Mivel egyre több ember él itthon a szegénységi küszöb környékén, sokan úgy próbálnak meg némi plusz bevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladni azt – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor a HáziPatikának adott interjújában, hozzátéve, hogy ez egy társadalmi probléma, amely miatt megnövekedhet a gombamérgezések előfordulása.
Különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, de ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb. „Az emberek az Egyesült Államokban élik túl legnagyobb arányban a gyilkosgalóca-mérgezéseket. Ennek oka pedig az, hogy az ottani gyilkos galócák amanitintartalma jóval alacsonyabb, mint nálunk” – mondta el a toxikológus. Zacher megjegyezte azt is, hogy a gombák amanitintartalma időben is változó, és megfigyelhető egy trend, hogy háromévente nagyon megemelkedik. Ez pedig a halálozási adatokban is megemelkedik, az érintett években ugyanis jóval többen halnak bele ilyen típusú gombamérgezésekbe, mint máskor.
A gyilkos galóca okozta mérgezés tünetei többnyire késleltetve, 12-16 óra elteltével jelentkeznek. Csillapíthatatlan hányás, híg hasmenés, illetve ezek nyomán kiszáradás, izomgörcsök lépnek fel az érintetteknél. Ezután látszólag javulni kezd az állapotuk, de rövidesen fokozódó sárgaságot tapasztalnak a májkárosodás következtében. Végül a májsejtek nagymértékű pusztulása és a párhuzamosan zajló vesekárosodás halált okozhat. „Mire a heves szervezeti reakció kialakul, sok esetben már visszafordíthatatlanok a károsodások” – hangsúlyozta dr. Zacher Gábor.
Magyarországon egyébként a törvényi előírások szerint egy személy alkalmanként legfeljebb két kilogramm gombát szedhet az erdőben, és ezt érdemes is betartani. Emellett fontos az is, hogy a kosár tartalmát gombaszakellenőr is jóváhagyja, ugyanis a mérgezéses esetek hátterében gyakran figyelmetlenség vagy a gombafajták megkülönböztetéséhez szükséges kellő ismeretek hiánya áll.