Nagyvilág

Több ezer halott és sebesült: az egész világ Izraelre figyel - élő tudósítás

Macron: Franciaország mindent megtesz a francia túszok kiszabadításáért
október. 12. csütörtök 20:00

Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba - jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében.

"A családokra gondolok ma este. Szeretném nekik elmondani, Franciaország az izraeli hatóságokkal és a partnereinkkel együtt mindent megtesz, hogy (a túszok) épen és egészségesen hazatérjenek otthonaikba" - ígérte meg a francia elnök, néhány órával azt követően, hogy az elrabolt franciák hozzátartozói a Tel-Avivból élőben közvetített sajtótájékoztatójukon személyesen Emmanuel Macrontól kérték, hogy próbálja meg kiszabadítani a túszokat.

A köztársasági elnök elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, s további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták.

Az államfő beszédével egy időben a francia terrorelhárítási ügyészség bejelentette: előzetes vizsgálatot indított terrorcselekménnyel összefüggésben elkövetett gyilkosság gyanúja miatt a Hamász izraeli támadásai miatt, amelyekben legalább 13 francia állampolgár életét vesztette. Vizsgálat indult Párizsban terrorcselekménnyel összefüggésben, bűnszövetkezetben elkövetett emberrablás miatt is a 17 eltűnt francia állampolgár ügyében.

A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a "gyilkos vak gyűlölet" és "az abszolút kegyetlenség elszabadulásának" nevezte.

"Mi saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy semmi sem igazolhatja a terrorizmust" - hangsúlyozta.

"A Hamász terrorista mozgalom, Izrael népének elpusztítását és halálát akarja" - tette hozzá a francia elnök, aki szerint "mindez egy terroristák által egy nemzet ellen indított háború".

"Franciaország osztja Izrael gyászát" - mondta Emmanuel Macron, megerősítve, hogy a zsidó államnak joga van megvédenie magát. A francia elnök "erős és igazságos válaszra" kérte Izraelt, "célzott módon", "a civil lakosság megóvásával".

"Az egyetlen válasz a terrorizmusra, az egyetlen lehetséges, mindig erős és igazságos válasz, azért erős, mert igazságos" - mondta.

"Izraelnek joga van megvédenie önmagát a terrorcsoportok felszámolásával, amilyen a Hamász is, célzott akciókkal, de a civil lakosság megóvásával, mert ezt diktálja a demokrácia" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, nagyjából 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a térségbe
október. 12. csütörtök 19:40

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére - jelentette be csütörtökön a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) Boeing P-8 Poseidon típusú - a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett - felderítő gépei már péntektől megkezdik a járőrözést a térségben.

Elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek - például a terrorcsoportoknak szánt fegyverszállítások - felderítése.

A légi járőröző kötelékhez csatlakozik a jövő héten a brit királyi haditengerészet flottaegysége és a tengerészgyalogság egyik százada. Ezek az egységek elsősorban humanitárius feladatok ellátására érkeznek a Földközi-tenger keleti térségébe.

A brit kormány mindemellett három Merlin katonai helikoptert is a térségbe vezényel- írja az MTI.

Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street csütörtök esti tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában közölte: a légierő és a haditengerészet egységeinek feladatai közé tartozik az is, hogy megakadályozzák a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása után kialakult helyzet eszkalálódását.

A londoni kormányfői hivatal megfogalmazása szerint Sunak kérte emellett az Izraelben, Cipruson és a térségben máshol már most jelenlévő katonai egységek megerősítését a készenléti tervezés segítésére.

Rishi Sunak csütörtökön beszélt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is. A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök hangsúlyozta az egyiptomi államfővel tartott megbeszélésén annak fontosságát, hogy a távozni kívánó civilek elhagyhassák a Gázai övezetet.

A Hamász fegyveresei szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol csütörtöki adatok szerint legalább 1300 embert megöltek. A támadás sérültjeinek száma mintegy 3000, és további körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva Gázában.

Hivatalos brit adatok szerint tizenhét brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.

A BBC közszolgálati médiatársasággal a brit kormány közölte, hogy a brit állampolgárságú eltűntek között gyerekek is vannak. 

Hamász-tisztségviselő: hónapokig tartott a támadás előkészítése
október. 12. csütörtök 19:30

A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen - közölte a radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön.

Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

"Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" - ismertette.

Baraka hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg.

A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen.

"Az ellenállás (a Hamász) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból" - fűzte hozzá.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy "megsemmisítő háborúval". Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz "az izraeli hadsereg temetője".

