Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) pénteken közölte, hogy 75-re emelkedett az E. coli járványban megfertőződött emberek száma, a fertőzés a McDonald’s Quarter Pounder hamburgerekhez köthető – írja a Portfolio.
Ez jelentős növekedés a korábban jelentett 49 esethez képest.
Az egészségügyi felügyelet adatai szerint a 61 ismert esetből 22 személyt kórházba kellett szállítani. Közülük kettőnél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, amely súlyos, akár veseelégtelenséget is okozó állapot. Az E. coli O157:H7 törzs, amely egy ember halálát is okozta, különösen veszélyes lehet az idősekre, gyermekekre és az immunhiányos emberekre.
A McDonald’s a helyzetre reagálva ideiglenesen felfüggesztette a Quarter Pounder felszolgálását az érintett amerikai éttermek egyötödében. A vállalat és az FDA első megállapításai szerint
a járvány valószínű forrása a hamburgerben használt szeletelt hagyma volt, amely egyetlen beszállítótól, a Taylor Farms-tól származott.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium közlése szerint, bár a hagyma a fő gyanúsított, a hamburgerhez használt marhahúsból vett mintákat is vizsgálják E. coli baktériumra.
A járvány eddig 13 államot érintett, köztük Coloradót, ahol 26 fertőzést jelentettek. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a McDonald’s és a Taylor Farms által hozott intézkedéseknek köszönhetően a lakosságot érintő kockázat jelenleg nagyon alacsony.
Más nagy amerikai gyorsétterem-láncok, mint a Taco Bell és a Burger King is óvintézkedéseket tettek, és kivonták a friss hagymát az étlapjukról.
Ezek az éttermek szintén a Taylor Farms-tól szerezték be a hagymát.