Itthon

Ezt igyuk hőségben a sommelier szerint

ATV.hu
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek
TrumpSzijjártó PéterSzijjártó PéterOrbán Viktor Szerbia
Hirdetés
Hirdetés

A pezsgő és a rozéfröccs is tökéletes választás, persze csak mértékkel.

Hirdetés

A rozék vagy rozé fröccsök is nagyon népszerűek nyáron – mondta el Tüű Péter, kétszeres magyar sommelier bajnok, champagne és pezsgő szakértő a Spirit FM Veszik vagy iszzák? című műsorában kiemelve, hogy a jól behűtött pezsgő is “sok mindenhez működik”.

Hozzátette, hogy a kánikulában valóban szükség van a dehidratálásra, is, tehát a víz vagy folyadékbevitelre, a fröccs tökéletesen megfelel. A Balaton partján, “a lokalitás elvének” megfelelve, akár csopaki rizlinggel, vagy bármilyen Balaton parti borral remek választás a hűsítő fröccs. Sütögetés, grillezés mellé is kifejezetten ajánlja – természetesen mértékkel, és a tűző napon inkább maradjunk a víznél.

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a champagne és a pezsgő között, Tüű Péter elárulta: Champagne az egy körülbelül 34 ezer hektáros régió Északkelet-Franciaországban, vagy Párizstól északkeletre, és az ott készülő pezsgőket szabad csak Champagne-nak hívni. Tehát ez tulajdonképpen egy ugyanolyan földrajzi eredetvédelem, mint a tokaji bor, vagy a roquefort sajt – magyarázta. “Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne-i” – érzékeltette a különbséget.

Az aktuális pezsgődivatról kiderült, hogy most a száraz pezsgők mennek nagyon, és ez megfigyelhető maguknál a nagy champagne-i házaknál is, hogy az alap kategóriájú, tehát úgymond belépő szintű pezsgőjüket is egyre szárazabbra készítik. A szakember szerint ez ki is mutatható, hogy az elmúlt 20 évben szárazabbak lettek még a közepesen száraz pezsgők is.

A globális felmelegedésnek a pezsgőre való hatásáról elárulta a sommelier, hogyha csak konkrétan csak Champagne-ról beszélünk, ami híresen évszázadokon át a világ egyik leghűvösebb és legzordabb borvidéke volt, meg egyébként sok szempontból még most is az, tehát ott is a globális felmelegedés olyan szempontból megjelent, hogy már megbízhatóbban beérik a szőlő, hamarabb beérik a szőlő, amikor eléri a fenolos érettséget, akkor már a cukortartalma is magasabb, “tehát ilyen szempontból nagyon-nagyon leegyszerűsítve fogalmazva kevesebb cukor hozzáadásával is iható a pezsgő” – tette hozzá a szakember.

Hirdetés
Címkék:
Kapcsolódó cikkek