"A Hamász mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol" - jelentette ki.

A szövetségeseikre - a libanoni síita Hezbollahra és Iránra - tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael által is terrorszervezetnek minősített szervezet tagjai Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra.

"Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek" - hangoztatta a Hamász illetékese.

Baraka szerint a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget, az "papírtigrisnek" bizonyult.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, a sebesültek száma mintegy 5600, és további körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et. (MTI)

ATV haditudósítója: Az izraeli vezérkar kapott információt a Hamász támadásáról szombat hajnalban, vállalják a felelősséget a hibájukért
október. 12. csütörtök 19:23

Az Izraeli Védelmi Erő bejelentette, éjszaka kiürítik Sderot városát. Az okát egyelőre nem közölték, azonban arra lehet következtetni, hogy katonai hadműveletre készülnek– egyebek közt erről is beszélt az Egyenes Beszéd csütörtök esti adásában Novák András, az ATV haditudósítója, aki élőben jelentkezett be a Gázai övezettől mindössze 30 kilométerre. A teljes tudósítás itt érhető el. 

Vang Ji: a palesztin kérdés áll a közel-keleti konfliktus középpontjában
október. 12. csütörtök 18:22

A palesztin kérdés áll a közel-keleti konfliktus középpontjában, a probléma gyökere pedig, hogy megtagadták "az igazságot" a palesztin néptől - jelentette ki csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter.

Vang Ji erről Celso Amorimmel, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök főtanácsadójával folytatott telefonbeszélgetése során tett említést a pekingi külügyi tárca honlapján közzétett közlemény szerint.

A kínai diplomácia vezetője egyúttal hangsúlyozta, hogy Peking ellenez minden olyan cselekményt, amely árt a polgári lakosságnak, és elítélte a nemzetközi jog megsértését is.

A kínai külügyminiszter önmérsékletre intette a feleket, mondván, hogy elejét kell venni a konfliktus kiszélesedésének. A legfontosabbnak a polgári lakosság biztonságának szavatolását és a gázai humanitárius folyosók megnyitását nevezte.

Vang Ji egy megfelelő tekintéllyel és befolyással rendelkező nemzetközi békekonferencia mihamarabbi megrendezését is sürgette, hogy konszenzust tudjanak elérni a kétállami megoldás érdekében egy ehhez vezető menetrend és ütemterv kidolgozásával.

Amorim elmondta, hogy Brazília mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) soros elnöke pénteken a testület rendkívüli ülését fogja vezetni az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése kérdésében. Hozzátette, hogy Lula da Silva elnök nyílt levélben szólította fel Izraelt: hagyjon fel a gázai légicsapásokkal, és óvja a gyerekek életét.

Amorim kiemelte, hogy a béketárgyalások újraindításában látja a konfliktus megoldásának kulcsát. Hozzátette, hogy Brazília kész szorosan egyeztetni Kínával a helyzet feszültségmentesítése érdekében.

Horvát államfő: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz
október. 12. csütörtök 17:50

Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz és a mészárláshoz - mondta Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak Zágrábban.

A horvát elnök emlékeztetett arra, hogy amikor a Hamász megtámadta Izraelt, ő elítélte a gyilkosságokat, sőt kifejezte "mélységes undorát". A Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán ugyanakkor elmondta: "Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását".

Szolidaritása jeléül a horvát külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót. Ezzel kapcsolatban Milanovic kifejtette: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban. Kivételként említette a szigorúan szabályozott helyzeteket, így a kisebbségek, valamint az Európai Unió és a NATO zászlaját.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, mintegy 150 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig az 5600-at. (MTI)

A palesztin elnök és a jordániai király a gázai válság enyhítésére szólított fel
október. 12. csütörtök 16:56

A Gázai övezetben kialakuló humanitárius válság enyhítésére és a civilek védelmére szólított fel csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök és II. Abdalláh jordániai király Ammánban. A felek egyúttal azt vetették Izrael szemére, hogy kollektíve bünteti a palesztinokat.

Abbász a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett felhívásában a palesztin nép elleni "mindennemű erőszak" azonnali leállítására szólított fel, egyúttal elítélte az erőszakot, bármelyik fél részéről követik is el. Hangsúlyozta: a civilek elleni atrocitásokat a nemzetközi jog mellett a vallás és az erkölcs is tiltja.

