Évente 1500 tonna halat értékesítenek a kereskedőknek a Hortobágyi Halgazdaságban. Ennek a mennyiségnek a felét ilyenkor, az év utolsó hónapjaiban juttatják el a boltokba, piacokra. A halászok már javában készülnek a karácsonyra, és elkezdték kiemelni a legkedveltebb fajtákat a halastavakból.
„Végefelé járunk a lehalászással, és szerencsére kedvezőbb képet mutatnak a számok, mint amit vártunk egy ilyen brutális nyári hőség után. Megúsztuk tömeges halpusztulás nélkül. Azt már most kijelenthetjük, hogy nem lesz kevesebb halunk, mint a megelőző években”
– árulta el Simon Károly vezérigazgató. A halak tartásához szükséges gabona ára idén duplájára emelkedett, de ez a hortobágyi halgazdaságot nem érinti, mert tavalyról maradt nekik olcsó eledel.
„Kiegészítő abraktakarmányozást folytatunk, tehát elég komolyan beleszól a hal előállítási árába. Most szerintem kétszer annyiba fog kerülni, mint tavaly volt, de ez az idei karácsonyt még nem érinti” – mondta Pásztor Róbert termelési igazgató.
A magyar piacon leginkább a pontyot és a szürkeharcsát keresik a vevők. Ezek és a feldolgozott termékek ára sem fog emelkedni. Ennek ellenére a vásárlók úgy érzik, hiába elengedhetetlen fogás a hal karácsonykor, drága étel. A statisztikák szerint Magyarországon a nagy többség évente egyszer, karácsonykor fogyaszt halat.