A karácsony eleve feltételez egy elegánsabb ebédet vagy vacsorát, így borban is errefelé érdemes mozdulni, ha például vendégségbe megyünk, érdemes egy komplex bort választani – mondta Tüű Péter, kétszeres magyar sommelier bajnok, champagne és pezsgő szakértő a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában. A komplex bor olyan, ami összetett, egyensúlyban van, elegáns, vannak benne szép gyümölcsök, fűszeres jegyek, ásványosság is, ugyanakkor friss, könnyen iható, mégis, a korty nem tűnik el hamar, hanem szép hosszú lecsengése van – magyarázta.
Ilyen egy villányi vörösbor, ami bordeauxi fajták házasítása, például cabernet savignon vagy merlot.
Fontos, hogy ne legyen túl magas alkoholtartalmú – hangsúlyozta. Az egri bikavérek is rendre hozzák a földességet, a boros jegyeket, a füstösséget, gyümölcsöket, fűszereket is – tette hozzá.
Érdemes nem csupán a címke alapján választani – tanácsolta Tüű Péter.
A halászléhez a szekszárdi kadarka a legjobb párja. A töltött káposzta trükkös – az étel töménysége miatt vagy egy hasonló tulajdonságokkal büszkélkedő vörösbor illik hozzá, vagy pont ellenkezőleg, egy “fürge, virgonc”, jól behűtött, elegáns pezsgő megy hozzá jól.
A kocsonya is gyakran előkerül karácsony környékén, sommelier szempontból pedig ide is a hagyományos eljárással készült magyar vagy francia pezsgőket ajánlja.
Ha az ajándékba kapott bort hosszabb ideig szeretnénk tárolni, azt ne a szekrény tetején, sem pedig a hűtőbe raktározzuk el. 8-12 fok körül, sötétben, állandó páratartalomban érzik magukat jól a palackok. A parafa dugóval zárt borokat fektetve érdemes tárolni.
A teljes adást itt hallgassa vissza:
Első kézből, közvetlenül az ATV-től szeretné megtudni a legújabb fejleményeket a legnézettebb hírcsatornáról*? Iratkozzon fel hírlevelünkre!
*(Forrás: Nielsen Közönségmérés Kft., közönségarány, LIVE adat, teljes népesség, teljes napon, 2024.01.01.-2024.10.31. között, hírcsatornák: ATV, HÍR TV, M1)