A balassagyarmati Húsáruház munkatársa szerint már nem csak havonta, hanem hetente emelkedik a baromfitermékek ára.
„Tavaly 2700 forintos áron adtuk a kacsacombot, idén sajnos mér 4500 forintos áron kell, hogy adjuk már. A kacsamáj az pedig ilyen 10 ezer forint környékén, 10-12 ezer forint körül volt, most 20 ezer forintra emelkedett sajnos fel. 19.900 sajnos” – fogalmazott Koplányi Csaba, a balassagyarmati Húsáruház vezető helyettese.
A ára miatt már sok vásárló is lemondott a kacsáról, libáról. Egy nagykanizsai étteremnek a konyhafőnöke azt mondta, hogy a pulyka, kacsa liba ételek elkészítését ők is alaposan meggondolják, a csirke az még biztos helyen szerepel.
A Zala megyei Beleznán működő csirkefarm tulajdonosa szerint a költségeik minimum a duplájukra emelkedtek, de ezt már nem tudják tovább terhelni.
„Az eladási, az értékesítési árat nem lehet megduplázni, mert azt a piac nem ismeri el. Tehát úgymond a haszonból vagy pedig ügyesebben kell gazdálkodni és akkor abból lehet talán fennmaradni” – fogalmazott Jancsecz Lajos, őstermelő.
A Baranya megyei Hidason működő csirketelep vezetője becsülni sem tudja, hogy mikor áll meg a drágulás, szerinte már 50 százalékot emelkedtek az árak, de úgy gondolja, hogy még drágább lesz.
Szakemberek szerint csak erre az évre, még legalább 15-20 százalékkal drágul a baromfi termékek ára a boltokban.