Nagyvilág

Megölt négy beszivárgót az IDF, Joe Biden Izraelbe utazik - percről percre

A gázai kórházi csapás "hidegvérű mészárlás" volt - állítja a palesztin külügyminisztérium
október. 17. kedd 19:28

A gázai Al-Ahli Baptista Kórház elleni támadás "hidegvérű mészárlás" volt - áll a palesztin külügyminisztérium kedden késő este kiadott közleményében.

A kórháztámadás "örökre folt marad az emberiség lelkiismeretén, amely szemtanúja volt a palesztin nép ellen elkövetett borzalmaknak anélkül, hogy tett volna ellenük" - áll a közleményben.

Palesztin tisztviselők szerint az előzetes becslések szerint 200-300 ember halt meg a Gáza város központjában lévő kórház elleni izraeli csapásban.

(CNN)

IDF: vizsgáljuk a gázai kórházat ért csapást
október. 17. kedd 19:27

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közölte, hogy az IDF vizsgálja az ügyet.

(CNN)

IDF-vezető: ha a Hezbollah "hibázik", "elpusztítjuk"
október. 17. kedd 19:25

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi óva intette a Hezbollahot az Izrael elleni bármilyen támadástól, amikor kedden bejárta a hadsereg Libanon melletti északi parancsnokságát.

"Ha a Hezbollah hibát követ el, és lecsap ránk, akkor elpusztul" - mondta Halevi.  

"Mindannyian bármit megteszünk, beleértve a saját életünk kockáztatását is. Miért van ez így?" - kérdezte a katonáktól. "Az otthonunkért, a civilekért, a szuverenitásunkért, az elrettentésünkért és a jövőbeli létünkért harcolunk". 

(CNN)

Olaf Scholz: Németország elkötelezett Izrael biztonsága mellett
október. 17. kedd 18:25

Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár keddi tel-avivi látogatásán, amelyet szolidaritásból tett a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatt. Scholzot Izraelben először Eli Kohen külügyminiszter köszöntötte a Ben Gurion-repülőtéren, megköszönte Scholz látogatását és szolidaritását Izraellel.

(MTI)

Hamász: százak haltak meg egy gázai kórházat ért csapásban
október. 17. kedd 17:50

Meg nem erősített hírek érkeztek a Hamásztól, miszerint izraeli harci gépek csapást mértek a Gáza központjában lévő Baptista Kórházra. Egy egészségügyi szóvivőt idéznek, aki szerint több száz ember halt meg.

(BBC)

Török külügyminiszter: csúcstalálkozó lesz szombaton Egyiptomban
október. 17. kedd 16:45

A gázai konfliktus rendezését célzó állam-, illetve kormányfői csúcstalálkozót tartanak szombaton Egyiptomban - jelentette be kedden Bejrútban libanoni kollégájával közös sajtótájékoztatóján Hakan Fidan török külügyminiszter. A résztvevők listáját azonban nem közölte.

"Sok ország" fordult azzal a kéréssel Ankarához, hogy segítsen elérni a Hamász által fogva tartott állampolgárai elengedését 

- tette hozzá Fidan. A török diplomácia vezetője elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak a Hamász politikai szárnyával a túszul ejtett külföldiek, civilek, illetve gyerekek elengedéséről.

(MTI)

Hatan haltak meg egy gázai iskolát ért légicsapás során
október. 17. kedd 16:44

Legalább hat ember meghalt, amikor a Gázai övezet al-Maghazi menekülttáborában egy iskolát ért légicsapás - közölte az ENSZ. Több tucatnyian megsebesültek, és úgy vélik, hogy a számok még emelkedni fognak - áll az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) közleményében.

(BBC)

Izrael engedélyezi a segélyek bejutását a Gázai övezet déli részébe, de leállítja, ha a Hamász beavatkozik
október. 17. kedd 16:18

Izrael engedélyezni fogja a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezet déli részére - közölte kedden az ország nemzetbiztonsági tanácsadója, de figyelmeztetett, hogy leállítják a segélyeket, ha kiderül, hogy a Hamász beavatkozik.

A segélyt "csak azoknak kell eljuttatni, akik menekülnek, nem pedig a Hamásznak" - mondta Tzachi Hanegbi egy sajtótájékoztatón, azzal vádolva a Hamászt, hogy "kirabolja a készletüket".

(CNN)

Egy gázai kórház napi 300 ml vízadagot biztosít a betegeknek
október. 17. kedd 16:05

A déli Khan Younis városban a vízkészletek egyre fogynak, ezért az orvosok minden betegnek napi 300 ml ivóvizet adnak.

(BBC)

Szóvivő: Izrael nem csak szárazföldi hadműveletben gondolkodik
október. 17. kedd 15:36

 

Az izraeli hadsereg nem csak szárazföldi hadműveletben gondolkodik, "mindenki szárazföldi offenzíváról beszél, de más is megtörténhet" 

- közölte kedden újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háborúval kapcsolatban.

Izrael a gázai szárazföldi bevonuláson kívül más lehetőségeket is mérlegel a háború következő szakaszaiban - közölte Hecht részletek elárulása nélkül.

(MTI)