Az angliai lakosság egyre brutálisabb ételmérgezési hullámmal kénytelen szembenézni: a kórházi kezelést igénylő esetek száma három és fél évtizede nem látott magasságokban szárnyal. Az NHS adatai szerint a szalmonellafertőzések száma 2022 áprilisa és 2023 márciusa között elérte a közel 1500 esetet, de az e. coli fertőzések is szinte ,,virágoznak”.
E. coli fertőzés alatt az Escherichia coli csoportba tartozó baktériumok okozta fertőzést, vastagbélgyulladást értjük. Hogy mi az oka az egyre gyarapodó fertőzéseknek, erről megoszlanak a szakértői vélemények – írja a Guardian.
Egyesek szerint az importtermékek minőségének folyamatos romlásában, a Brexit utáni fellazult szabályokban vagy a helyi hatóságok csökkenésében kell keresni a válaszokat. Az Egyesült Királyság élelmiszer-szabványügyi hatósága szerint alaposabb és áthatóbb vizsgálatokra van szükség, már ami az élelmiszer előállítást és szállítást érinti.
Bármi is legyen azonban az ok, az eredmény: az élelmiszer okozta mérgezéses esetek robbanásszerű növekedése.
Tim Lang, a City University szerint ebben semmi meglepő nincs, és csak több és több eset lesz addig, amíg a britek azt nem mondják, ebből elegük van. Mint mondta, a jelen katasztrofális helyzetnek valószínűleg az az oka, hogy meggyengült az állam figyelme, az élelmiszerbiztonságra vonatkozó szabályok jelentősen lecsökkentek és maga az intézményi rendszer is szét van töredezve.
A szalmonellás esetek utoljára 10 évvel ezelőtt voltak a legmagasabbak, akkor évi 834 esetet regisztráltak. Ez a szám 10 évvel később már 76 százalékkal magasabb volt. Az export baromfitermékeket leginkább Lengyelországból szerzi az ország, ott azonban szintén folyamatosan növekszik a szalmonellafertőzések szám. Az Európai Unióban nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni az élelmiszerpiacon, ez azonban Angliára már nem vonatkozik, a minőségromlás következményei pedig elég egyértelműek.
Az ételmérgezés általában hányással, hasmenéssel és magas lázzal jár. A legtöbb esetben nem veszélyes, de az olyan csoportok, mint a kisgyermekek, a terhes nők, az idősek vagy a gyenge immunrendszerrel rendelkezők esetében komoly kockázat is felléphet.