Itthon

Mutatjuk, milyen hatásai lehetnek, ha minimalizálja a cukorfogyasztást

ATV.hu
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek
időjárásDonald TrumpOrbánorbán, india
Hirdetés
Hirdetés

A legtöbben azért döntenek úgy, hogy kiiktatják a cukrot az étrendjükből, mert fogyni szeretnének, valójában azonban számos más meglepő változásra is számíthat az, aki felhagy a fogyasztásával - írja a Femcafé.

Hirdetés

Ha elhagyja valaki a cukrot, akkor búcsút inthetünk a pattanásoknak, aknéknak és egyéb bőrhibáknak. Ugyanis, ha túl sok cukrot veszünk magunkhoz, glikolizáció indul el, vagyis a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak. A bőr kollagén nevű alkotórésze a test fehérjéinek 40 százalékát alkotja, így ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrre kiülnek a negatív hatások.

A cukornak van egy olyan kevésbé jó tulajdonsága, hogy növeli a szervezetben a mellékvese által termelt kortizol szintjét. A kortizol anti-stressz hormonként ismert, elősegíti a feszült helyzetek kezelését, az idegrendszer kordában tartását. Ha nagyon sok van belőle, akkor viszont nem tudjuk fékezni magunkat, és sok más egyéb mellékhatás mellett a mellékvese is kimerül. Tehát boldogabban, nyugodtabbak lehetünk, ha nem fogyasztunk cukrot.

A túlzásba vitt cukorfogyasztás az alvást is jelentősen befolyásolja. A napközben érzett cukorsokk negatív hatással van az éjszakákra, mivel a vércukorszint ingadozása csökkenti a pihentető alvást. Tanulmányok kimutatták, hogy a rövid távú memória zavarai a hippokampusz nevű agyi rész egyik területének csökkent vérellátásával függ össze. Ha nem akarjuk, hogy az agysejtjeink idő előtt károsodjanak, és a memóriánk is romoljon, akkor kerüljük a finomított szénhidrátok fogyasztását, amiket a szervezet azonnal cukorrá alakít.

Végül pedig a sok cukrot fogyasztók körében a szív- és érrendszeri panaszok kialakulása közel háromszorosa az átlagosnak. 

Hirdetés
Kapcsolódó cikkek