videó

21 perces

Déli Híradó - 2024.10.25.

A mai nap hírei 12:00-kor.

kapcsolódó videók

 

Négy év alatt szinte megfeleződött az idegen nyelvekből vizsgázók száma

Az Oktatási Hivatal adatai szerint az idei év első félévében közel 39 ezren jelentkeztek vizsgára valamilyen idegen nyelvből, ami több mint 5 ezer fővel kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. A szakemberek szerint a visszaesés hátterében az is áll, hogy a kormány eltörölte a diplomaszerzéshez központilag előírt nyelvvizsga-követelményt.

 

Orosz gázzal jut nyereséghez az MVM, ezzel pótolja a rezsivédelem költségeit

A kereskedés az orosz gázzal javítja az állami MVM mérlegét - mondták Híradónknak energetikai szakértők. Idén nőtt a kereskedés mértéke, a nyereségből pedig némileg kompenzálható az a veszteség, amit a rezsivédelmi árszabályozás okoz az állami cégnek. Ennek ellenére idén 430 milliárd forinttal kellett kipótolni az MVM költségvetését, amit adókból biztosít a kormány.

 

Orbán: belemondták az arcomba, vége van, maga húzzon el

Brüsszel jawohl kormányt szeretne látni Magyarországon Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök az állami rádióban azt mondta: Brüsszelben annak örülnének, ha a magyar kormány nem lenne ott kavicsként a cipőjükben. A híradónknak nyilatkozó politikai elemző úgy véli: a kormány egy védekező stratégiába kezdett annak érdekében, hogy a mag bázisát megtartsa.

 

Kapaszkodjon meg: 500 forintos euróról ír egy friss elemzés

A GKI friss elemzése szerint 500 forintos euró kellene ahhoz, hogy versenyképes maradhasson a magyar gazdaság a kormány fizetésemelési tervei mellett. Az elemzők szerint a bérfejlesztés sok vállalkozásnak gondot okozna, ami leépítésekhez is vezethet. Szerintük az igazi megoldás az lenne, ha a gazdaság szerkezete alakulna át, enélkül a béremelés inflációhoz vezet majd.