Sokan kezdik fogadalmakkal az új esztendőt, és ezek között egyre divatosabb a vegán alapú étrend melletti döntés, amit általában egészségesebbnek gondolnak – írja a Daily Mail tudományos rovatvezető-helyettese cikkében, amelyben egy nemzetközi kutatást ismertetett.
A kutatók öt ország 50 gyorsétteremláncának 1868 különféle ételét elemezték. A szakértők adatokat gyűjtöttek az egyes ételek kalóriatartalmáról, az allergének jelenlétéről, valamint a tápanyagok, rostok és só mennyiségéről.
Az eredetleg a Nutrition című folyóiratban közzétett eredményeikből kiderült, hogy a növényi alapú ételekben kevesebb fehérje és nátrium, valamint több szénhidrát és cukor volt, mint a hús alapú ételekben.
Ráadásul a tanulmány szerint a vegán gyorséttermi ételek kalóriából sem tartalmaznak kevesebbet, mint hagyományos társaik.
A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az eredmények elsősorban a gyorséttermi ételekre vonatkoznak, így ott fokozott óvatosságot tanácsolnak a vásárlók számára:
„Különösen fontos a tájékozott élelmiszer-választás, főként a gyorséttermi ételek fogyasztása során és akkor, ha valaki olyan anyagcserezavarban szenved, mint a 2-es típusú cukorbetegség”
– írja a kutatásról készült összefoglaló, amely a brit lap szerint „leleplezi azt az illúziót, hogy a népszerű gyorséttermi ételek növényi alapú alternatívái automatikusan egészségesebb választást jelentenek.
A kutatás azt is megállapította, hogy a húst tartalmazó ételek nagyobb valószínűséggel tartalmaztak olyan allergéneket, mint a tejtermékek, tojás, hal, kagyló és mustár, míg a növényi alapú ételek esetében a kockázatos adalékok között nagyobb valószínűséggel szerepel szezám, magvak és diófélék.