„A bűnös máshol is megbújhat az étrendben” – mondta Whitney DiFoggio, regisztrált dentálhigiénikus a New York Postnak. A szakember szerint nemcsak a bor, a tea és a kávé színezi el a fogainkat, hanem valójában bármilyen olyan étel, ami „a fehér pólót is elszínezheti”.
„Volt már olyan páciensem, aki bejött, és a nyelve nagyon sötéten el volt színeződve. Megkérdeztem, hogy mi történt, majd megpróbáltam rájönni, hogy mi lehet az. A páciensem pedig közölte, hogy egész nap áfonyát eszik, ugyanis imádja” – emlékezett vissza.
Bár a sötét színű ételek korlátozása az egyik legjobb módja a foltok elkerülésének, nem mindenki akar lemondani a reggeli csésze kávéjáról vagy egy kellemes borozgatós estéről. A szakember azt javasolja, ha mindenképpen ragaszkodunk ezekhez a „foltokat okozó” ételekhez és italokhoz, akkor közvetlenül a fogyasztásuk után igyunk rájuk vizet. „Mindig azt mondom, hogy legyen a kávé mellé egy pohár víz is. Minden alkalommal, amikor megiszunk egy korty kávét, próbáljuk meg utána vízzel leöblíteni” – mondta.
Bár a fehérítő fogkrém segíthet megelőzni a foltosodást, DiFoggio megjegyezte azt is, hogy felejtsük el az otthoni fehérítő csíkokat, ugyanis azok nem sokat érnek, ha előtte nem végeztünk professzionális tisztítást.
A lepedék, a fogakat borító, nyálkás baktériumréteg – amelyet fogmosással és fogselyemmel távolítanak el – jellemzően az, ami elszíneződik. Az otthoni fogfehérítés tehát csak a lepedéket fehéríti, magát a fogat többnyire nem.
„Először el kell távolítani a lepedékréteget” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a páciensei megdöbbenve tapasztalják, hogy mennyivel fehérebbek lesznek a fogaik a fogorvosnál tett látogatás után.
Mint mondta, a foghigiénia aranyszabálya a napi fogmosás és fogselymezés, ami segít csökkenteni az esetleges „foltokat”, azonban sokan kihagyják a nyelvük tisztítását, pedig a baktériumok 90%-a a nyelven található. „Ezért mindig azt mondom az embereknek, hogy tartsátok a nyelveteket ugyanolyan tisztán. Ha csökkentjük a nyelvünkön lévő lepedék mértékét, az az egész szájra hatással lesz” – fogalmazott. A foltosodás gyakran a fogak között kezdődik, ahol a lepedék makacsul megmarad, mert az emberek nagy része nem használ fogselymet.
A szakember arra is figyelmeztet: „alig 24 óra alatt a lepedék megkeményedik és fogkővé alakul, ami az ínybetegség és a fogvesztés kockázatát hordozza magában.” Hozzátette, a fogvesztés első számú oka a fogínybetegség, nem a szuvasodás. A szuvas fogaknál általában egyszerre egy vagy két fogat veszítünk el, azonban a fogínybetegségnél akár az összes fogunkat elveszíthetjük, mert a baktériumok gyorsan terjednek.