Az Abbász vezette Fatah mozgalom 2006-ban, a legutóbbi palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a Hamásztól, azóta a két szervezet szemben áll egymással.

Ugyancsak csütörtökön a jordániai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva betiltott a palesztinokkal szimpatizáló mindenféle megmozdulást az ország Izraellel közös határához közeli térségében. A tárca hangsúlyozta: a régió biztonságát a hadsereg felügyeli.

A Hamász támadása miatt a jordániai hatóságok lezárták Ciszjordániába vezető Allenby-hidat (Husszein király-híd) a forgalom elől.

A 10,9 milliós királyságban sok palesztin él, a hatóságok pedig nem először tiltanak be tüntetéseket az ország Izraellel szomszédos térségeiben, és előfordult, hogy a tilalmat megszegőket könnygázzal oszlatták szét.

A Közel-Keleten a héten már több tömegtüntetést tartottak a palesztinok oldalán, Jordánia mellett hasonló megmozdulások voltak Irakban, Szíriában, Bahreinben és Libanonban is.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

Az Egyesült Királyság hajókat és kémrepülőgépeket küld Izrael támogatására
október. 12. csütörtök 16:19

A Times jelentése szerint az Egyesült Királyság két hajót küld a Földközi-tenger keleti részébe, és megfigyelőrepüléseket kezd Izrael felett, katonai támogatását fejezve ki Izrael mellett.

Szijjártó: újabb 65 magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Izraelből
október. 12. csütörtök 16:08

További 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni Izraelből, ők jelenleg hajóval Ciprusra tartanak, ahonnan a kormány repülőgéppel hazaszállítja majd őket Magyarországra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy folyamatos a kapcsolattartás az izraeli magyar nagykövetséggel a körülményekhez képest, a biztonsági helyzet viszont továbbra is rendkívüli aggodalomra ad okot, ezért a legfőbb feladat a konzuli védelemre regisztrált több mint kétszáz magyar állampolgár hazajuttatása.

Az előző nap bejelentett evakuációs művelettel kapcsolatban tudatta, hogy munkatársai rámenőssége nyomán sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a lehetőséggel.

"A 65 magyar állampolgár körül közül 18-an gyerekek, ők fel is szálltak erre a hajóra. Jó hír, hogy a hajó immáron elhagyta az izraeli felségvizeket és Ciprus felé halad" - mondta.

"A kikötést követően az ottani nagykövetségünk munkatársai várják a magyar állampolgárokat, akiket busszal a repülőtérre fognak szállítani, s onnan pedig különgéppel hazaszállítjuk őket Magyarországra" - tette hozzá. Majd elmondta, hogy az érintettek várhatóan péntek délután fognak megérkezni.

Szijjártó Péter közölte, hogy az Izraelben maradtak közül "meghatározott számú" magyar állampolgár hamarosan üzenetet fog kapni egy újabb evakuációs műveletről.

"Itt is szeretném ismételten elmondani, hogy ha ezzel a következő evakuációs művelettel kapcsolatban bármi is idő előtt nyilvánosságra kerül, akkor az veszélyezteti biztonságos végrehajtást, az abban részt vevő emberek életét, és ezért az evakuációs művelet lefújásához vezethet" - figyelmeztetett.

"Ezért tisztelettel arra kérem most azon magyar állampolgárokat, akik Izraelben vannak, és a következő egy-két órában üzenetet fognak kapni az újabb evakuációs műveletről, hogy arról semmit ne hozzanak nyilvánosságra, ne kommunikáljanak, ne adjanak ki információt olyan személyeknek, akik nem vesznek részt az evakuációban" - mondta.

"Tisztelettel kérem, hogy legyenek türelemmel, s amint biztonságos helyen lesznek, természetesen az evakuációs műveletről be fogunk számolni. A cél tehát továbbra is az, hogy minden bajba jutott magyar állampolgárt hazahozzunk" - tette hozzá.

Ultimátumot adott Mark Zuckerbergnek az EU: 24 órát kapott, hogy eltávolítsa Facebookról az Izraellel és Hamászszal kapcsolatos félrevezető posztokat
október. 12. csütörtök 15:07

Ultimátumot adott az Európai Unió Mark Zuckerbergnek, hogy a Hamász Izrael elleni támadása után rengeteg téves információt tartalmazó poszt kezdett terjedni a Meta felületein, így 24 órát kapott arra, hogy választ adjon és az uniós szabályoknak megfelelően járjon el az ügyben. A részletekről itt olvashat.