Hirdetés
Itthon

A magyar pékeket ötször annyiszor ellenőrzik, mint az albánokat

ATV.hu

A hazánkban forgalmazott albán pékáru azért népszerű, mert melegen árusítják, vélekedik a Pékszövetség elnöke. Viszont ha a vásárlók egyszer átmennének az albán kenyérbolt és az üzem közötti ajtón, biztosan másképp viszonyulnának ezekhez a termékekhez – tette hozzá Septe József az ATV Start című műsorában. Az elnök szerint a magyar pékségeket sokkal többször ellenőrzik, mint az…

Hirdetés

Volt hatása a Pékszövetség panaszának a Magyarországon működő albán pékségek ellen. Erről Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Az elnök hozzátette: a Pékszövetség közgazdászok segítségével részletes elemzést készített 43 albán pékséget üzemeltető cég tevékenységéről, és sok esetben beigazolódtak a magyar pékek ezzel kapcsolatos panaszai. Nagyon sok érintett cég ellen van felszámolási eljárás, és sok olyan példa is van, hogy a tulajdonosok hátrahagyják a céget adósságaival együtt és 2-3 nap múlva új céggel folytatják a működésüket – hangzott el.

A múlt héten Pest vármegyében egy szintén albán érdekeltségű pékségben talált a Nébih komoly hiányosságokat. Ilyen üzemekben élelmiszert előállítani nem szabad – mondta Septe József. A magyar pékeknek természetesen nem azzal van bajuk, hogy ha valaki albán – tette hozzá az elnök. Elhangzott az is, hogy itt nem különálló cégekről, hanem egy, mindössze néhány személyhez kötődő céghálózatról van szó. Vannak francia és olasz pékek is Magyarországon, akik a magyar törvényeket betartva működnek.

Septe József szerint a magyar pékek ellenőrzött alapanyagokból ellenőrzött eljárásokkal, munkavállalóikat tisztességes bérre bejelentve dolgoznak. Megismételte: nincs bajuk az albán pékekkel, de azzal igen, hogy míg egy magyar vállalkozót ötször ellenőriznek, addig egy albán péket egyszer. Azt szeretnék, hogy ugyanazokkal a feltételekkel működhessen minden, Magyarországon működő pékség – tette hozzá.

Példaként említette: az itthon működő albán pékségeknek is különböző tésztákból kellene a különböző péksüteményeket előállítani, nem pedig kétféle tésztából, csak külön névvel illetve.

A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszereket is be kellene vezetniük és meg kellene felelniük azoknak a higiéniai szabályoknak, amelyek a magyar kollégáikra vonatkoznak.

Arra a kérdésre, hogy a fogyasztóknak miért van az a benyomásuk, hogy az albán pékek áruja frissebb és olcsóbb, Septe József azt válaszolta: nincs érdemi árkülönbség az albán és magyar pékek árui között. Szerinte az albán termékeket melegen árulják, ez teszi vonzóvá őket a fogyasztók számára. Viszont ha a vásárlók egyszer átmennének az albán kenyérbolt és az üzem közötti ajtón, akkor biztosan másképp viszonyulnának ezekhez a termékekhez – tette hozzá a Pékszövetség elnöke.

Ami a nagy áruházláncokat illeti, azoknak a pékségei javarészt fagyasztott áruk felsütésével foglalkoznak. Septe szerint ezekkel a termékekkel nincs nagy probléma, javarészt frissek. Arra a kérdésre, hogy jövőre lehet-e olcsóbb itthon a kenyér, Septe József azt a választ adta, hogy semmi nem indokolja, hogy olcsóbb legyen.  

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek