Nagyvilág

Itt a vége: Prigozsin megerősítette, leállítják az "igazságmenetet"

Prigozsin megerősítette: leállítják az "igazságmenetet"
június. 24. szombat 17:54

Nem sokkal Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bejelentését követően a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is megerősítette: leállítják az "igazságmenetet", ugyanis nem szeretnének Oroszország területén vérfürdőt rendezni.

Lukasenko azt állítja, hogy megegyezett Prigozsinnal
június. 24. szombat 17:37

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megbeszélést folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, melynek eredményeként megállapodtak arról, hogy „Oroszország területén nem szabad vérfürdőt rendezni”, és Prigozsin elfogadta Lukasenko javaslatát, miszerint a Wagner leállítja az oroszországi mozgásait, és további lépéseket tesznek a feszültség csökkentése érdekében - írja a Telex a belarusz elnök sajtószolgálatára és a BelTa belarusz hírügynökségrehivatkozva.

A NATO és az Egyesült Államok is követik az eseményeket
június. 24. szombat 17:17

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket - közölte a Fehér Ház szombaton. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy "figyelik az oroszországi helyzetet",  mást nem mondott.

Rendkívüli közleményt adott ki az orosz külügyminisztérium
június. 24. szombat 17:10

Közleményben intette óva az orosz külügyminisztérium a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki. "Óvjuk a nyugati országokat minden olyan utalástól, hogy a belső orosz helyzet esetleg felhasználható oroszellenes céljaik elérésére" - fogalmaztak.

Kiürítik a moszkvai középületeket
június. 24. szombat 15:27

Moszkva-szerte kiürítették a középületeket a Wagner-csoport lázadóinak a közeledte miatt - írja a The Guardian a BBC Russia nyomán. 

A Minszk szerint katasztrófához vezethet, ami Oroszországban történik
június. 24. szombat 15:14

A fehérorosz nemzetbiztonsági tanács szombaton kiadott közleményében úgy fogalmaznak: "Ajándék a Nyugat számára" minden olyan provokáció vagy belső konfliktus, amely az orosz katonai vagy politikai berkekben, az információs térben vagy a civil társadalmon belül bontakozik ki.

"Mindez katasztrófához vezethet" - idézi az MTI.

Minszk egyúttal felszólította a feleket, hogy hallják meg a "józan ész szavát".

Az Európai Unió belügynek tekinti az oroszországi eseményeket
június. 24. szombat 15:11

Az MTI szerint a TASZSZ idézte az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szombaton újságíróknak azt mondta, hogy "az Európai Unió Oroszország belügyének tekinti a mostani eseményeket" és követik a helyzetet.

Több weboldalt is blokkoltak Oroszországban
június. 24. szombat 14:58

Több weboldalt is blokkoltak Oroszországban, hogy megfékezzék a Wagner-csoport felhívásainak terjedését – közölte a Roszkomnadzor, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, az Interfax hírügynökséggel.

Már a lipecki régióban járnak a Wagner erői
június. 24. szombat 14:55

Igor Artamonov, a lipecki régió kormányzója szerint a Wagner-csoport tagjai már a régióban mozognak. „A bűnüldöző szervek és a hatóságok, beleértve az önkormányzatokat is, minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében. A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk” – írta Artamonov a Telegram-csatornáján a Telex szerint.

A lipecki régió nagyjából 450 kilométerre van Moszkvától délre.

Peszkov tagadta, hogy Putyin Szentpétervárra repült volna
június. 24. szombat 13:16

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin egy elnöki géppel állítólag Szentpétervárra tartott - írja a Telex a TASZSZ  orosz állami hírügynökség nyomán. Peszkov azt mondta: „Putyin a Kremlben dolgozik”.