Itthon

Ma tetőzik a víz Budapesten, Orbán beszélt Karácsonnyal, öt nap múlva fellélegezhet az ország

Gyurcsány szombat reggel is a gáton
szeptember. 21. szombat 7:51

 

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/videos/1812056985990749

 

Hamarosan tetőzik a Duna Budapestnél
szeptember. 21. szombat 7:15

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
Siklós Gabriella közölte: nem valószínű, hogy a 830 centiméternél már sokkal tovább nőne a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett. Hozzátette, hogy a Dunakanyarban a 2013-as rekord árvízhez képest 50 centiméterrel alacsonyabb volt a tetőzés vízszintje.

Az ATV Híradó összefoglalói a pénteki eseményekről
szeptember. 21. szombat 6:55

A legkritikusabb most Kismaroson a helyzet, ahol az utcák, jelzőtáblák szó szerint elmerültek a víz alá. Stábunk bejutott egy ilyen utcába. A helyiek mindent megtettek, hogy védjék ingatlanjaikat, ahogy lehet. Azt mondják a szakemberek, az apadás lassú lesz, és Kismaros érintett utcáin még hosszú napokig csak csónakkal lehet közlekedni.

A Duna vízszintje reggelre már elérte a 810 centimétert, és a szombati tetőzésig várhatóan még 50 centivel emelkedik. A fővédvonalon az ideiglenes gátak a kilenc méteres magasságig kiépültek, a Fővárosi Csatornázási Művek készenléti egységei pedig azonnal bevethetők. A kritikus órák előtt álló Római-parton önkéntesek segítenek a lakóknak.

 

Orbán Rogánnal, Pintérrel és Szalay-Bobrovniczkyval a budapesti Duna-parton
szeptember. 21. szombat 6:29

 

 

Orbán Viktor az ATV-nek: nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk
szeptember. 21. szombat 5:57

„Biztos Nyugat-Európához sorolt minket” – ironizált Orbán Viktor az ATV főmunkatársának kérdésére válaszolva. Csuhaj Ildikó arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy Ursula von der Leyen Lengyelországba látogatva ígéretet tett arra, hogy akár 10 milliárd eurós finanszírozást mozgósít az árvízkárok enyhítésére, de Magyarország nem lett megemlítve.

Orbán válaszában kifejtette, hogy Magyarország a történelmi tapasztalatok alapján "ha baj van, csak magunkra számíthatunk." Kiemelte, hogy az Európai Uniótól, illetve annak bizottságától érkező segítséget vagy pénzt bizonytalan dolognak tartja, mondván, "az olyan, mint a kutya vacsorája. Majd ha láttuk, hisszük." Hangsúlyozta, hogy az ország feladata a saját problémáinak megoldása, és hozzátette: "Helytálltunk, megvédjük az országot, aztán ha jön pénz, akkor jön, ha nem jön, nem jön. Megvagyunk mi anélkül is egyébként, de minden segítséget szívesen fogadunk."

"Tehát nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk. Komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát" - fogalmazott.

Amikor munkatárunk az osztrák és lengyel támogatási várakozásokra kérdezett, Orbán úgy válaszolt: "Igen, ilyet én is tudok mondani ilyen számokkal, csak semmi jelentősége nincs." Hozzátette, hogy Magyarország saját védműveit megerősítette, így az árvízi védekezés komolyabb károk nélkül lezajlik. Az uniós pénzekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy "elvileg nekünk jár a pénz," de példaként hozta fel a határvédelemre elköltött 2 milliárd eurót, amelyre szerinte az Unió "a fülük botját sem mozdítja." Véleménye szerint, ha Magyarország panaszkodna vagy magát sajnáltatná, "abból csak baj lesz," ezért azzal zárta: "ne sokat törődjünk velük, ez a javaslatom." 
 

Orbán beszélt Karácsony Gergellyel
szeptember. 21. szombat 5:48

A miniszterelnök elmondta: a Budapesti és az állami védekezés összhangban van. Hozzátette: ma reggelé beszélt Karácsony Gergellyel, úgy látja, hogy a főpolgármester „jó állapotban van”.

Katasztrófatúristákhoz is szólt Orbán
szeptember. 21. szombat 5:47

„Ha a Jóisten megsegít, akkor ma túlleszünk a tetőzésen Budapesten” – fogalmazott Orbán, és arra kérte a nézelődőket, hogy ne hátráltassák a védekezést. A vezetőktől azt kéri, hogy ne lankadjon a figyelem a hétvégén sem. 

Most kevesebb, mint 1000 katona van a gátakon
szeptember. 21. szombat 5:41

Készenlétbe helyeztek katonai egységeket az ország déli részén, de nem hiszik, hogy szükség lesz rájuk - fogalmazott a miniszterelnök az Árvízinfón. Hozzátette: valamivel több, mint 900 katonára van most szükség a védekezésben. Mos a polgárőrökre van nagyobb szükség, ismertette, és meg is magyarázta: a homokzsákok már meg vannak pakolva, most a megfigyelésen van a hangsúly. 

Orbán: Már vágjuk a centit
szeptember. 21. szombat 5:38

Orbán Viktor az Árvízinfón szombat reggel elmondta: úgy számolnak, hogy már csak 5 nehéz nap van hátra, hogy az ország fellélegezhessen. "Már vágjuk a centit" - fogalmazott. Az első kis győzelmünket már learattuk, a Szigetközben már egy métert apadt a víz" - mondta, és hozzátette: Budapesten ma tetőzik a Duna. A rakpart várhatóan jövő hét elején várható. 

Hamarosan EU-s támogatás érkezik Európába az árvíz miatt
szeptember. 20. péntek 18:15

Az Európai Unió gyors támogatást és segítséget biztosít Csehország és Lengyelország számára a Közép- és Kelet-Európát sújtó súlyos árvizeket követően. A két ország hivatalos kérést adott be az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül az EU-s segélyért – írja a Portfolio