Az uniós országok közül elsőként Olaszországban tiltották be a szintetikus húsok gyártását és forgalmazását, amelyet Nagy István agrárminiszter követendő példának tekint – adta hírül az Economx. Mint írták,
a laborhúst betiltó jogszabály szerint nemcsak a tenyésztett hús és takarmány előállítása tilos, hanem azok behozatala és kereskedelme is.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint az esetleges tiltás kizárólag a laboratóriumban előállított húsra vonatkozna, a növényi húsalternatívákra és a növényi italokra nem. Ennek pedig nem más az oka, minthogy az ilyen termékek táplálkozás-élettani hatása vélhetően megegyezik a hasonló zsírtartalmú és fajtájú, hagyományos termelésből származó húséval, így a vonatkozó táplálkozási ajánlások is ugyanúgy érvényesek rá.