Egy amerikai rákkutató központ tanulmánya azt bizonyította, hogy már heti néhány étkezés kihagyása segíthet a rák elleni küzdelemben.
A Memorial Sloan Kettering Rákközpont (MSK) tudóscsoportja érdekes kapcsolatot fedezett fel a böjt és a szervezet immunrendszere között. Az Immunity című folyóiratban közzétett tanulmányuk az immunsejtek egy bizonyos típusára, a természetes ölősejtekre (NK-sejtek) összpontosít.
Ezek a sejtek olyanok, mint az immunrendszer kommandósai, amelyek képesek elpusztítani a rákos sejteket és a vírusfertőzött sejteket anélkül, hogy külső segítségre lenne szükségük. Minél több NK-sejt van egy daganatban, annál nagyobb az esély a világszerte a fiatalok körében is gyorsan terjedő betegség legyőzésére.
Ez azonban egy nehéz küzdelem, mert a tumorok belsejében és környezetében az erőforrások szűkösek, és sok immunsejt küzd a túlélésért.
Ezen segíthet viszont a böjt. A kutatók megállapították, hogy a koplalási szünetekben feltöltődnek ezek az NK-sejtek, így azok jobban felkészültek a túlélésre a veszélyes tumorkörnyezetben, és hatékonyabbá váltak a rák elleni küzdelemben.
„A tumorok nagyon éhesek” – mondta Joseph Sun immunológus, a tanulmány vezető szerzője a Study Finds tudományos szakoldal által ismertetett sajtóközleményben. „A koplalás átprogramozza ezeket a természetes ölősejteket, hogy ellenállóbbak legyenek az ellenséges környezetben.”
A tudóscsoport az egereken végzett vizsgálatokkal modellezte azt, hogy milyen szakaszos böjtforma a leghatékonyabb. Azt állapították meg, hogy amikor hetente kétszer 24 órán át megtagadták a táplálékot, a két alkalom között pedig normális étkezést tartottak, ez a hatott legerőteljesebben az NK-sejtekre.
A koplalás hatására a sejtek a tumorok környezetéből vonták el a táplálékot, és ezáltal gátolták a daganatok növekedését.
„Ezáltal optimalizálták a sejtek rákellenes válaszát, és az ölősejtek be is tudtak jutni a tumor belsejébe” – mondta a kutatásvezető, aki azonban hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még kezdeti stádiumban van.