videó

Europeo – Orosz militáns csoportok is támogatják az ukrán haderőket

Amikor Oroszország több mint két évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát, Putyin orosz elnök Ukrajna nácítlanításával indokolta az inváziót. Ez annyira légből kapott volt, hogy a szélsőjobboldalnak egyetlen képviselője sem volt az ukrán parlamentben. Az ukrán haderőket több orosz militáns csoport is támogatja – többek között hírhedt szélsőjobboldaliak is. A Deutsche Welle tudósítójának nyilatkozott egy neonáci körökből ismert orosz parancsnok, aki csapataival orosz területekre is behatolt.

kapcsolódó videók

 

Europeo – Felbecsülhetetlen adatokat rejt a világ egyik legrégebbi időjárásfigyelő állomása

A lengyel-cseh határon fekvő Sniezka magashegyi meteorológiai állomást már megközelíteni se egyszerű a tíznaponta egymást váltó munkatársaknak. A világ egyik legkorábbi időjárásfigyelő állomásán az 1880-as évek óta készülnek feljegyzések. Az évtizedek során az állomás több háborút és rengeteg vihart túlélt. A rendelkezésre álló időjárási adatsorok felbecsülhetetlen értékűek az éghajlatváltozással foglalkozó tudósok számára.

 

Europeo – Hogyan készül az eredeti kenyérlángos?

Kenyértészta, crème fraîche, szalonna és hagyma – ennyi kell Elzász nemzeti eledelének az elkészítéséhez. A Tarte Flambée a magyar kenyérlángos, a langalló, más néven töki pompos eredetije. Egy olyan különlegesség, amely a francia-német határvidékről származik, fadeszkákon tálalják, és baráti vagy családi társaságok közösen eszik. Mégpedig kézzel. A Deutsche Welle Strasbourgban járt utána, hogyan készül az igazi.

 

Europeo – Egy 24 éves fiatal lány menedzseli ezt az írországi szigetet

Az ír kultúra és identitás nagyon erős az Írország nyugati partjainál fekvő Aran-szigeteken. Inisheer a legkisebb sziget közülük, mindössze néhány száz lakossal.  A helyiek az ügyes-bajos dolgaikkal mindig Chloét találják meg. A mindössze 24 éves fiatal a szárazföldről költözött ide. Ő a sziget menedzsere. Ha vitát kell elsimítani, támogatásért pályázni, hatósági ügyet elindítani, a sziget 345 lakosa abban bízik, hogy Chloe úgyis el tudja intézni.

 

Europeo – Óriási tiltakozás Lettországban: bezárhatják a helyi iskolákat

Kevés környékbeli iskola, gyér buszközlekedés, hosszas utazás: jócskán megnehezíti a gyerekek életét, ha megszűnik a helyi iskola. Lettországban a kormány az oktatási reform részeként most be akarja zárni a kisebb iskolákat. Ez egyáltalán nem tetszik a tanulóknak és az érintett családoknak. A lett himnuszt énekelve diákok ezrei tiltakoznak országszerte, hogy megakadályozzák a jövőjüket súlyosan befolyásoló iskolabezárásokat.

 

Europeo – Súlyos árat fizet Örményország a békéért

Örményország és Azerbajdzsán konfliktusa évtizedekre nyúlik vissza: az ellenségeskedés egyik oka Hegyi-Karabah, amelyet tavaly szeptemberben az azeriek villámháborúval foglaltak vissza. A békekötés érdekében Örményország kénytelen további, eddig általa ellenőrzött kisebb enklávékat visszaadni Azerbajdzsánnak. Az enklávék nagyrészt lakatlanok – de a környékbeliek attól tartanak, hogy az azeriek ennyivel nem fognak megelégedni.

 

Europeo – Belarusz betiltotta a Deutsche Wellét

Belaruszban évek óta veszélyben vannak a kormánykritikus újságírók. A nemzetközi sajtóorgánumokat is egyre gyakrabban minősítik „szélsőséges szervezetnek”. Április végén a Deutsche Welle működését tiltották be Belaruszban. Maria Zakuskina a saját bőrén tapasztalta, hogy bánik Lukasenko rezsimje a médiamunkásokkal. Az újságírónő 2021-ben kénytelen volt hazájából elmenekülni. Jelenleg Berlinben él, és ott készíti videóit, melyekben a belarusz hatalmasságokat figurázza ki a politikai szatíra eszközeivel.