videó

4 perces

Europeo – Aranyláz tört ki Üzbegisztánban

Üzbegisztán évente több mint 100 tonna aranyat termel, ezzel a világ tíz legnagyobb aranytermelője közé tartozik. Bár ezen a területen főként állami tulajdonú vállalatok tevékenykednek, öt évvel ezelőtt a hatóságok engedélyezték a magán aranybányászatot is. Azóta valóságos aranyláz tört ki az országban: üzbégek, oroszok és kínaiak is dolgoznak a közép-üzbegisztáni aranybányákban. A nyereséges üzbég aranyiparnak azonban megvannak a maga árnyoldalai is.

kapcsolódó videók

 

Europeo – Tiramisu: Hogyan készül az autentikus desszert?

A tiramisu olyan desszert, amely ugyanolyan népszerű Olaszországban, mint a világ többi részén. Piskótarétegek és mascarponéból, tojássárgájából és cukorból készült krém alkotják. Egyszóval igazi energia- és kalóriabomba. Elkészítése nem különösebben nehéz, de ennek ellenére sokak szerint igazi tiramisut csak Olaszországban lehet kapni.  Hogyan készül az autentikus desszert? A Deutsche Welle Velencében próbált ennek utánajárni.

 

Europeo – Hódít a biotermesztés Romániában

Romániában egyre többen termesztenek gyümölcsöket és zöldségeket - lehetőleg biót. Bár nem könnyű hobbi, sokan úgy látják, a saját termés finomabb, egészségesebb és még olcsóbb is. A biotermesztés pedig a környezetet is védi. A trendnek egyértelmű bizonyítéka az országszerte népszerű vetőmagpiacok és paradicsomfesztiválok. Ezeket „A magoknak lelkük van” nevű civil kezdeményezés szervezi, amelyhez mára már több mint 700 hobbikertész, köztük sok fiatal, csatlakozott.

 

Europeo – A dán boldogság titka

Dánia a világ legboldogabb országainak a 2024-es listáján a második helyen végzett. Szakértők szerint ez kapcsolatban van azzal, hogy milyen az emberek közötti bizalom szintje. Dániában lehet ingyen eszközöket kölcsönözni, becsületkasszára vásárolni, és vadidegenekkel megbeszélni a problémákat - csupán  bizalmi alapon. De mitől működik a bizalom ilyen jól Dániában és a többi skandináv országban? Koppenhágában ennek járt utána a Deutsche Welle riportere.

 

Europeo – Miért szegényedik el minden ötödik német nyugdíjas?

Németországban minden ötödik nyugdíjast veszélyeztet az elszegényedés. Statisztikailag akkor beszélnek erről, ha egy nyugdíjaskorú a német átlagjövedelem kevesebb mint 60%-ával rendelkezik. De mitől lesz valaki idős korára szegény? Ennek számos oka lehet. Ulrich  önálló vállalkozó volt, és nagyon jól keresett, de aztán csődbe ment. Gisela hosszú éveken át gondoskodott a beteg apjáról. Inga pedig balesetet szenvedett, ami után már nem tudott teljes munkaidőben dolgozni.

 

Europeo – Giorgia Meloni portréi díszítik egy albán menekülttábor melletti étterem falát

Az olasz miniszterelnöknek nem csak saját hazájában vannak rajongói. Az albániai Shengjin kikötővárosban új halétterem nyílt, amelynek falait Giorgia Meloni 70 portréja díszíti. A történet pikantériája, hogy nem messze az étteremtől olasz finanszírozásban két EU-n kívüli befogadó tábort is felhúztak, ahová az olasz partiőrség vagy az albán határőrök által elfogott férfi menedékkérőket szállítják. Mialatt az étteremben a vendégek a Meloni-portrékat nézegetve esznek, a táborokban sokan  a menedékkérelmük elbírálására várnak.

 

Europeo – Az igazi bajor zsemlegombóc

Eredetileg a már kiszáradt kenyér és zsemle felhasználására találták ki, ma már emiatt szikkasztják a zsemléket: Ausztriában, Dél-Tirolban, Csehországban és Dél-Németországban is kedvelt étel a zsemlegombóc. Főételként, köretként, sós és édes verzióban is megtalálhatóak az étlapokon. A bajor Deggendorfban pedig még szobruk is van: a legenda szerint ugyanis a város a gombócoknak köszönhetően menekült meg az ellenségtől.