Nagyvilág

Csütörtökön folytatódhatnak a tárgyalások, már 875 ezren menekültek el - élő tudósítást

Gavra Gábor Nagy Teodóra
Ukrán védelmi erők szerint megakadályoztak egy merényletet Zelenszkij ellen
március. 2. szerda 20:35

Az ukrán állítások szerint egy csecsen elitalakulatot kapcsoltak le, akik Danilov megfogalmazásában „azért jöttek, hogy megöljék az elnököt, de kiiktatták őket.” Az Euronews egy Telegram-poszt alapján azt írja, hogy Danilov más merényletekről is beszélt: állítólag az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat is megkísérelte megölni Zelenszkijt, de a csoportok egyikét kiiktatták, a másik pedig „épp támadás alatt van.”

Ferenc pápa egészségügyi segélyt küld Ukrajnába
március. 2. szerda 19:51

Egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló szállítmányt küld Ferenc pápa Lviv városába, valamint az Ukrajnával szomszédos országokba - közölte a Vatikán hamvazószerdán, melyet az egyházfő ima- és böjtölési napnak hirdetett meg a békéért. Az egészségügyi szállítmány egy részét Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője személyesen adta át a római ukrán közösség központjaként ismert Szent Zsófia-templomban. A templomban gyűjtik az Ukrajnába szánt segélyeket. A Vatikán az olaszországi ukrán közösség felhívására válaszolt, mely elsősorban egészségügyi cikkeket kért, többek között injekciós tűket, kötszereket, fertőtlenítőket. A pápa személyes adománya furgonokkal a következő napokban érkezik meg Lviv városába. A Vatican News hírportál közlése szerint a következő szállítmány gyógyszerekből áll majd. Ezzel egy időben a Vatikán segélyeket juttat el az Ukrajnával szomszédos országokban az apostoli nunciatúrákon keresztül. 

Hatalmas robbanás Kijevben
március. 2. szerda 19:35

- erről számolt be a CNN. A lap szerint a robbanás Kijev belvárosában, a pályaudvar közelében történt. Az ukrán vasúttársaság megerősítette, hogy az állomás közelében történt robbanás. Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem tudni. 

Ilyen a harkivi Nemzeti Egyetem a támadások után
március. 2. szerda 19:26

 

https://www.facebook.com/watch/?v=2756658407969080&aggr_v_ids[0]=2756658407969080&notif_id=1646246701468730&notif_t=watch_follower_video&ref=notif

 

Az ukrán haderők azt állítják, megszerezték az oroszok haditervét
március. 2. szerda 19:01

Az ukrán közlés szerint egy elmenekülő orosz egység hagyta hátra az orosz haditerv részleteit. A terveket ismertető Ukrán Pravda arról ír, hogy a haditerveket január 18-án hagyták jóvá, és ez eredeti tervek úgy szóltak, hogy az orosz hadsereg február 20. és március 6. között, vagyis 15 nap alatt teljes Ukrajnát elfoglalja – közölte a Telex. A támadás a tervben szereplő dátumhoz képest négy nappal később indult meg.

 

https://www.facebook.com/pressjfo.news?fref=nf

 

Állandó feszültség érezhető Kijev utcáin
március. 2. szerda 18:15

Ukrajnában teljes készültség van. A metróállomásokon óvóhelyeket rendeztek be, folyamatosak a szirénázások – számolt be Kijevből Jászberényi Sándor. A haditudósító az ATV Híradójában elmondta, a tegnap felrobbantott TV-torony romjai még ma is égtek. Mint mondta, mindenki arra készül, hogy teljes orosz megszállás fog történni. Nem messze Kijevtől folyamatos harcok vannak, a haditudósító úgy gondolja, előbb-utóbb történni fog valami az ukrán fővárosban. A helyiek úgy számolnak, hogy az orosz csapatok megérkeznek és megkezdődik a város átfogó támadása. Jelen pillanatban még be lehet menni és ki is lehet menni Kijevből.

A boltok nyitva vannak, reggel 8 és délután 3 között lehet vásárolni, tapasztalata szerint nincs hiány semmiből. Az állandó feszültség érezhető Kijev utcáin, katonai ellenőrzőpontok vannak és civil fegyveresek, akiket egy karszalag és az AK-47-seik különböztetnek meg az emberektől.

Csütörtökön találkoznak
március. 2. szerda 18:08

A Sky News orosz és ukrán hírügynökségekre hivatkozva arról ír, hogy az orosz és az ukrán vezetés csütörtökön Belaruszban találkozik. Azt is írják, a két fél a fegyverszünet lehetőségéről beszél majd a tervek szerint. 

ENSZ: 141 tag elítélte Oroszországot, 5 tagállam mellette szavazott
március. 2. szerda 17:49

A 193 ENSZ-tagországból öten: Oroszország, Fehéroroszország, Észak-Korea, Eritrea és Szíria nem ítélték el Oroszországot az Ukrajna elleni támadás miatt. 141 tag felszólította Oroszországot a hadműveletek azonnali beszüntetésére és az orosz haderők Ukrajnából való kivonására az ENSZ Közgyűlésén szerdán, Genfben. A határozat nem kötelező erejű, de fokozza a Vlagyimir Putyinra helyeződő nemzetközi nyomást. 

Orosz védelmi minisztérium: 2870 ukrán, 498 orosz halottja van a háborúnak
március. 2. szerda 17:33

Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt a háború hét napja alatt - állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda este ismertetett hadijelentésben. Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg.   Az orosz katonai szóvivő három, robbanóanyaggal megrakott "dzsihádmobil" megsemmisítéséről is beszámolt.

Luxemburg külügyminisztere szerint Putyin "kiiktatása" lehet az egyetlen kiút a háborúból
március. 2. szerda 16:52

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "fizikai kiiktatása" lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének - jelentette a Luxemburg Times nevű hírportál. Asselborn a 100,7 nevű helyi közszolgálati rádióadónak adott interjújában a portál szerint azt mondta: "Ha az orosz nép tisztában lenne azzal, hogy Putyin milyen pusztítást végez, mennyi félelemért és mennyi halálos áldozatért felelős, akkor véleményem szerint a Kreml megbukna". "Ezt csak kívánni lehet, és azt is, hogy Putyint megsemmisítsék" - idézte a külügyminiszter szavait a Luxemburg Times. Asselborn azt is kijelentette: "nem tudja elképzelni", hogy a felek között zajló jelenlegi béketárgyalások eredményre vezethetnek. A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották, míg a második fordulóra a hírek szerint szerda este kerül sor.