Nagyvilág

(18+) Iszlamista terrortámadás: holttestek hevernek Jakarta utcáin - frissül

Nézze meg az ATV összefoglalóját
január. 14. csütörtök 20:17

Magára vállalta az Iszlám Állam
január. 14. csütörtök 13:01

Egy Iszlám Államhoz köthető hírügynökség azt jelentette, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget a támadásokért. Azt írják, külföldieket és rendőröket akartak gyilkolni, hogy csapást mérjenek az Iszlám Állam ellen harcoló "keresztes szövetség" gyűlésére

Az áldozatok között egy kanadai állampolgár is van a helyi média információi szerint.

Képek: a rendőrség biztosítja a terepet
január. 14. csütörtök 12:01

Forrás: ReutersForrás: Reuters

Rejtélyes figyelmeztetés az Iszlám Államtól
január. 14. csütörtök 11:51

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt - közölte az indonéz rendőrség szóvivője,egy helyi rádióadónak nyilatkozva.

A figyelmeztetés úgy szólt, hogy "lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" - mondta a szóvivő. "Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" - tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.
   
 Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.

Drámai képsorozat: így kezdett el lövöldözni a merénylő
január. 14. csütörtök 11:23

Egy merénylő elkezd lövöldözni Jakartában

 

KKM: Magyarország támogatását fejezi ki
január. 14. csütörtök 11:15

Magyarország bizonyos abban, hogy a demokráciaépítés terén példaértékű utat megtett Indonézia megbirkózik a terrorizmus veszélyével, felkutatja és felelősségre vonja az elkövetőket, és folytatja az ország látványos gazdasági és társadalmi fejlődését eredményező munkát. Ehhez Magyarország támogatását fejezi ki a világ legnagyobb muzulmán többségű országa vezetésének és népének - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a magyar kormány mély megdöbbenéssel és aggodalommal értesült a Jakarta központjában elkövetett robbantásos merényletekről.
    
Kiemelték: "Magyarország mélységesen elítéli a világ egyre több térségét sújtó, politikai és vallási köntösben megjelenő, esztelen terrorizmust, amelyeknek ártatlan emberek esnek áldozatul nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül".
    
A magyar kormány részvétét és szolidaritását nyilvánítja ki az áldozatok hozzátartozóinak, Indonézia kormányának és népének e nehéz pillanatban - tették hozzá.

Kép: kitörtek a Starbucks ablakai
január. 14. csütörtök 10:45

Párizst akarták másolni
január. 14. csütörtök 10:10

Az indonéz rendőrség azt nyilatkozta, hogy a támadók a párzsi merényletsorozatot akarták leutánozni. 

Hasonlóság a két támadás között, hogy Jakartához hasonlóan Párizsban is több helyszínen több csoport támadt meg épületeket. Mindkét helyszínen öngyilkos merénylők is robbantottak, valamint kávézót és színházat is célba vettek az Iszlám Államhoz köthető támadók. 

17 áldozat?
január. 14. csütörtök 10:08

Az incidensben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint 17 ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - halt meg. Ezt még más médium nem erősítette meg.

(Forrás: reuters)

(Forrás: reuters)

(Forrás: reuters)

(Forrás: reuters)

"A terror lesújthat bárkire"
január. 14. csütörtök 9:51

Megerősítették, hogy egy holland állampolgár is van az áldozatok között.

Bert Koenders (Forrás: reuters)

A holland külügyminiszter, Bert Koenders azt mondta, a támadás megmutatta, hogy "a terror lesújthat bárkire. Akár Párizs szívében vásárolgatsz, New Yorki irodában dolgozol, vagy Jakartában üdülsz."