Itthon

Orbán Viktor lemondta a külföldi útjait, Magyar Péter szerint ez a helyes döntés

Keddtől tilos lesz behajtani a Margit-szigetre
szeptember. 16. hétfő 19:01

A Dunán levonuló árhullám miatt kedd reggel lezárják a Margitszigetet, ezért a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a Margitszigeti megállóban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint 2024. szeptember 17-én, kedden reggel lezárják a Margitsziget mindkét bejáróját, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.

A Duna magas vízszintje miatti további forgalomkorlátozások:

  • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.
  • Szeptember 16-án, hétfőn 20 órától lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
  • Szeptember 17-én, kedden üzemkezdettől a 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.
Gyurcsány Ferenc: Természetesen nem ment el a józan eszünk
szeptember. 16. hétfő 18:32

"A védekezés második napja. Természetesen nem ment el a józan eszünk, tudjuk, hogy az a mondjuk száz homokzsák, amit fejenként megpakoltunk, önmagában nem állítja meg a vizet. De menni kell, csinálni kell. Mert csak az kérhet, aki maga is csinálja. És mi most kérünk. Arra kérjük az embereket, hogy jöjjenek segíteni. Mindenki, aki tud. Nem meleg irodából intézünk kérést az emberekhez, hanem mi is ott vagyunk a gáton" – írta Gyurcsány Ferenc. 

"A DK-sok ma legalább tizenkét helyen segítettek. Ennyi helyről küldtek nekünk fényképet, beszámolót. Közel kétszáz emberünk ment ki segíteni. Köszönöm nektek" – tette hozzá. 

"Cinikus és gúnyos szövegekkel kíséri a sajtó egy része a politikusok személyes erőfeszítését. Nincs helye és ideje szerintem ennek. Bajban vagyunk. Segíteni kell, nem pedig azokkal szórakozni, akik dolgoznak. Frappánsnak tűnő cikket könnyebb írni, mint lapátolni, vagy akár hallgatni azok panaszát, akiket elönthet az ár. Mi lenne, ha megpróbálnák?" – tette fel a kérdést. 

Siklós Gabriella: óráról órára változik a helyzet
szeptember. 16. hétfő 18:14

Óráról órára változik a helyzet, folyamatosan frissülnek az árvízi előrejelzések - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyon hirtelen indult meg a Duna és a Lajta vízszintjének emelkedése, ez nagyrészt a Boris ciklonnak köszönhető, amely még az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadékot okozott, főleg a Duna ausztriai vízgyűjtő területein.

A szóvivő ugyanakkor azt is kiemelte: a vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

Siklós Gabriella közlése szerint az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a Szigetközben már az árvízzel szemben védekeznek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.

Magyarország aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust
szeptember. 16. hétfő 17:52

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.

Az érintett tagállomok azt is meg tudják határozni, hogy az EU hogyan tudja őket a leghatékonyabban segíteni a védekezési feladatok ellátásában - tette hozzá.

Az aktiválást azt tette szükségessé, hogy Közép-Európában példátlan súlyos időjárási viszonyok több uniós tagállamnak, így Ausztriának, Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának is évtizedek óta nem tapasztalt árvízhelyzettel kell megbirkóznia - közölte Bóka János. 

Hozzátette, hogy az érintett országok közül többen már rendkívüli állapotot, illetve szükségállapotot is hirdettek.

Kiemelte, hogy a koordinációs központ kedden reggel már ülésezik, a munka lehetővé teszi a szakértők számára az árvízhelyzet nyomon követését, a támogatások meghatározását, és általában véve a koordinációt az európai uniós intézményekkel.

A magyar EU-elnökség kész az uniós polgári válságkezelési mechanizmus aktiválására is, amennyiben a tagállamok részéről arra igény érkezik - hangsúlyozta a miniszter.

