Az indonéz egészségügyi minisztérium szerint a gyerekek égési sérüléseket szenvedtek, emellett heves gyomorfájdalmakat, ételmérgezést okozott náluk a színes cukorkák elfogyasztása. A minisztérium éberségre inti a szülőket, a tanárokat és a helyi egészségügyi hatóságokat – számol be a CNN.
A cukorkákat folyékony nitrogénbe mártják, hogy fogyasztáskor látványosan gőzölögjenek, füstös hatást keltve. Az édesség népszerű a gyerekek körében, akik közül több tucatnyian töltöttek fel videókat a TikTokra, amelyeken látható, amint „füst” jön a szájukból, orrukból és fülükből. Emellett közel 10 milliószor nézték meg egy olyan videót, amelyen egy utcai árus mutatja be, hogyan készül a veszélyes csemege.
Maxi Rein Rondonuwu, a minisztérium vezetője elmondta, hogy körülbelül 25 gyermek sérült meg a cukorkák elfogyasztása során, köztük ketten kórházba kerültek. Halálesetről nem számoltak be.
A folyékony nitrogén használata az ételkészítés során nem illegális. A séfek gyakran használják arra, hogy drámai hatást érjenek el az ételek felszolgálásakor. Tiszta, színtelen és szagtalan, és gyakran használják orvosi környezetben, valamint élelmiszerek fagyasztásának összetevőjeként. Ha azonban nem megfelelően használják, veszélyes lehet. A minisztérium vezetője arra figyelmeztet: nem csak a fogyasztása lehet veszélyes, de a belégzése is okozhat légzési nehézséget.
A minisztérium szerint az első esetet 2022 júliusában jelentették, amikor a kelet-jávai Ponorogo régió egyik falujából származó gyermek úgynevezett hideg égési sérüléseket szenvedett a bőrén, miután elfogyasztotta az édességet. Novemberben és decemberben egyre több esetet is jelentettek, köztük egy 4 éves kisfiúét, akit súlyos gyomorfájdalmakkal szállítottak kórházba a fővárosban, Jakartában.
2018-ban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) figyelmeztetést adott ki, miszerint súlyos sérüléseket okozhatnak olyan ételek, melyek folyékony nitrogén hozzáadásával készülnek. Mint írták, az ezekkel a termékekkel való érintkezés, vagy azok elfogyasztása veszélyeket rejt, még akkor is, ha a folyékony nitrogén teljesen elpárolgott az élelmiszer rendkívül alacsony hőmérséklete miatt. A nitrogén irritálhatja a gyomrot, és megégetheti a szájat vagy akár a nyelőcsövet is.