Azoknál az egészséges ikreknél, akik nyolc héten át vegán életmódot folytattak, alacsonyabb volt a csökkent sűrűségű lipoprotein szintje, jobb volt a vércukorszintjük és többet fogytak, mint a hús- és zöldségdiétát követő testvéreik.
„Az LDL-koleszterinszintjük 10-15 százalékkal, az inzulinszintjük 25 százalékkal, a testsúlyuk pedig 3 százalékkal csökkent mindössze nyolc hét alatt. Mindezt állati eredetű termékek nélkül, valódi ételek fogyasztásával érték el” – mondta Christopher Gardner, a kaliforniai Palo Altóban található Stanford Prevenciós Kutatóközpont orvosprofesszora.
A vegán étrend abban különbözik a vegetáriánus diétától, hogy nemcsak az állati húst, hanem a tejtermékeket, a tojást vagy bármely más, állatokból származó összetevőt is kiiktatja. A szigorúan növényi alapú étrend magasabb rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi tápanyagokban más táplálkozási módokhoz képest – mondta Gardner a CNN-nek, aki egyben a Stanfordon működő Táplálkozástudományi Kutatócsoport igazgatója.
„E tanulmány eredményei megerősítik a jelenlegi diétás iránymutatások jótékony hatását a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére”
– ezt pedig már Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem Kardiovaszkuláris Táplálkozási Laboratóriumának igazgatója és vezető kutatója mondta. Ő azonban nem vett részt a tanulmányban.
„A telített zsírokhoz képest több telítetlen zsírsavat, a finomított gabonákhoz képest több teljes kiőrlésű gabonát, kevesebb kalóriát, több rostot és zöldséget, valamint kevesebb koleszterint tartalmazó étrend kedvezőbb szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek profilját eredményezte, mint az összehasonlításban szereplő étrend” – mondta.
A vizsgálat azért is volt különleges, mert egypetéjű ikreket kértek fel arra, hogy részt vegyenek benne. A többségük hasonló életmódot folytattak korábban.
„Az ikervizsgálat felépítése azért is olyan izgalmas, mert nagymértékben befolyásolja azokat a genetikai és környezeti tényezőket, amelyek befolyásolhatják a vizsgálat eredményeit” – mondta Dr. Frank Hu, a táplálkozástudomány és epidemiológia professzora, a bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének vezetője.
„Az egypetéjű ikrek kiválasztása a táplálkozási intervenciós vizsgálatokhoz azonban kihívást jelent, ezért ezt a konstrukciót eddig ritkán alkalmazták táplálkozási vizsgálatok során” – mondta Hu. „Emellett az egypetéjű ikrektől származó eredmények nem biztos, hogy általánosíthatók az általános népességre.”
A magas rosttartalmú, kevesebb zsírt tartalmazó növényi élelmiszerek előnyei
A JAMA Network Open című folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányban 22 egypetéjű ikerpár vett részt. Mindegyik párban az egyik ikertestvér vegán étrendet, míg a másik mindenevő étrendet folytatott. Mindketten nyolc héten át követték a saját étrendjüket. Az első négy hétben minden ikreknek minden élelmiszert biztosítottak, hogy lássák, milyen típusú ételeket kellene fogyasztaniuk.
„Megpróbáltunk egy egészséges vegán étrendet kialakítani számukra, és gyorsan megmutatni nekik, hogy mit is kell követniük a vizsgálat során” – mondta Gardner.
A húsos és vegetáriánus csoport olyan ételeket is kaptak, amelyek egy lépéssel feljebb voltak a szokásos étrendjükhöz képest.
„A mindenevő étrendet folytató emberek több zöldséget, több teljes kiőrlésű gabonát, kevesebb hozzáadott cukrot és finomított gabonát ettek, mint a szokásos megszokott étrendjükben. Nem kaptak gagyi húst sem, minden jó minőségű volt. Tehát valóban volt némi javulás az étrendjükben”.
Miután minden ikerpár megtanulta, hogy milyen típusú ételeket érdemes fogyasztani, megkérték őket, hogy a vizsgálat második felében készítsék el saját maguk a diétának megfelelő ételeket és uzsonnákat – tette hozzá Gardner.
A biológiai markereket – beleértve a vért és a székletet is – minden ikertől begyűjtötték a vizsgálat elején, majd a negyedik és a nyolcadik héten. Meglepő módon a vegán étrenden élő ikrek fiatalabbnak bizonyultak a biológiai és a kronológiai életkor mérésénél, mely adatokat egy későbbi tanulmányban fogják bemutatni, mondta Gardner.
A kardiovaszkuláris biomarkerek, például az alacsonyabb LDL-koleszterinszint, az inzulinrezisztencia és a súlycsökkenés javulása azonban várható volt, mondta Gardner.
„A vegetáriánusok több rostot, kevesebb telített zsírt kaptak. Ez megmagyarázza az LDL-koleszterinszintet. A több rost megmagyarázza az éhgyomri inzulinszintet, mert egyszerűen lassabban szabadul fel a glükóz a véráramban” – mondta, hozzátéve, hogy az embereket jobban eltelítik a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék, mint a húsok, így végül kevesebb kalóriát juttatnak a szervezetükbe.
Korlátozott étrendek
A diéta betartása azonban ebben az esetben is nehéz volt, hiszen az ikrek az általuk megszokott ételektől eltérőket fogyasztottak.
„Hogy őszinte legyek, a vegán étrenden élő ikrek kevésbé voltak elégedettek, hiszen korlátozottak voltak a lehetőségeik”.
Az egészségi állapot gyors javulása ellenére az embereknek nem kell vegánná válniuk ahhoz, hogy profitáljanak a tanulmány megállapításaiból, mondta Gardner. A hús- és állati eredetű melléktermékek fogyasztásának visszaszorítása lassan, apránként is bevezethető az emberek életmódjába.
A harvardi Hu egyetértett: „Bár ez a tanulmány kimutatta, hogy a vegán étrend további előnyökkel járhat az egészséges mindenevő étrendhez képest, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek vegánná vagy vegetáriánussá kellene válnia”.