Itthon

Majdnem kifogott a kocsonya Vujity Tvrtkón, de nagyot alkotott a műsorvezető

Hazafi Zsolt
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek
Szijjártó PéterOrbán Viktor SzerbiaTisza Pártkeleti
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg a mama kocsonyája a legjobb? Vagy vannak szabályok? Milyen hús kerüljön bele, elfér-e benne a fokhagyma, vagy tilos? És egyáltalán: miért éppen karácsonykor esszük? Kevés olyan étel létezik, amelynek annyiféle receptje lenne, mint a kocsonyának. Van, aki az elején fokhagymáz, más a végén. Egyesek csontozott húst tesznek bele, míg mások ezt egyenesen szentségtörésnek tartják.…

Hirdetés

De vajon mit gondol erről egy profi séf? Varju Viktor séf szerint van egy alapvető szentháromság, amelyet nem lehet kihagyni a jó kocsonyából: a köröm, a bőrke és a farok. Ezek biztosítják a kollagént, amely a kocsonya állagának alapja.

Bár sokan hungarikumnak tartják, a kocsonya valójában nem kizárólag magyar étel. Fehér Béla író és gasztrotörténész elmondása szerint a világ számos konyhájában megtalálható, hiszen a hús enyvtartalmának kihasználása egyetemes technika. Fehér Béla szerint nálunk a kocsonya presztízsételek sorába lépett, akárcsak a lecsó, a pacalpörkölt vagy a halászlé. A gasztrotörténész szerint ez az az étel, amely iránt senki sem közömbös: vagy nagyon szereti valaki, vagy ki nem állhatja.

Olyan étel ez, mint a lecsó: bármit befogad” – mondja Fehér Béla, aki még olyat is hallott, hogy valaki babot vagy diót tesz a kocsonyába. Bár ez sokak számára szokatlan, a kocsonya valóban rendkívül változatos étel, amelyet mindenki a saját ízlése szerint készít.

A jó kocsonya titka: lassú főzés

Varju Viktor szerint a jó kocsonyához nélkülözhetetlen a lassú főzés. A húsokat – köröm, bőrke, fül és csülök – alacsony hőfokon, hosszú órák alatt kell készíteni. A kollagén lassan oldódik ki a húsból, ez adja a kocsonya zselés állagát. A séf a régi receptúrák híve, de elismeri, hogy ma már nem könnyű olyan sertéshúst találni, amely a régi ízeket hozza, mivel a nagyüzemi tartás más minőségű húst eredményez.

Generációs különbségek

A kocsonya megosztó étel a fiatalok körében. Míg az idősebb generáció tagjai szinte kivétel nélkül szeretik, a fiatalok gyakran idegenkednek tőle az állaga miatt. Ezt tapasztalta műsorvezetőnk is, amikor két fiatal lányt kérdezett meg az utcán. Az egyikük határozottan kijelentette, hogy „fúj”, míg a másik szerint a kocsonya olyan, mint egy jó húsleves.

Kocsonya a világ körül

Bár a kocsonya nem hungarikum, a világ túlfelén is ismerik. Hawaii-n élő magyarok például megőrizték a disznóvágás hagyományát, és ott is készítenek kocsonyát. Erről Vijuty Trvtko számolt be. A különbség csak annyi, hogy a trópusi meleg miatt a kocsonya azonnal a hűtőbe kerül, míg itthon hagyományosan megvárják, hogy kissé kihűljön.

A bolti kocsonya: megéri?

Manapság már boltban is lehet kocsonyát venni, de vajon milyen a minősége? Varjú Viktor séf két bolti kocsonyát tesztelt. Az elsőt alaposan lepontozta, mondván, hogy a zselatinos állag árulkodó. A második kicsit jobban teljesített, de szerinte még így is „baromi messze van” a házi változattól.

A jó kocsonya titka a türelem, a minőségi alapanyagok és a lassú főzés. Bár megosztó étel, azok számára, akik szeretik, igazi csemege. Ahogyan az egyik megkérdezett hölgy mondta: „Elég beszélni róla, és már csorog is a nyálam.”

Hirdetés
Kapcsolódó cikkek