Pascal Liu, a Banán Világfórum vezető közgazdásza szerint az éghajlati hatások „óriási veszélyt” jelentenek a banánkínálatra, és súlyosbítják a gyorsan terjedő betegségek hatásait is.
A fórum kedden ült össze Rómában, hogy a gyümölcs előtt álló kihívásokkal foglalkozzon.
A BBC kiemelte azt is, hogy néhány brit üzletben a tengeri viharok miatt banánhiány lépett fel a közelmúltban.
A tápláló és ízletes banán a világ legtöbbet exportált gyümölcse.
Csak az Egyesült Királyság évente mintegy 5 milliárd banánt importál, amelynek mintegy 90 százalékát a nagy szupermarketekben értékesítik.
A múlt héten több brit szupermarketben is hiány volt banánból. A kiskereskedők szerint a tengeri viharok miatt késett a szállítmány.
Az Exeteri Egyetem professzora, Dan Bebber szerint, aki a banán fenntarthatóbbá tételére tett erőfeszítéseket tanulmányozta, a legtöbb fogyasztó ezt nem vette észre.
„Az ellátási lánc ingadozik, de az Egyesült Királyság valójában képes elég jól tompítani az ilyen típusú hatásokat” – fogalmazott a BBC Newsnak.
„Főleg azért, mert az érlelőközpontok felgyorsíthatják vagy lelassíthatják a banán érési sebességét, amikor a banán megérkezik, ami segít az ilyen típusú ingadozásokat enyhíteni”.
De bár a banánellátás képes megbirkózni az ilyen rövid távú időjárási eseményekkel, a szakértők aggódnak a felmelegedő világból és a nyomában terjedő betegségekből eredő növekvő veszélyek miatt.
„Úgy gondolom, hogy az éghajlatváltozás valóban óriási veszélyt jelent a banánágazatra” – jelentette ki Liu. A termesztést befolyásoló zord időjárás mellett a banán érzékeny a hőmérséklet-emelkedésre is, amely egyes helyeken akár a termést is megsemmisítheti.
A legnagyobb közvetlen veszélyt talán az jelenti, hogy a hőmérséklet emelkedése elősegíti a betegségek terjedését.
A legnagyobb aggodalmat a Fusarium Wilt TR4 nevű gombafertőzés okozza, amely Ausztráliából és Ázsiából Afrikába, most pedig Dél-Amerikába is átterjedt.
Ha egy ültetvény egyszer megfertőződött, a fertőzés az összes banánfát elpusztítja, és a szakértők szerint rendkívül nehéz megszabadulni tőle.
A gomba mutálódott, és már a Cavendish-t, a világ kedvenc banánfajtáját is fenyegeti.
„Tudjuk, hogy ennek a fuzáriumos hervadásnak a spórái rendkívül ellenállóak, és árvízzel, erős széllel is terjedhetnek”
– mondta Liu. „Tehát az ilyen típusú jelenségek sokkal gyorsabban terjesztik a betegséget, mintha normálisabb időjárási viszonyok lennének”.
A termelőkre a műtrágya, az energia és a szállítás növekvő költségei is nyomást gyakorolnak, valamint gondot okoz, hogy elegendő munkaerőt találjanak.
Az éghajlatváltozás kínálatra gyakorolt hatásaival együtt az árak az Egyesült Királyságban és máshol is valószínűleg emelkedni fognak – és várhatóan mostanában nem is fognak csökkenni.
„Valóban lesz némi áremelkedés” – tette hozzá Liu. „Ha nem lesz jelentős kínálatnövekedés, akkor előrejelzésem szerint a banánárak viszonylag magasak maradnak az elkövetkező években”.
Eközben a fogyasztók egyre inkább a fenntartható módon termelt banánt és más árucikkeket keresik. A banántermelők számára ez nemcsak azt jelenti, hogy zöldebbé teszik a termelési eszközeiket, hanem azt is, hogy független ellenőröknek fizetnek azért, hogy tanúsítsák, a gyümölcsük fenntartható forrásból származik.
„Ezek bizonyos szempontból jó dolognak számítanak, mert segítenek a termelőknek megragadni a lehetőséget, hogy fenntarthatóbbá tegyék a rendszerüket”
– húzta alá Liu.
„De ez természetesen költségekkel is járnak a termelők számára, mert több ellenőrzési és felügyeleti rendszert igényelnek a termelők és a kereskedők részéről. Ezeknek a költségeknek pedig a végső fogyasztókra is le kell csepegniük”.