Egy több mint 40.000 amerikai felnőttet vizsgáló új tanulmány szerint a kávéfogyasztás időzítése legalább olyan fontos lehet a hosszabb élet szempontjából, mint az, hogy mennyit iszunk.
Azt már korábban is lehetett tudni, hogy van összefüggés a mérsékelt kávéfogyasztás és a különböző egészségügyi előnyök között, beleértve a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham és a stroke alacsonyabb kockázatát.
„Az eddigi kutatások szerint a kávéfogyasztás nem növeli a szívbetegségek kockázatát, és úgy tűnik, hogy csökkenti egyes krónikus betegségek kockázatát” – magyarázza Dr. Lu Qi, a Regents Egyetem professzora.
A kutatók két különböző kávéfogyasztási mintát azonosítottak az amerikaiak körében. Az első csoport, amely a résztvevők 36%-át tette ki, a „reggeli típusú” kávézók voltak, akik a kávéfogyasztásukat hajnal 4 és dél között koncentrálták.
A második csoport, amely a résztvevők 14%-át tette ki, az „egész napos típusú” kávézók voltak, akik a nap folyamán és az esti órákban is fogyasztottak kávét. A fennmaradó 48% nem fogyasztott kávét.
Közel 10 éven át kísérték figyelemmel a kutatásban résztvevő személyeket, és a vizsgálat meglepő eredményt hozott.
Ezzel szemben azok, akik a kávéfogyasztásukat az egész napra elosztották, nem mutattak jelentős csökkenést a halálozási kockázatban a nem ivókhoz képest.
A European Heart Journal című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy az előnyök a mérsékelt kávéfogyasztás esetében tűntek a legkifejezettebbnek, különösen a reggeli kávéfogyasztók körében, akik napi két-három csészével fogyasztottak.
Különösen figyelemre méltóak voltak a szívre gyakorolt előnyök: a mérsékelt reggeli kávéfogyasztóknál feltűnő, 48%-os csökkenést mutattak ki a szív szövődményei miatti halálozásban.
Ezek az összefüggések még azután is erősek maradtak, hogy a kutatók figyelembe vették a különböző tényezőket, beleértve az életkort, a nemet, a fajt, a jövedelmet, az iskolai végzettséget, a dohányzási státuszt és a már meglévő egészségügyi állapotokat.
„Ez az első tanulmány, amely a kávéfogyasztás időzítését és az egészségi állapotot vizsgálja” – jegyzi meg Dr. Qi. „Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap melyik szakában iszunk kávét”.