Nagyvilág

Ezt az újévi fogadalmat elfelejtheti: a vegán ételek nem egészségesebbek

Morvay Péter
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek
síhamaszTrumpStrabag
Hirdetés
Hirdetés

Egy öt országra kiterjedő kutatásból kiderült, hogy a növényi alapú szendvicsek, saláták és pizzák nem egészségesebbek, mint a húsos változatok.

Hirdetés

Sokan kezdik fogadalmakkal az új esztendőt, és ezek között egyre divatosabb a vegán alapú étrend melletti döntés, amit általában egészségesebbnek gondolnak – írja a Daily Mail tudományos rovatvezető-helyettese cikkében, amelyben egy nemzetközi kutatást ismertetett.

A kutatók öt ország 50 gyorsétteremláncának 1868 különféle ételét elemezték. A szakértők adatokat gyűjtöttek az egyes ételek kalóriatartalmáról, az allergének jelenlétéről, valamint a tápanyagok, rostok és só mennyiségéről.

Az eredetleg a Nutrition című folyóiratban közzétett eredményeikből kiderült, hogy a növényi alapú ételekben kevesebb fehérje és nátrium, valamint több szénhidrát és cukor volt, mint a hús alapú ételekben.

Ráadásul a tanulmány szerint a vegán gyorséttermi ételek kalóriából sem tartalmaznak kevesebbet, mint hagyományos társaik.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az eredmények elsősorban a gyorséttermi ételekre vonatkoznak, így ott fokozott óvatosságot tanácsolnak a vásárlók számára:

„Különösen fontos a tájékozott élelmiszer-választás, főként a gyorséttermi ételek fogyasztása során és akkor, ha valaki olyan anyagcserezavarban szenved, mint a 2-es típusú cukorbetegség” 

– írja a kutatásról készült összefoglaló, amely a brit lap szerint „leleplezi azt az illúziót, hogy a népszerű gyorséttermi ételek növényi alapú alternatívái automatikusan egészségesebb választást jelentenek.

A kutatás azt is megállapította, hogy a húst tartalmazó ételek nagyobb valószínűséggel tartalmaztak olyan allergéneket, mint a tejtermékek, tojás, hal, kagyló és mustár, míg a növényi alapú ételek esetében a kockázatos adalékok között nagyobb valószínűséggel szerepel szezám, magvak és diófélék.

Hirdetés
Kapcsolódó cikkek