Itthon

Döntött a kormány: egy hónapig még marad az árstop, változnak a babaváró hitel és a csok szabályai

Szabó Bettina Csuhaj Ildikó
Kap meghívót Karácsony az atlétikai vb-re
június. 22. csütörtök 10:11

Karácsony Gergely nem megy el a budapesti atlétikai vb megnyitójára, ha a kormány nem tartja be a megállapodásukat - mondta el az ATV Híradójának a főpolgármester. Erről is kérdezték Gulyás Gergelyt a Kormányinfón. 

A miniszter azt mondta, mint városvezető mindenképpen kap meghívót Karácsony Gergely az atlétikai vb-re, de az már rajta múlik majd, hogy elfogadja-e azt, vagy távol marad a rendezvénytől.

Év végéig marad az új rendszer
június. 22. csütörtök 9:46

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta: az árstop helyébe lépő új rendszert december 31-ig mindenképp fenntartanák.

Mesterséges intelligencia
június. 22. csütörtök 9:20

Az ATV kérdésére elmondta a miniszter, hogy 2020-ban és 2021-ben is elfogadott a kormány egy mesterséges intelligenciára vonatkozó stratégiát, de Gulyás Gergely abban egyetértett, hogy felül lehetne vizsgálni azokat a folyamatos változások miatt.

Módosító javaslatokról döntött a kormány
június. 22. csütörtök 9:14

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette: a belügyminiszter javaslatára döntött a kormány olyan módosító javaslatokról, amelyek meghatározzák, mik az átirányítás keretei az utazást és az időszak hosszát tekintve a pedagógusok számára.

A pedagógusok átirányításával kapcsolatban azt mondta: senki nem erre készül, senki nem gondolja, hogy normális tantestületeket kellene megbontani. A rendkívüli helyzetekre vonatkozó szabályzást általánosként feltüntetni, egy nem korrekt hozzáállás, az ellenzék ezzel él - tette hozzá a miniszter. Éppen ezért fognak olyan garanciális elemeket a módosításban rögzíteni, amelyek megnyugtatók lehetnek mindenki számára.

100 százalékban egyetért Balog Zoltánnal
június. 22. csütörtök 9:06

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége levelet küldött az egyházhoz tartozó oktatási intézmények pedagógusainak. A Balog Zoltán püspök, korábbi emberi erőforrások minisztere, illetve Molnár János főgondnok, a Zsinat presbiteri elnöke által aláírt levélben az áll, hogy tisztában vannak azzal, hogy a pedagógusok nem könnyű terepen végzik munkájukat, illetve sok bizonytalanság és elkeserítő körülmény nehezíti a tanítást. 

Az ATV munkatársa arról kérdezte a minisztert, mi a véleménye a Balog Zoltán által küldött levélről, azt válaszolta: 100 százalékban egyetért Balog Zoltánnal, ezért dolgoznak azon, hogy a pedagógus életpálya modell három dolgot is rögzít: a béreket emelni kell, és azokat évről évre emelni kell. Abban is egyetértenek, hogy világos kereteket kell felállítani, ezért határozták meg a tanítandó órák számát, és rögzítették a szabadságok számait. 

Friss bejelentések
június. 22. csütörtök 9:05

Minden más változatlanul marad - mondta a friss otthonteremtési támogatásokat érintő bejelentések kapcsán munkatársunk kérdésére a miniszter. A kormány nem tudott arról dönteni, hogy mi lépjen a távozó rendszerek helyére, ezért most találgatásokba nem akart belemenni Gulyás Gergely. 

Kifizeti a kormány a 6 milliárdot?
június. 22. csütörtök 9:03

A jogszabályok betartása természetesen vonatkozik kormányhatározatok betartására, és a korábbi városvezetés betartására is. Azokat a feltételeket, amelyeket a kormány a támogatás feltételeként meghatározott, Tarlós István időszakában határoztuk meg, ha ezeket a főváros végrehajtja, akkor fizetünk, akkor nem - válaszolta az ATV azon kérdésére, hogy kifizeti-e a kormány a 6 milliárdot a fővárosnak. 

Van egy kormányhatározat, amit a kormány be fog tartani, ha a főváros betartja, természetesen fizetünk, ha nem, akkor nem tudunk fizetni - ismételte meg a miniszter. Hozzátette, hogy a kormányt kötik a törvények, a kormányhatározatok. "Szemben a fővárossal jogállami gondolkodás keretein belül vagyunk, ha vannak kormányhatározatok, igyekszünk betartani, ha vannak törvények, azt minden esetben be kell tartani" - jelentette ki. 

Budapesti Lakógyűlés
június. 22. csütörtök 9:01

Látványos kudarcnak nevezte a Budapesti Lakógyűlésen szavazók számát a miniszter. Szerinte ki lehet jelenteni, hogy a népszavazáson kiegyensúlyozott, pártatlan kérdéseket tettek fel a fővárosi kérdőívvel szemben. 

Lezuhant helikopter
június. 22. csütörtök 8:52

Lezuhant Horvátországban egy magyar katonai helikopter. Részvétüket fejezte ki az elhunyt katonák családtagjainak. 

Meghosszabbítják, majd eltörlik az árstopot
június. 22. csütörtök 8:48

Az élelmiszerárstoppal is foglalkozott a kormány. Az élelmiszerárstopot egy hónappal, július 31-ig hosszabbítják meg, utána megszűnik. 

A kötelező akciózást megemelik 15 százalékra. Az akciózást kitermelik azokra a termékekre is, amelyek az élelmiszerárstop alá estek, itt a bruttó beszerzési árból fognak kiindulni, ezt kell 15 százalékkal csökkenteni.