Itthon

Rengetegen tüntettek a Hősök terén, egy csoport a Fidesz székházához vonult

Már csak néhány tucatnyian vannak a Fidesz-székháznál
február. 16. péntek 20:58

A rendőrök két sorban állják útjukat a Lendvay utcában.

Dulakodás
február. 16. péntek 20:03

A tüntetők kis csoportja nekifeszült a rendőröknek, akik a Fidesz-székház felé vezető utat védik, lökdösődés alakult ki.

Néhány százan a Fidesz-székházhoz vonultak
február. 16. péntek 19:38

A szervezők sorfalat állnak a rendőrök előtt. Néhányan odakiabáltak a rendőröknek, de a rendezők csitítják őket, miközben néhányan azt skandálják, "mocskos Fidesz!"

Hivatalosan vége a tüntetésnek
február. 16. péntek 19:01

A résztvevők rendben kezdik elhagyni a Hősök terét.

Pottyondy Edina: "odakint most szörnyek járnak, és az állam a legnagyobb szörny"
február. 16. péntek 18:51

Pottyondy Edina arról beszélt, Novák Katalin lemondása után is több millió forintot fog keresni élete végéig. Szerinte a magyar állam napok óta sunnyog, és most fogja "igazán ránk szabadítani a poklot, hogy fedezzék magukat". Mint fogalmazott, az lenne az igazi gyerekvédelem, ha olyan szigorú törvényeket hoznának, amelyek nem magyar emberek ellen hergelnek, hanem védik az áldozatokat.

"Odakint most szörnyek járnak, és az állam a legnagyobb szörny" - mondta, hozzátéve, a társadalom se jobb, mert az meg csendben tűr. Úgy látja, a kegyelmi botrány legnagyobb tanulsága, hogy a magyar állam szörnyek búvóhelye, de az állam nem csak a jobb és baloldal, hanem fent és lent között is szétszakítja a társadalmat. Szerinte más szabályok vonatkoznak azokra, akik fent vannak, és akik lent vannak.

Fancsikai Eszter: "az én ügyvédem nem a pedofilt védené"
február. 16. péntek 18:47

Az influenszer azt mondta, két gyereket nevel "ebben a családbarát országban", ahol a gyerek az első lélegzetét dohos, penészes kórházban veszi. Felsorolta, milyen problémák vannak szerinte az egészségügyi és oktatási rendszerben, amik a gyerekeket érintik. Hozzátette, szerinte olyan országban él, ahol a gyerekeit senki nem védi meg a bántalmazóktól, ha ő nem tudja. Felidézte Orbán mondatát arról, hogy a miniszterelnök "félbehasítaná", aki bántja a gyermekét, unokáját. Mint mondta, ebben hasonlítanak egymásra, csak ezért ő börtönbe menne, mert ez önbíráskodás, és még valamiben különböznek: az ő ügyvédje "nem a pedofilt védené".

Tapasztó Orsi: "...hogy minden gyermek biztonságban élhessen"
február. 16. péntek 18:41

Felszólalt Tapasztó Orsi is, aki nevelőszülőként mutatkozott be. Arról beszélt, 
bele se mer gondolni, hogy sohase fogja tudni teljes bizonyossággal, hogy mi történt a gyerekével, amíg hozzá nem került. Mint fogalmazott, az ő gyereke már biztonságban van, de sokaknak ez nem adatik meg.

„Azt szeretném nagyon szépen kérni, hogy minden gyermek biztonságban élhessen” – mondta. Ehhez olyan szakemberek kellenek, akik felismerik a bántalmazást, egy olyan ellátórendszer, amihez a bántalmazott bizalommal fordulhat. Nevelőszülők kellenek, mert most kétezer ember hiányzik ahhoz, hogy 12 éven aluliaknak ne kelljen nevelőotthonban élniük.

Áldozatok mondatai
február. 16. péntek 18:40

A Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal három tagja kamerába olvasott be olyan mondatokat, amelyeket bántalmazók mondtak áldozataiknak. Előtte arra kérték azokat, akik áldozatok, vagy gyereket hoztak ki a tüntetésre, hogy fogják be a fülüket, mert nagyon kemény mondatok következnek.

Azahriah: ezt most nem lehetett "elsunnyogni"
február. 16. péntek 18:18

Azahriah, vagyis Baukó Attila nem tudott ott lenni a Hősök terén, de videóüzenetét lejátszották a színpadon. Arról beszélt, nem új, hogy "pedofil arcoknak falaznak", itt említette Kaleta Gábort. Mint fogalmazott, hiába mondja a kormány, hogy az a korrektség, hogy Varga Judit és Novák Katalin lemondott, de szerinte nem volt más választásuk, csak most az egyszer nem lehetett "elsunnyogni".

Hangsúlyozta, hogy nem bal- vagy jobboldali az ügy, kizárólag a gyermekvédelem érdekében tüntetnek. Hozzátette azt is, hogy a felszólalóknak ebből semmilyen haszna nem lesz.

Szabó Márton is beszél
február. 16. péntek 18:02

Szabó Márton, a Jólvanezígy YouTube-csatorna készítője a színpadon arról beszélt, az online kiépített kapcsolatok a való világban is megjelennek, erre bizonyíték a mai este. Megköszönte, hogy a kérésnek megfelelően nem jelentek meg pártzászlók a rendezvényen. "Nem gondoltuk, hogy valaki a hatalmát arra használja, hogy egy szörnyeteg elítélt bajtársát engedje vissza gyerekek közé" - mondta az influenszer. Az áldozatoknak azt üzente: nincsenek egyedül.

Szerinte három kérdést kell feltenni:

  • Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek emberhez méltó körülmények közt nőhessen fel?
  • Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek minőségi, az életre felkészítő oktatást kapjon?
  • Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják?

Ezeket a kérdéseket feltöltötték a haromkerdes.hu oldalra is, hogy bárki elküldhesse a képviselőjének. Egy link is van az oldalon, ahol segítséget tudnak kérni az áldozatok.