkosság mentegetésével értek fel, miután a főtitkár arról beszélt a BT-ben, hogy a Hamász támadásai nem légüres térben történtek, mert a palesztin nép 56 év fojtogató megszállást élt át. 

Az ENSZ kénytelen lesz leállítani a Gázai övezetben végezett tevékenységét, ha nem érkezik hamarosan üzemanyag
október. 24. kedd 16:51

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége közölte, szerdán kénytelen lesz abbahagyni a tevékenységét a Gázai övezetben, hacsak nem érkezik üzemanyag a háború sújtotta területre – írja a Times of Israel

 

 

Erdogan: a Nyugat hallgatása soha nem tapasztalt humanitárius válságot idézett elő Gázában
október. 24. kedd 16:31

A nyugati országok hallgatása soha nem tapasztalt mértékű humanitárius válságot idézett elő a Gázai övezetben - jelentette ki kedden Recep Tayyip Erdogan török Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A török államfő hivatalának közlése szerint a két vezető egyebek között megvitatta az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedését és a térséget sújtó humanitárius válságot. "Erdogan elnök megjegyezte, hogy fokozódik a palesztin területekkel szembeni kíméletlenség, s minden egyes perccel nő a halálos áldozatok száma a polgári lakosság körében. 

Erdogan elnök hangsúlyozta azt is, hogy Törökország továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a nyugalmat a régióban" - tette hozzá a török államfő hivatala. A telefonbeszélgetés nyomán a Kreml tudatta, hogy Moszkva és Ankara álláspontja gyakorlatilag megegyezik a független Palesztina létrehozása kérdésben. A török elnöki hivatal által kiadott közlemény az ENSZ Biztonsági Tanácsát is azzal vádolta meg, hogy csak súlyosbította a gázai helyzetet. 

"Elfogultságával az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak súlyosbította a válságot, ahelyett, hogy véget vetett volna a vérfürdőnek, a lehető leghamarabb biztosította volna a tűzszünetet, és intézkedéseket hozott volna a civilek védelme érdekében" 

- áll az ankarai elnöki hivatal közleményében. A török elnök népirtással vádolta meg Izraelt, a nemzetközi közösséget pedig azzal, hogy nem lépnek fel Izrael "törvénytelen és mértéktelen", a civil lakosság elleni támadásaival szemben. A testület "ismét a lehető legnagyobb kárt okozza az ENSZ megítélésének" - fogalmaz közleményében a török elnöki hivatal. 

Kreml: a Hamásznak szabadon kell engednie a túszokat
október. 24. kedd 15:59

Azonnal szabadon kell engedni a Hamász pelesztin szervezet által túszul ejtett összes embert - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Azt mondta, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. 

Peszkov szerint Moszkva arról sem rendelkezik "pontos információkkal, hogy hogyan és mikor" térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel. 

"Eddig nem jártunk sikerrel, de folytatjuk ezeket az erőfeszítéseket" - hangoztatta a szóvivő. Megismételte, hogy Oroszország "következetes" álláspontot képvisel a konfliktusban. 

"Elítéljük a terrorizmus minden megnyilvánulását. Álláspontunk szerint minél hamarabb biztosítani kell a tűzszünetet, és a problémára megoldást kell találni. Ennek az az alapja, hogy a palesztinok számára biztosítani kell egy független államot" 

- mondta Peszkov. Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Edogan török elnök kedden telefonon folytatott eszmecserét a közel-keleti válságról. Peszkov azt mondta, hogy Moszkva hasonló kapcsolatfelvételt nyugati vezetőkkel nem tervez az ügyben.

Blinken szerint legalább 33 amerikai állampolgár vesztette életét a Hamász támadása miatt
október. 24. kedd 15:48

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában jelenleg is folyik a vita az Izrael és Hamász között zajló háborúról – írja a SkyNews. Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólalásában azt mondta, Izraelnek kötelessége és joga megvédeni saját magát. 

Emellett azt is megjegyezte, hogy a háborúban eddig már legalább 33 amerikai állampolgárságú ember vesztette életét, emellett felszólított a túszok azonnali szabadon bocsátására. 

Élesen bírálta a humanitárius jog megsértését az ENSZ-főtitkár
október. 24. kedd 15:14

Élesen bírálta kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén António Guterres ENSZ-főtitkár a humanitárius jog megsértését a Gázai övezetben. 

"Ilyen kritikus pillanatokban fontos igazán az elvek tisztázása, kezdve a civil lakosság védelmével" 

– jelentette ki Guterres. Guterres szerint a Gázába bejuttatott segély "csepp a tengerben". A segélynek korlátozások nélkül kell eljutnia a rászorulókhoz - tette hozzá. 

Az ENSZ-főtitkár azt is elmondta, hogy a palesztinok sérelmei nem legitimálhatják a Hamász visszataszító támadásait, ahogyan azok sem igazolhatják a palesztin lakosság kollektív megbüntetését.

ENSZ: a segélyek akadálytalan bejuttatására van szükség Gázában
október. 24. kedd 15:10

 "A Gázába érkező humanitárius és orvosi segítségnyújtás akadálytalan és folyamatos áramlására szólítunk fel" - mondta Tamara Alrifai, az UNRWA közel-keleti szóvivője. Elmondása szerint a Gázába érkező teherautókon hozott szállítmányokat nem lehet az utcán élő emberek szükségleteihez mérni, ráadásul üzemanyagot sem küldtek az övezetbe, ami a segítségnyújtás legfontosabb részét jelentené.

Kifejtette, hogy sürgős szükség van üzemanyagra, mivel anélkül a teherautók nem tudnak közlekedni, az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházak számára, valamint a pékségeket és a tengervíz sótalanítására létrehozott üzemeket sem tudják működtetni.

Nagyfokú diplomáciai erőfeszítések után szombaton indultak el az első segélyszállítmányokkal megrakott teherautók Egyiptomból a Sínai-félszigetet és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőn. Az ENSZ ügynökségei keveselték a 2,3 milliós lakosság részére küldött segélyszállítmányokat.

A Gázai övezet három kulcsfontosságú kórházába már megérkeztek a gyógyszerszállítmányok és az egészségügyi felszerelések, de az északi területekre még nem tudtak szükséges felszereléseket és üzemanyagot eljuttatni - tudatta Rick Brennan, a WHO regionális veszélyhelyzeti igazgatója.

Emlékeztetett továbbá, hogy az óriási egészségügyi megterhelés ellenére a Gázai övezet kórházainak egyharmada működésképtelen, és a klinikák kétharmada nem működik.

"Térden állva könyörgünk fenntartható, nagyszabású, védett humanitárius műveletért" - hangoztatta, majd hozzáfűzte: felhívásuk minden olyan döntéshozó vagy a döntési folyamatokat befolyásoló személyhez szól, akik képesek a humanitárius térnyerésre a katasztrófahelyzet kezelésének érdekében.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már mintegy 5800 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is. (MTI)