Orbán Viktor a Vatikánba és New Yorkba sem utazik el
szeptember. 16. hétfő 17:32

A miniszterelnök elhalasztotta a vatikáni látogatását, az ENSZ-közgyűlésén pedig Szijjártó Péter képviseli majd Magyarországot - közölte Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a kérdésünkre a nap folyamán azt is közölte: 

“Emellett szintén elhalasztotta a hét második felében tervezett látogatását a Vatikánban, továbbá lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésén, New Yorkban, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot”.

Szentkirályi Alexandra: védjük meg Budapestet, védjük meg a Római-partot!
szeptember. 16. hétfő 17:10

Védjük meg Budapestet, védjük meg a Római-partot! - közölte a Fidesz budapesti elnöke a Facebookra hétfőn feltöltött videónyilatkozatában.

Szentkirályi Alexandra azt mondta, azért mentek a helyszínre a képviselőtársaival, "mert amikor a természet ereje az embereket próbára teszi, akkor fontos, hogy itt legyünk, és közösen küzdjünk ellene".

A katasztrófavédelem, a vízügy, és a honvédség emberei már dolgoznak a gátakon országszerte, de egy ilyen helyzetben minden segítő kéz elkél - tette hozzá.

Az országban több kritikus pont is van, Budapesten ilyen az óbudai rész, "úgyhogy nyilván oda jövünk, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre" - mondta videónyilatkozatában a homokzsákok töltésében segédkező politikus.

Ideiglenesen felfüggesztik a váci komp működését
szeptember. 16. hétfő 16:44

Előreláthatólag szerdáig vagy csütörtökig fog üzemelni a Vác és Tahitótfalu között közlekedő komp a Duna áradása miatt, aztán szünetelni fog a szolgáltatás – közölte az Időkép megkeresésére a kompot üzemeltető cég. 

Hozzátették, hogy ők utána is meg tudnák oldani a szállítást, viszont az autósok nem fogják tudni megközelíteni őket, ha az alsó úton állni fog a víz – írja a 24.hu.

Hétfő reggel 385 centin állt a víz Vácnál a hivatalos mérések szerint, a tetőzés szombaton várható. Az Országos Vízjelző Szolgálat 772 centire becsüli a várható legmagasabb vízállást – tette hozzá az Időkép.

Kedd délelőtt várható a Duna tetőzése Pozsonynál
szeptember. 16. hétfő 16:41

Előreláthatólag hétfő éjjelig tart a jelentős esőzés Szlovákia területén, és ezzel összefüggésben a Duna vízszintjének tetőzése kedd délelőtt várható Pozsonynál – közölték a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársai pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

A SHMÚ előrejelzése szerint a Duna vízszintje Pozsonynál 950 centiméteren tetőzhet, ami ugyan magas, de csaknem fél méterrel elmarad a legutóbbi – 2002 augusztusi – nagy árvízkor mérttől. Akkor a város egy sor rendkívüli intézkedésre kényszerült a komolyabb károk elkerülése érdekében.

Itt az előrejelzés: egyelőre nem várható újabb csapadék
szeptember. 16. hétfő 16:25

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.

Azt írták, kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé.

"Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban" - tették hozzá.

Megjegyezték: Magyarországon kedden főként északkeleten, szerdán pedig inkább az ország délnyugati felén alakulhatnak ki nem nagy számban záporok, de csütörtöktől kezdve csapadékmentes idő várható több napon keresztül.

A Pilisi Parkerdő szakemberei is részt vesznek a védekezésben
szeptember. 16. hétfő 16:17

Az árvíz elleni védekezésbe a Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak, hogy a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal együtt nyújthassanak segítséget a veszélyhelyzetben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Közölték: hétfőn, a reggeli órákban a parkerdő terepjárói és erdészeti szállítógépei megjelentek Pilismarót határában, hogy segítséget nyújtsanak az árvízvédelmi munkálatokban részt vevő szervezeteknek és a lakosságnak. 

A felkészülésért az erdészek már az elmúlt hétvégén közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki Visegrád és Dömös településekkel, rövidesen pedig minden, az erdészeti társaság működési területén található vízparti településen is kijelölik az ügyeletes kapcsolattartókat.