Itthon

Merkel: legalizálni kell a bevándorlást. Továbbra sem enyhül a migránsáradat - frissül

ENSZ: mindenki kövesse Németország példáját
november. 4. szerda 20:13

Valamennyi uniós tagállamnak követnie kell Németország példáját az európai migrációs válságban - mondta kedden Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosa.  António Guterres hangsúlyozta: "nem német válságról, hanem európai válságról van szó, és a felelősség is európai", ami azt jelenti, hogy közösen kell cselekedni és a terheket méltányosan meg kell osztani.

Antonio Guterres (Forrás: reuters)
A Balkánon a tél kemény, ezért mindent meg kell tenni az EU felé igyekvő emberek "szenvedésének minimalizálásáért". Támogatni kell a balkáni migrációs útvonalon fekvő államokat, hogy növelni tudják a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, az embercsempészetet pedig fel kell számolni. Ez az uniós országok "erkölcsi kötelessége" - mondta Guterres.

Francia hatóságok több embercsempészt vettek őrizetbe
november. 4. szerda 18:44

A francia hatóságok nyolc embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy tagjai voltak egy embercsempész hálózatnak, amely migránsokat szállított gumicsónakokkal az észak-franciaországi Dunkerque-ből Nagy Britanniába - közölte az AP hírügynökség szerdán. Több ezer - háború és szegénység elől menekülő - migráns gyűlt össze a  Calaisban, Dunkerque-ben és más francia kikötővárosokban, hogy észrevétlenül átkelhessenek a La Manche-csatornán komphajókon, vagy a tenger alatt futó vasútvonalon. Csak az idén tucatnyian vesztették életüket a veszélyes út során.

(Forrás: reuters)
Az embercsempészek fejenként 12 ezer eurót kérnek az átkelésért - mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerdán. A hatóságok idén eddig 200 embercsempész hálózatot számoltak fel és ennek kapcsán háromezer embert vettek őrizetbe.

Svédország már ki is tette a "megtelt táblát"
november. 4. szerda 18:19

Svédország az általa már korábban befogadott migránsok részleges újraelosztását akarja elérni az Európai Uniónál - fejtette ki Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerdán az AFP francia hírügynökségnek. Svédország már "hosszabb ideje" nagy felelősséget vállal magára más uniós tagállamokhoz képest - fogalmazott Löfven. "Jelenleg rendkívül feszült helyzetben vagyunk. Ideje, hogy más országok is vállalják felelősségüket" - tette hozzá, utalva arra: Stockholm azt szeretné elérni, hogy a már Svédországban tartózkodó migránosk egy részét más uniós országok fogadják be. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban számot nem említett.

Szlovénia szükség esetén visszahívhatja katonáit a nemzetközi missziókból
november. 4. szerda 18:00

A szlovén kormány számos intézkedést készít elő a migrációs válság esetleges kiéleződése esetére, és amennyiben szükséges, a határ védelmére visszahívja katonáit is a nemzetközi missziókból - mondta Andrea Katic védelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva szerdán. "A hadsereg készen áll, hogy a rendőrség segítségére legyen" - jelentette ki a tárcavezető azokra az intézkedésekre utalva, amelyeket Ljubljana akkor vezetne be, ha Ausztria és Németország korlátozná a migránsok fogadását területén, miközben Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítaná a Közel-Keletről útnak indult bevándorlókat.

Több száz migráns kelt át Szlovéniából Ausztriába
november. 4. szerda 16:10

Több száz migráns kelt át a szlovéniai Gornja Radgonából a Mura hídján keresztül szerda délután az ausztriai Bad Radkersburgba - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A migránsok fogadására az osztrák hatóságok tranzittábort alakítottak ki Bad Radkersburg várának tövében, ám az emberek csak néhány órát töltenek a sátrakban, ugyanis a buszok folyamatosan szállították őket az ausztriai Wels, illetve Braunau felé. Utóbbi közvetlenül a német határon található.

(Forrás: reuters)
Az osztrák rendőrök és katonák a híd egyik járdáját kordonnal elhatárolták, kizárólag a migránsok áthaladása érdekében tartották fenn szerdán délután. Eközben a híd másik szélén zajlott a schengeni rendnek megfelelő gyalogos forgalom. A migránsokat egyes sorba állították és mindenkit egyenként ellenőriztek az osztrák oldalon kifejezetten erre a célra felállított sátorban. Majd szintén gyalog jutottak el az emberek a hídtól mintegy 100 méterre található táborba. Eközben a hídon is egyirányúsították a forgalmat, ideiglenes jelzőlámpát helyeztek ki, amely mindig csak az egyik irányból engedi a hídra a járműveket.

Németországban felszámoltak egy embercsempész hálózatot
november. 4. szerda 15:59

Nagyszabású razziával felszámoltak egy nemzetközi embercsempész hálózatot szerdán Németországban. Az akcióban a szövetségi rendőrség 571 munkatársa vett részt a tartományi rendőrségek támogatásával, két ügyész vezetésével. Három tartomány - Alsó-Szászország, Baden-Württemberg, Észak-Rajna-Vesztfália - összesen 24 városában és településén tartottak házkutatásokat, illetve vettek őrizetbe embereket iparszerűen végzett embercsempészet és okmányhamisítás gyanújával.

