Sokak számára elképzelhetetlen az ünnepi asztal a karácsonyi ponty nélkül, de ahogy az elmúlt években rendre, idén is felmerült a kérdés, hogy mennyire humánus az élőhal árusítása. A Parameter.sk arról ír, hogy Szlovákiában az aktivisták az év ezen időszakában rendre felhívják a figyelmet, hogy mennyire nem humánus körülmények között zajlik az élő halak árusítása karácsonykor, sőt, egy karácsonyi reklám/kampány is megjelent arról, hogy az emberek ajándékozzanak szabadságot a halaknak.
Juraj Příhoda állatorvos szerint viszont a természetes vízbe való kiengedéssel gyakorlatilag halálra ítélik a pontyot .A szakértő szerint a karácsonyi asztalra szánt pontyokat még azelőtt lehalásszák a tavakból, hogy téli letargiába esnek, amit a víz csökkenő hőmérséklete idéz elő. Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor a víz hőfoka 8 Celsius-fok alá csökken, a halak pedig ezáltal leállnak a táplálékfogyasztással. Az eladás előtt a tárolókban a halak megszabadulnak az emésztőrendszerükben lévő maradékoktól, valamint a nem kívánt szagoktól, ezáltal elveszítik a teleléshez szükséges tartalékot.
Ha a karácsonyi pontyot kiengedik a természetes vízbe, akkor nemcsak a táplálékkal, hanem a mozgással is gondjai adódhatnak. Sőt, noha óvatosan bánnak velük a szállítás során, a testükön apró sérülések keletkezhetnek, amiket aztán kórokozók támadhatnak meg. A szakértő ezért nem javasolja a pontyok elengedését a természetes vizekbe, mert ezzel nem szabadságot, hanem halált ajándékoznak nekik. Egyúttal törvényellenes is, mivel adott esetben az érintett vizet is megfertőzheti.
Szlovákiában az élőhal árusítása a karácsonyi tradícióhoz tartozik, a támogatók mellett ugyanakkor vannak ellenzői is. Az Emberséges Haladás (Humánny pokrok) polgári társulás „Pontypokol” néven indított kampányt, amelyben rámutatnak, hogy szerintük a halak stressznek és embertelen bánásmódnak vannak kitéve. A tenyésztők ugyanakkor azt állítják, hogy a kampány féligazságokat, kontextusból kiragadott információkat közöl.
„Az aktivisták olyan állításokkal tévesztik meg a nyilvánosságot, amelyek nem tudományos tényeken alapulnak. Minden halásznak be kell tartania a törvényt, a regionális állategészségügyi hivatalok pedig szigorúan figyelemmel kísérik ezeket a folyamatokat” – nyilatkozta Milan Mazáň, a haltenyésztők szövetségéből.
Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS) szerint az élőhalak árusításakor szigorú szabályokat kell betartani – ide tartozik például a halak szakszerű, nem a vevők szeme láttára történő elkábítása, valamint az, hogy a halak a lehető legkevesebb időt töltsenek vízen kívül. A tenyésztők egyúttal garantálják, hogy betartják az előírásokat, a halak életfeltételei pedig prioritást jelentenek számukra.
A pontyok árusítása hagyományosan december 17-én kezdődik és 23-án ér véget. Idén egy ponty kilója Szlovákiában átlagban 5,5 euróba ( körülbelül 2200 forintba – szerk.) kerül.
Első kézből, közvetlenül az ATV-től szeretné megtudni a legújabb fejleményeket a legnézettebb hírcsatornáról*? Iratkozzon fel hírlevelünkre!
*(Forrás: Nielsen Közönségmérés, közönségarány, LIVE adat, teljes népesség, teljes napon, 2024. első negyedév alapján, hírcsatornák: ATV, HÍR TV, M1)