Itthon

Cameron: nem nehéz egyetérteni Orbánnal

Nézze meg az ATV összefoglalóját
január. 7. csütörtök 22:19

DK: Orbán nem védte meg a magyarok érdekeit
január. 7. csütörtök 19:21

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem védte meg a magyarok érdekeit a csütörtöki, David Cameron brit kormányfővel folytatott tárgyalásokon. Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke azt közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor annak ellenére értett egyet David Cameronnal az unió egységének gyengítésében, hogy az végül nem csak a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogainak csorbításához, hanem Magyarország EU-n belüli pozíciójának további gyengüléséhez is vezethet.

"A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja azt a brit javaslatcsomagot, amely korlátozná a magyarok európai jogait. A DK szerint Orbán Viktor ma is az Európa-ellenességet támogatta a határon innen és túl dolgozó magyarok érdekeivel szemben" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

KEH: A klímaváltozásról tárgyaltak
január. 7. csütörtök 18:39

Magyarországnak és Nagy-Britanniának is érdekében áll, hogy a párizsi klímamegállapodást minden megalkuvás nélkül végrehajtsák - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel, miután Áder János és David Cameron tárgyalt a Sándor-palotában. A közlemény szerint a köztársasági elnök és a brit miniszterelnök tárgyalásán elhangzott, hogy a klímaváltozás egyaránt - ráadásul az európai átlagnál nagyobb mértékben - érinti Nagy-Britanniát és Magyarországot. 

Forrás: MTI
Az éghajlatváltozás következményei már érzékelhetők a hétköznapokban, és láthatóak a tudósításokban a Nagy-Britanniából érkező árvízi és a magyarországi, aszályról érkező hírek formájában - tették hozzá, azzal együtt, a két ország elkötelezett a párizsi klíma megállapodás végrehajtása iránt.
David Cameron csütörtökön érkezett Magyarországra, ahol először Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.

Fidesz: A baloldal veszélybe sodorja Európát
január. 7. csütörtök 18:38

A magyar állásponthoz hasonlóan David Cameron is egyetértett azzal, hogy a határok védelme a legfontosabb - közölte a Fidesz csütörtökön az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök és a brit kormányfő találkozóját követően. "Magyarország ezért támogatja azt a brit törekvést, hogy egy erősebb Európa érdekében az EU működésének alapjairól és a nemzetállamok szerepéről európai vita induljon" - tették hozzá.

A kormánypárt szerint az európai és a magyar baloldal veszélybe sodorja Európát, hiszen továbbra is beengednék a bevándorlókat, mert szavazókat akarnak betelepíteni és meg akarják gyengíteni a nemzetállamokat.

LMP: A kormány álljon ki az angliai magyarokért
január. 7. csütörtök 18:12

Az LMP szerint a kormánynak olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy a Nagy-Britanniában élő 55 ezer magyart visszahozza Magyarországra, ha pedig ez nem tudja elérni, akkor álljon ki az ott élő magyarok érdekeiért - írja az MTI.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök megbeszélését értékelve közölte, ahhoz képest, hogy 55 ezer, egy nagyvárosnyi magyar dolgozik Nagy-Britanniában, a magyar kormány semmit nem tesz azért, hogy őket visszahozza. Sőt Orbán Viktor a brit miniszterelnök mellett állva nagyon megdicsérte őket, hogy milyen jó munkavállalók - mondta. Az LMP szerint Magyarországon sokkal nagyobb szükség lenne ezekre az emberekre, mint Londonban - tette hozzá.

"Orbán történelmi lehetőséget szalasztott el"
január. 7. csütörtök 17:36

A Jobbik szerint a magyar kormány történelmi lehetőséget szalasztott el - mondta Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a magyar és a brit kormányfő csütörtöki találkozójára reagálva. "Ez egy elszalasztott lehetőség volt, egy történelmi pillanat volt, amiben a magyar kormány nem állt helyt és nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt" - fogalmazott az ellenzéki politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Gyöngyösi Márton szerint a két miniszterelnök sajtótájékoztatóján nem sokat lehetett hallani arról, hogy a magyar kormány milyen érdemi kezdeményezéseket fogalmaz meg ebben a helyzetben.

Áder János fogadta a brit kormányfőt
január. 7. csütörtök 17:22

Fotó: MTIForrás: MTIForrás: MTI

Együtt: sikertelen tárgyaláson van túl Orbán
január. 7. csütörtök 17:04

Az Együtt szerint Orbán Viktor súlyos hibát vétett, amikor azt mondta, hogy egyetért David Cameron mind a négy pontjával, amelyet az Európai Uniónak és a többi tagállamnak javasol a hazája uniós tagságáról döntő népszavazás előtt. Ez a nyilatkozat ellentétes az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok érdekével – tette hozzá az ellenzéki párt.

Közleményükben arra is kitértek, hogy ha a Fidesz európai elkötelezettsége szilárd lenne, akkor ma lett volna lehetőség arra, hogy Orbán Cameron tudtára adja, hogy az Egyesült Királyságban mindenféle munkajogi korlátozás elfogadhatatlan az uniós állampolgárokkal szemben. Ennek elmulasztását súlyos kudarcként értékelték.

Sértő mellébeszélésnek nevezték, hogy Orbán a versenyképesség-növelés támogatásáról beszélt, miközben „az elmúlt években napról napra verte szét a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességét”.  A párt szerint a magyar miniszterelnök „elérkezettnek látja az időt, hogy ártson az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak is”.

Cameron: Működő Európát akarunk
január. 7. csütörtök 16:37

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak - mondta David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután az Országházban tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktorral.

Kijelentette továbbá, Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

Nem fogadjuk el a diszkriminációt
január. 7. csütörtök 16:22

Köszönettel tartozunk Nagy-Britanniának, mert olyan kérdéseket vet fel az EU-ban, ami minket is érdekel, csak nincs meg az a súlyunk, mint Davidéknek - jelentette ki Orbán. Hozzátette: mi nem migránsok vagyunk Nagy-Britanniába, nem élősködni megyünk oda, hozzá akarunk tenni a gazdaságukhoz. Diszkriminációt ezért nem fogadunk el, minden mást támogatunk. A szociális hálóval való visszaélést mi sem támogatjuk, ezért olyan megoldást akarunk, ami a brit érdeket is figyelembe veszi, ugyanakkor nem diszkriminálja a magyarokat - jelentette ki Orbán.