A gyanúsítottak főleg szíriai és libanoni állampolgárok beutazását szervezték. Hamis úti okmányokkal, németországi tartózkodásra feljogosító, hamisított papírokkal látták el ügyfeleiket, és többnyire légi úton utaztatták be őket. Cserébe fejenként akár 10 ezer eurót is elkértek a hildesheimi ügyészség és a szövetségi rendőrség hannoveri igazgatóságának közös közleménye szerint.


A hatóságok 17 ember ellen indítottak eljárást. A hálózat vezetője egy 24 éves, esseni illetőségű férfi, sajtóhírek szerint egy Essenben megtelepedett libanoni klán tagja. A razziában a rendőrség különleges bevetési egységének több  különítménye is részt vett, mert több gyanúsítottat különösen veszélyes személyként tartanak számon. A házkutatásokon lefoglaltak egyebek mellett kardokat, bozótvágó késeket és kézilőfegyverhez való lőszert.

A Jobbik feljelentést tesz a kerítés anyagdíjai miatt
november. 4. szerda 15:03

A Jobbik feljelentést tesz a biztonsági határzár építésének anyagköltségei miatt - mondta Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke szerdán az MTI-nek.  A jobbikos politikus szavai szerint a kérdéseire kapott kormányzati válaszok ellentmondásosak, nehezen átláthatóak voltak, az összehasonlítható tételek pedig ötszörös-nyolcszoros túlárazást mutatnak. Ez utóbbiak közé tartozik például, hogy a bruttó 600 forintos méterárért kapható NATO pengés drótot 2800 forintért szerezték be, 300 forint helyett 2400 forintot fizettek a láthatósági mellények darabjáért, 1 millió 225 ezer forintért vettek 350 darab egyszerű lakatot. Emellett három földtörő gépet - ami szerinte egyenként 15-20 millió forintért beszerezhető - 91 millió forintért vásároltak meg, miközben ugyanolyan gépből hatot 30 millióért béreltek.

A szlovén parlament állásfoglalást kért az államfőtől
november. 4. szerda 13:45

A szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén hivatalos állásfoglalást kért Borut Pahor államfőtől az országot sújtó migrációs válsághelyzetről és a horvát határszakaszon uralkodó állapotokról.  A képviselők - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - egyhangúlag fogadták el az ellenzéki javaslatot, amely felszólítja a köztársasági elnököt, hogy nyilvánítson véleményt a menekültválság miatt kialakult szlovéniai helyzetről.

Borut Pahor (Forrás: reuters)
Pahornak csütörtökig át kell adnia hivatalos írásos állásfoglalását, vagyis egy napja van arra, hogy a szlovén hadsereg főparancsnokaként véleményt mondjon az ország migrációs politikájáról. A parlament az elnöki állásfoglalás birtokában folytatja majd csütörtök délután a válsághelyzetnek szentelt, az ellenzék kérésére összehívott rendkívüli ülést.

Áttelepítési programokat szorgalmaz Ausztria
november. 4. szerda 13:17

Sebastian Kurz a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap szerkesztőségében tett látogatásán a lap szerdai beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy a belső határok nélküli Európai Unió "eszméje csak a külső határok biztosításával" együtt valósítható meg, az unió azonban "totálisan elveszítette az ellenőrzést" külső határai felett.

A külső határok védelme mellett az uniós menekültügyi rendszer is csődöt mondott, a mostani szisztéma nem több "embercsempész-támogató programnál", és nem alkalmas a leginkább rászoruló, veszélyeztetett csoportok megsegítésére, hiszen a sebesültek, az idősek, a betegek és a gyerekek közül sokan nem tudnak eljutni az EU-ba - fejtette ki a konzervatív ÖVP politikusa.


Úgy vélte, teljes mértékben át kell alakítani a menekültügyi rendszert, és be kell vezetni az áttelepítési program intézményét. Meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a menekültek már hazájukban - az úgynevezett származási országban - benyújthassák az EU-nak menedékjogi kérelmüket, és uniós tisztségviselőknek kellene megvizsgálniuk, hogy kik szorulnak különösen sürgősen védelemre és segítségre.
Ezeket az embereket kellene áttelepíteni az EU-ba, és elosztani a tagállamok között kvóták alapján. Az osztrák külügyminiszter elképzelése szerint a tagállamok a kvótákon felül, önkéntes alapon további hozzájárulással is segíthetik a menekültválságok kezelését.

Észtország különleges egységet küldött Szlovéniába
november. 4. szerda 13:00

Észtország az ESTPOL1 nevű gyorsreagálású különleges egységét küldte Szlovéniába az uniós határok ellenőrzésére. A balti állam már korábban is küldött tisztviselőket az EU-tagállamok határellenőrzési ügynökségének (Frontex) erősítésére - mondta Elmar Vaher, az észt határvédelmi rendőrség igazgatója szerdán Tallinban.

A  gyorsreagálású különleges egység - amelyet első ízben vetnek be az uniós határok védelmében - húsz magasan képzett katonai szakértőből és öt tartalékosból áll - közölte Vaher az ESTPOL1 búcsúztatási ünnepségén a sajtóval. Az egy hónapos küldetés alatt az egység támogatni fogja a helyi rendőrségi erőket rendfenntartási tevékenységükben a szlovén-horvát határon, ahová naponta több ezer migráns érkezik a Közel-Keletről és Afrikából. Az egység szlovén kollégái az első eligazítást már korábban megtartották Tallinnban, a többi részletről pedig a helyszínen kapnak tájékoztatást - mondta Vaher.