Nagyvilág

Brutális összecsapásokkal folytatódik az izraeli háború - percről percre

Vasárnap este is folytatódtak tűzharcok a Gázai övezetnél
október. 8. vasárnap 16:22

A határ menti Beeri és Kefar-Aza kibucban még mindig vannak halottak, ellátatlan sebesültek, és szombat reggel óta betonbunkerekbe zárkózottak, a hadsereg vasárnap délutánig nem tudta megtisztítani ezeket a falvakat az iszlamista behatolóktól.

Seli Harus, a rendőrség szóvivője az eltűntek azonosításának ügyében türelmet kért. Kifejtette, hogy ez hosszú folyamat, mert nem akarnak tévedni. Felszólított mindenkit, hogy adja át az eltűntekről rendelkezésére álló információt: személyes tárgyakat kért az eltűntek szeretteitől a várható DNS-vizsgálathoz, s segítséget ajánlott az izraeli népjóléti minisztériummal közösen a támogatást kérő családoknak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Gal Hirsch nyugalmazott dandártábornokot nevezte ki az elhurcoltak és eltűnt személyek ügyének irányítására, miután a kormány megalakítása óta nem töltötték be ezt a posztot.

A gázai iszlamisták vasárnap is egész nap rakétákkal lőtték az izraeli településeket, s az izraeli hatóságok a helyi médiában folyamatosan közölték az éppen tűz alá került falvak, városok nevét.

Az izraeli Kutatóegyetemek Vezetői Bizottsága bejelentette, hogy az idei első szemesztert egy héttel elhalasztják, és csak október 22-től kezdődő héten kezdik meg. Minden egyetem maga határozza meg a további részleteket.

A szombati támadás izraeli halálos áldozatainak száma az egészségügyi minisztérium jelentése szerint már hatszáz fölött van, és eddig 2156 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvennyolcra becsülik.

Palesztin részről hivatalosan 313 halálos áldozatról és 1990 sebesültről tettek említést.

Az iráni elnök a palesztinokat támogatja, a jordán király diplomáciai erőfeszítésekre szólít
október. 8. vasárnap 15:15

Irán "támogatja a palesztin nemzet legitim védelmét" - jelentette ki vasárnap Ebrahim Raiszi iráni elnök. II. Abdalláh jordániai uralkodó friss nyilatkozatában a diplomáciai erőfeszítések élénkítését szorgalmazta.

"A cionista rezsim és támogatói felelősek a térségbéli ingatag állapotokért" - idézte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség Raiszit, aki támogatását fejezt ki az Izraelt megtámadó palesztinoknak.

II. Abdalláh a diplomáciai erőfeszítések élénkítését sürgette, nehogy az elharapódzó palesztin-izraeli erőszak "veszélyes következményekkel" járjon a régió biztonságára nézve. A helyi sajtónak nyilatkozva II. Abdalláh arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot a térségbéli és nemzetközi szereplőkkel, hogy megvitassák "a helyzet elmérgesedésének elkerülését szolgáló sürgős nemzetközi intézkedéseket, megóvva ezzel a régiót az erőszak újabb hullámának következményeitől".

Szlovénia és Horvátország is elítélte a civilek elleni támadásokat Izraelben és a palesztin területeken
október. 8. vasárnap 14:52

Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnök az X közösségi felületen (korábban Twitter) azt írta: elítél minden, a polgári lakosság elleni támadást, és önmérséklet tanúsítására szólította fel a feleket.

A szlovén külügyminisztérium közlése szerint 16 szlovén állampolgár tartózkodik Izraelben, akik a szombaton kitört erőszak után kapcsolatba léptek a tárcával. A közlemény szerint mindazonáltal nem ismerik az Izraelben tartózkodó szlovén állampolgárok pontos tartózkodási helyét, és nem tervezik evakuálásukat, mivel egyelőre el tudják hagyni az országot.

Szombaton a tárca már figyelmeztetést adott ki a térségben tartózkodó szlovén állampolgárok számára, és a tel-avivi szlovén nagykövetséghez irányította őket sürgős konzuli segítségért. Hangsúlyozták azt is, hogy nem zárható ki az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus további elmérgesedése.

