videó

4 perces

Europeo – Leszakadás fenyegeti Európát?

A jövő legfontosabb technológiái valószínűleg mind mesterséges intelligenciát fognak használni. Európát azonban a leszakadás veszélye fenyegeti. A beruházások koordinálására szolgáló európai keretrendszer még nem állt fel. Európa a befektetések nagyságában és a szabadalmak számában is elmarad az USA és Kína mögött. Francia és német startupok azonnali lépéseket sürgetnek, mielőtt túl késő lenne.
 

kapcsolódó videók

 

Europeo – Indonéz konyha Hollandiában

Az indonéz konyha jelenléte nagyon erős Hollandiában, ami a gyarmati korszakkal magyarázható. Különösen híres a rejstafl. ami számos ételből áll, amelyeket kis adagokban szolgálnak fel. A fogások Indonézia legkülönbözőbb szegleteiből származnak, megtestesítve az indonéz konyha gazdagságát. De Hágában nemcsak indonéz éttermek vannak, hanem olyan üzletek is, ahol indonéz rágcsálnivalót és édességeket lehet kapni.
 

 

Europeo – Félnie kell Kazahsztánnak Oroszországtól?

Kazahsztán soknemzetiségű ország, ahol az orosz nemzetiségűek száma 1989 óta 6,2 millióról 3 millió alá csökkent. Egy, a kazah-orosz határon fekvő városban oroszok, kazahok és tatárok élnek együtt. Jó a kapcsolatuk Oroszországgal - miközben a kazah identitás egyre erősödik, különösen Kazahsztán távolabbi részein. Hogyan élik meg ezt a helyiek, és nem félnek-e a nagy szomszédtól?

 

Europeo – Bontott fából új bútor: egy román asztalos zseniális ötlete

Az ipari bútorgyártás nagy környezeti terheléssel jár. Vevői oldalon viszont egyre nagyobb az igény a fenntarthatóságot előtérbe helyező megoldásokra. A romániai Mihai Ciucur nem a megszokott bútorasztalos. Öreg tölgyfa gerendákból készít bútorokat, amelyeket Románia falvaiból gyűjt össze. Használaton kívüli pajtákat, faházakat szed szét, és a kidobásra ítélt fát a műhelyébe viszi, hogy új életet adjon neki. Küldetését egyre ritkábban fogadják értetlenkedve.
 

 

Europeo – Vissza a gyökerekhez: Fiatalok és a zsidó múlt

A második világháború előtt mintegy 3,5 millió zsidó élt Lengyelországban. A holokausztot csak mintegy 200 ezren élték túl, és csak nagyon kevesen tértek vissza Lengyelországba a háború után. A trauma olyan nagy volt, hogy a zsidó identitást évtizedekig tabuként kezelték - ami nemcsak Lengyelországra igaz, hanem az egész keleti blokkra. Ma egyre több lengyel fiatal fedezi fel zsidó gyökereit, és próbálja aktívan megélni zsidó identitását. 

 

Europeo – Elegük lett a háborúból az izraeli katonáknak

A Hamász október 7-i terrorakciója óta a szervezet és Izrael között nem csitul a háború. Már nemcsak nemzetközi szinten, hanem Izraelben is erősödik a nyomás a tűzszünet érdekében. Még a katonaság köreiben is fogalmazódott meg kritika. Májusban 42 izraeli tartalékos nyílt levélben utasította vissza, hogy újra fegyvert ragadjon a Hamász elleni háborúban. Ketten közülük elmagyarázták a Deutsche Wellének, hogy miért.
 

 

Europeo – Megőrülnek a franciák ezért az új gyorsételért

Franciaország sokkal inkább a csúcsgasztronómiáról, nem pedig gyorsételekről szól. Pedig a franciák is nagyon szeretik a fast food-ot. Erre remek példa a francia taco, a búzatortilla  és a vegyes, sós töltelék különböző ízkombinációja, sült krumplival és különféle szószokkal megbolondítva. Noha se nem kalóriaszegény, se nem túl egészséges, a francia taco jobban bejön a legtöbb fiatalnak, mint egy amerikai burger.