A horvát külügyminisztérium közlése szerint az áldozatok között nincsenek horvát állampolgárok, néhány Izraelben tartózkodó horvát zarándokcsoport ugyanakkor felvette a kapcsolatot Horvátország tel-avivi nagykövetségével. Zágráb keresi annak lehetőségét, hogy a 180 állampolgárát kimenekítse - tették hozzá a közleményben.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök még szombaton elítélte a "polgári lakosság elleni terrortámadásokat", amelyeket "sokkolónak és elfogadhatatlannak" nevezett, továbbá kijelentette, hogy "Horvátország szolidaritást vállal Izraellel és népével".

Szombaton a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei rakéták százaival támadták Izraelt, és az övezet határvidékén izraeli településekre hatoltak be, ahol megöltek és megsebesítettek sok száz embert, s túszokat hurcoltak az övezetbe. Az izraeli hadsereg ezt követően ellencsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben délen, valamint északon a libanoni határnál, ezeknek szintén számos halálos áldozatuk van.

Szijjártó Péter: nincs magyar áldozata, sérültje az Izraelt ért támadásoknak
október. 8. vasárnap 13:25

Szijjártó Péter elmondta: 400, Izraelben tartózkodó magyarral tartják a kapcsolatot. Folyamatosan tájékoztatják őket a biztonsági helyzetről és a repülőtér működéséről. A Ben Gurion repülőtér nyitva van, ám a légitársaságok jelentős része törölte járatait, a Wizz Air több utasa is ott "ragadt" Izraelben. A külügyminisztérium és a konzuli szolgálat munkatársai mindent elkövetnek az Izraelben tartózkodó magyarok hazaszállításáért, biztonságáért.

Szijjártó Péter arra kérte az Izraelben lévő magyarokat, hogy lépjenek kapcsolatba a külügyminisztériummal, regisztráljanak konzuli védelemért, mert így könnyebben tudnak segíteni a magyar hatóságok.

 "A kollégák (...) éjt-nappallá téve dolgoznak", a tel-aviv-i magyar nagykövetség munkatársainak többször óvóhelyre kellett vonulniuk - jegyezte meg a külügyminiszter. Hozzátette: Budapesten is a vészhelyzeti központban megemelt konzuli létszámmal dolgoznak, hogy a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak a lehető legtöbb segítséget nyújthassák.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy egy 90 tagú turistacsoport tartózkodik a Ben Gurion repülőtéren, őket ellátták élelemmel, vízzel, szállást is felajánlottak nekik a Wizz Airrel együttműködve, de ezt nem kívánták igénybe venni. Továbbá egy másik, 30 tagú turistacsoporttal is kapcsolatban állnak, a körülményekhez képest jelenleg biztonságban vannak, csakúgy mint az a Gázai övezetben tartózkodó 12 magyar, akivel szintén kapcsolatban állnak a magyar hatóságok.

Dolgoznak azon, hogy minél előbb biztonságosan hazakerüljenek az Izraelben tartózkodó magyarok - mondta a külügyminiszter, és nyomatékosan kérte: jelenleg csak az utazzon Izraelbe, akinek valóban halaszthatatlan teendője van ott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország elítéli a terrorizmust, az Izrael elleni támadást, kiáll Izrael mellett.
"Izrael számíthat ránk ezekben a nehéz órákban" - mondta a magyar külügyminiszter. 

Fontosnak nevezte, hogy a közel-keleti konfliktus ne eszkalálódjon, mert az a globális biztonságra is "rendkívül súlyos hatással" van, ezért lenne fontos az is, hogy minden ország felelősen járjon el - jelentette ki Szijjártó Péter.

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, ha szükséges
október. 8. vasárnap 12:58

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, amennyiben szükséges - jelentette be vasárnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter

Az Izrael elleni támadásokat Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is elítélte. "Határozottan elítéljük a Hamász terrorszervezet Izrael elleni alattomos és gyáva támadását, amely legfőképpen a polgári lakosság ellen irányult. Izraelnek joga van megvédeni önmagát" - írta közösségi oldalán.

Emlékeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jog egyértelműen tiltja a civilek és a civil célpontok szándékos támadását. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség "minden erőfeszítést megtegyen az ilyen támadások megfékezése és elítélése érdekében", mint írta, a civilek védelme szempontjából létfontosságú a diplomáciai megoldások előmozdítása.

Külföldi áldozatok is vannak hivatalos közlések szerint
október. 8. vasárnap 12:57

Szrétta Tavizin thaiföldi miniszterelnök bejelentette, hogy tel-avivi nagykövetségük jelzése szerint "két thaiföldit megöltek az erőszakban".

Hozzátette, hogy az ország külügyminisztériuma már megkezdte az Izraelben tartózkodó thaiföldiek hazautaztatását.

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.

Az izraeli ukrán nagykövetség azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár is életét vesztette Izraelben. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a külképviselet hozzátette, hogy szervezik a holtestek hazaszállítását.

A konfliktus miatt számos légitársaság is felfüggesztette vagy korlátozta útjait Izraelbe. Az AFP francia hírügynökség az érintett légitársaságoktól azt a hivatalos közlést kapta, hogy mások mellett a Lufthansa, az Air France, az olasz és a spanyol légitársaság, továbbá több tengerentúli cég is szünetelteti járatait vagy jelentősen korlátozta azok számát. A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.

Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben
október. 8. vasárnap 12:23

A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A negyvenhárom éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól.

Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, melyet elfoglaltak az iszlamisták, majd visszaszereztek az izraeli egységek.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik.

Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben
október. 8. vasárnap 12:22

Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben - közölte a helyi média vasárnap az izraeli hadsereget idézve.

A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A negyvenhárom éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól - adta hírül az MTI.

Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, melyet elfoglaltak az iszlamisták, majd visszaszereztek az izraeli egységek.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik.

Hezbollah-vezető: Fegyvereink és rakétáink veletek vannak
október. 8. vasárnap 11:25

A Hezbollah egyik magas rangú tisztviselője megduplázta a Hamásznak nyújtott támogatást. 

"A fegyvereink és a rakétáink veletek vannak. Minden, amink van, veletek van" - mondta Hashem Safieddineis a Sky News szerint. 

Safieddine úr felelős a Hezbollah politikai, társadalmi, kulturális és oktatási tevékenységeinek felügyeletéért, a Counter Extremism Project szerint. 

Egyiptomban egy rendőr lelőtt két izraeli turistát és idegenvezetőjüket
október. 8. vasárnap 11:00

Egy rendőr lelőtt két izraeli turistát és egyiptomi idegenvezetőjüket vasárnap az egyiptomi Alexandriában - közölte egy, a biztonsági apparátushoz közel álló televízió az Izrael és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet között dúló háború közepette. Az esetről beszámolt az izraeli külügyminisztérium is.

 "Egy rendőr Alexandriában válogatás nélkül rálőtt személyes fegyverével egy izraeli turistákból álló csoportra. (...) Két turista meghalt, valamint egy egyiptomi, a rendőrt pedig elfogták" - idézte az Extra News televízió az egyiptomi biztonsági erőket.

Egy másik egyiptomi biztonsági illetékes szerint a rendőr azt mondta, hogy elvesztette az önuralmát, és véletlenszerűen tüzelt a turistacsoportra, miután provokálták.

Egyiptom - amely kulcsfontosságú közvetítő a szomszédos Izrael és a Gázai övezet között - az első arab ország volt, amely 1979-ben normalizálta kapcsolatait Izraellel. Cserében Kairó visszaszerezte az 1967-es arab vereség óta Izrael által megszállt Sínai-félszigetet, amelyen azóta is sok izraeli tesz látogatást turisztikai céllal.

Júniusban már volt egy, a mostanihoz hasonló incidens: három izraeli katonát ölt meg egy egyiptomi rendőr, aki egy izraeli katonai szóvivő szerint Egyiptomból "szivárgott be" Izraelbe, mielőtt agyonlőtték.

Az esemény egyiptomi változata szerint a "biztonsági erők kábítószer-kereskedőkre vadászó" tagja lépett át egy határellenőrzési pontot. Ezt követte egy "tűzpárbaj, amelyben az egyiptomi mellett három ember meghalt az izraeli oldalon".

Az incidens után Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és a két ország hatóságai megerősítették együttműködésüket.